VIDEO Români cu care ne mândrim în lume: Liviu Taloş, eroul din Detroit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul a intrat într-o casă aflată în flăcări pentru a salva fetiţa de 8 ani a vecinilor lui. Românul Liviu Taloş este stabilit în Detroit, are cinci copii şi lucrează ca tinichigiu auto. Liviu are şi cetăţenie americană din 1995.

Liviu Taloş (46 de ani) nu a ezitat să intre, joi, în foc pentru a salva viaţa fetiţei unui vecin. "La ora 4.00 dimineaţa am auzit strigăte şi am sărit imediat din pat. Afară am văzut casa vecinului de peste drum în flăcări.

Mai citiţi şi:

Pompierii-eroi s-au întors de la inundaţii: „Am văzut zeci de bătrâni lăsaţi fără nimic“

Disperaţi, părinţii mi-au spus că în casă a rămas fetiţa lor cea mare. Am pus pe mine o pătură udă, m-am căţărat pe un tomberon şi m-am urcat pe garaj, pentru a ajunge la fereastra dormitorului în care se afla copilul. Am spart geamul, dar un fum puternic aproape m-a sufocat", a declarat Liviu Taloş.

Bărbatul a fost nevoit să se retragă, dar după ce a luat o mască pentru vopsit, care avea un filtru de aer, a reuşit să intre în casa care ardea ca o torţă. Nu putea să vadă nimic, dar s-a târât pe jos până a găsit copilul. "Am prins fata mai întâi de picior, apoi am luat-o în braţe şi am scos-o afară pe geam", spune cu modestie Liviu Taloş. Un alt vecin i-a acordat fetei primul ajutor până la sosirea Salvării. Fetiţa, Tahanne Shohatee, este în comă la Spitalul de pediatrie din Michigan.

O soră a sa a avut şi ea nevoie de îngrijiri medicale, după ce a inhalat fum. Cartierul unde s-a produs incendiul este unul liniştit, pe aceeaşi stradă locuind mai multe familii de români.

O viaţă ca un roman

Povestea lui Liviu Taloş a început în România. Bărbatul, de loc din satul Stârciu, judeţul Sălaj, provine dintr-o familie cu 12 copii. În 1981, Liviu Taloş a încercat să fugă din ţară, pentru a ajunge în America. După ce a trecut Dunărea înot, a fost prins de grănicerii iugoslavi şi încarcerat 21 de zile în oraşul Sombor.

Returnat autorităţilor române, Taloş a fost hărţuit şi supravegheat permanent de Securitate. În 1989, Liviu Taloş şi soţia sa au primit viză pentru SUA, reuşind să ajungă în ţara tuturor posibilităţilor în ianuarie 1990. La început s-au descurcat foarte greu. "Ne-am stabilit, mai întâi, în Arizona. A fost foarte greu, pentru că nu cunoşteam limba engleză. Am lucrat într-o legătorie de cărţi, unde câştigam patru dolari pe oră. După ce am câştigat 3.000 de dolari, ne-am mutat în Detroit, statul Michigan. Aici am lucrat la o fabrică de haine de blană, apoi în construcţii", povesteşte Liviu Taloş. Acum, românul are o mică afacere cu reparaţii de maşini şi se descurcă foarte bine. Bărbatul este mândru de familia sa.

Are cinci copii, care, deşi s-au născut peste Ocean, vorbesc cu toţii româneşte. În 1995, Taloş a devenit cetăţean american, reuşind să-şi aducă în SUA şi părinţii. Liviu Taloş spune că, după ce a plecat din România, a revenit doar o singură dată în ţară, în 1998. Cu toate acestea, el ţine permanent legătura cu fraţii săi, opt rămaşi acasă, iar doi imigraţi în Canada.

Români salvatori în America

În ultimii ani, mai mulţi români stabiliţi în Statele Unite au intervenit miraculos pentru salvarea de vieţi omeneşti.
- Aprilie 2007 - Profesorul Liviu Librescu a murit în urma unui atac armat la Universitatea Virginia Tech, unde preda inginerie şi mecanică. Librescu a blocat uşa atacatorului, iar studenţii lui au reuşit să se salveze, unii ascunzându-se, alţii sărind pur şi simplu pe fereastră. Profesorul, în vârstă de 77 de ani, a fost împuşcat.
- August 2009 - Dan Florin Petreanu (27 de ani) era pe o autostradă din Kansas în timp ce o maşină cădea într-un canal cu apă. Românul a intervenit rapid şi a salvat astfel de la înec o familie întreagă, printre care se afla şi un copil de 4 luni.
- Octombrie 2009 - Horia Creţan (33 de ani) a devenit erou în New York după ce a salvat dintr-un incendiu un băieţel de 4 ani. Creţan a intervenit după ce un pompier a scos pe fereastră copilul. Românul l-a transportat pe micuţ pe o scară, până la echipele de intervenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite