Pompierii-eroi s-au întors de la inundaţii: „Am văzut zeci de bătrâni lăsaţi fără nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 45 de pompieri bucureşteni care au participat la acţiunile de salvare din judeţul Suceava s-au întors acasă. Salvatorii au povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară“, întâmplările prin care au trecut. Deşi obosiţi,  erau mândri că au reuşit să-i ajute pe cei care au avut atât de multă nevoie  de ei, după o săptămână foarte dificilă.

Un autobuz al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) parchează în faţa Detaşamentului de Pompieri „Fundeni“ de pe strada Balotului, din sectorul 2.

Aproximativ 50 de bărbaţi, care îmbrăcaţi în costume de de la ISU, care înbrăcaţi în civil,  coboară cu paşi greoi, cu genţile pe umăr, din maşină. Sunt toţi pompieri. Vin tocmai din nordul Moldovei, din Suceava, unde au participat la acţiunile de salvare. După un drum lung de mai bine de nouă ore sunt frânţi de oboseală. A fost o săptămână foarte dificilă. Au ajuns miercurea trecută în Suceava şi în această perioadă au lucrat la foc continuu.

Când s-au îmbarcat către nordul Moldovei, băieţii, care sunt de la mai multe detaşamente din Capitală, nu se ştiau unii cu alţii. Acum se salută călduros şi pare că se cunosc de o viaţă. „Am ajuns în sfârşit acasă! Cred că o să dorm până mâine la prânz“, le spune unul dintre ei colegilor, cu care a făcut echipă timp de o săptămână.

În această misiune au fost 44 de subofiţeri, sub comanda sublocotenentului Eugen Tarta, dar acolo, pe teren, au fost toţi la acelaşi nivel. Acolo au fost ca fraţii. „Am lucrat foarte bine în echipă. Dacă nu eram uniţi, nu cred că am fi obţinut niciun fel de rezultate“, spune ofiţerul care a coordonat întreaga echipă.

„Am văzut zeci de bătrâni lăsaţi fără nimic“
Unii dintre ei mai fuseseră la inundaţii, dar pentru majoritatea aceasta a fost prima oară. Au fost impresionaţi de drama oamenilor de acolo. „Era o imagine foarte dureroasă. Am văzut zeci de bătrâni lăsaţi fără nimic. Îţi venea să plângi, dar nu aveai voie. Acolo, la faţa locului, oamenii se aşteptau ca noi să facem miracole. Fiecare ne chema să venim să scoatem apa din curtea lui. În noi vedeau salvarea“, povesteşte Eugen Tarta.

Băieţii au intervenit în multe localităţi – în Milişăuţi, în Zvoriştea şi în Zamostea. Peste tot apa era de aproximativ un metru în curţile oamenilor şi pompierii au intervenit cu ce au avut: cu autocamioanele de intervenţii şi motopompe. Au scos apa din gospodăriile oamenilor, din fântâni, i-au ajutat pe localnici să-şi evacueze avuţiile, sau ce-a mai rămas din ele după trecerea potopului.

„Era o imagine dezolantă. Oamenii dormeau pe unde apucau, pe la primărie, pe la şcoală, în corturi. Ţi se rupea inima când vedeai oameni în toată firea, cu lacrimi în ochi, spunându-ţi că nu mai au pentru ce să trăiască“, povesteşte un subofiţer.

Au lucrat peste 12 ore pe zi
Pompierii plecau la opt dimineaţa de la căminul pentru persoane cu dizabilităţi din localitatea Bivolărie, unde li s-a oferit cazare, şi tocmai la opt seara se retrăgeau către mănăstirea Putna, unde li se dădea o farfurie cu mâncare caldă. Ziua mâncau pe unde apucau. „Ne dădeau localnicii ceva de înfulecat, cei care aveau posibilitatea, cât să rezistăm până seara“, continuă pompierul.

Băieţii s-au retras aseară către casele lor frânţi de oboseală, dar mulţumiţi că şi-au putut ajuta semenii. „Mă bucur că am reuşit să-i ajutăm. Se vedea pe feţele lor că erau recunoscători şi asta a făcut să merite tot efortul“, a mai spus şi Marius Stoica, plutonier.

Bilanţul tragediei - 23 de morţi
Inundaţiile din ultimele zile din nordul Moldovei au făcut victime în mai multe judeţe. Bilanţul morţilor este de 23 de persoane. 21 de judeţe sunt afectate de inundaţii, peste 5.400 de locuinţe au fost avariate şi 247 distruse complet de ape şi peste 87.000 de hectare de teren arabil de păşuni sunt sub ape.

Mii de persoane au fost evacuate în Suceava, Botoşani şi Neamţ din faţa apelor.

Digul de apărare a Galaţiului, construit în sud-estul oraşului pe o lungime de 4,5 kilometri, este monitorizat în permanenţă şi este consolidat în zonele în care apar infiltraţii. În patru localităţi din judeţul Ialomiţa, braţul Borcea al Dunării a inundat câteva gospodării şi aproape 150 de hectare de păşune.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite