Legea Educaţiei: Puterea pierde prin neprezentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii Opoziţiei din Comisia senatorială de educaţie şi-au impus punctul de vedere privind învăţământul pentru minorităţi şi cel universitar. Senatorii PSD şi PNL din Comisie au votat a doua oară acelaşi raport privind legea Educaţiei, care menţine predarea unor materii în limba română pentru elevii minorităţilor.

Citeşte şi:
Război procedural pe Legea educaţiei

Puterea şi Opoziţia joacă ping-pong cu cele mai sensibile prevederi ale legii Educaţiei. Fiecare parte susţine propria variantă şi numai arbitrajul Curţii Constituţionale mai poate fi în acest moment o soluţie pentru diferenţele ireconciliabile de vederi ale celor două tabere. Punctele de dispută sunt educaţia în limba maternă pentru minorităţi, funcţiile politice pentru rectorii universităţilor şi durata învăţământului obligatoriu.

În varianta pe care senatorii PSD şi PNL par să o fi impus, în absenţa reprezentanţilor Puterii la şedinţele Comisiei din ultimele zile, elevii minorităţilor vor continua să înveţe Istoria şi Geografia României în limba română, şi nu în limba maternă, aşa cum prevedea textul de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

O altă deosebire importantă faţă de textul legii susţinut de Guvern se referă la gradul de implicare politică pe care îl pot avea şefii de instituţii de învăţământ. Articolul care stabilea incompatibilitatea între calitatea de rector şi cea de parlamentar a fost pur şi simplu eliminat din lege, în acest sens pronunţându-se chiar membrii Comisiei care deţin şi calitatea de rector - Ecaterina Andronescu (PSD, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti) şi Nicolae Robu (PNL, rectorul Universităţii de Vest Timişoara).

Prezentă recent la dezbaterea „Soluţii pentru problemele Educaţiei", organizată de Adevărul Holding, Ecaterina Andronescu mărturisea că se simte direct vizată de această prevedere a legii Educaţiei, susţinută de Guvern. „Am fost întotdeauna  un slujitor al şcolii. Mă deranjează că Executivul a făcut această lege ca să pună la colţ nişte oameni. Dacă ne uităm în istorie, Spiru Haret a fost lider de partid, la fel şi Nicolae Iorga; Traian Lalescu, primul rector al Politehnicii Timişoara, a fost deputat în Parlamentul României, din partea Banatului", a declarat Ecaterina Andronescu.

O altă prevedere promovată de Comisia senatorială pentru învăţământ la ultimele şedinţe interzice, în universităţile de stat, deţinerea funcţiilor de conducere, în aceleaşi organisme sau în organisme aflate în relaţii directe de subordonare, în acelaşi timp, de către soţi, rude şi afini de gradul trei inclusiv.Raportul menţine şi învăţământul obligatoriu de unsprezece clase, incluzând un an de grupă pregătitoare la grădiniţă, cu ciclurile primar şi gimnazial de câte patru ani.

„Ne întoarcem în anii '70!"

Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabó András-Levente, acuză schimbările făcute „în trei zile" de reprezentanţii PSD şi PNL din Comisia de învăţământ. „Toată legea, toată filosofia legii a fost schimbată", se plânge senatorul.El spune că raportul promovat de Comisie, prin impunerea punctului de vedere al Opoziţiei, întoarce situaţia învăţământului privind minorităţile cu câteva decenii în urmă.

„Tot capitolul privind minorităţile a fost schimbat!  Nu se menţin nici măcar prevederile care astăzi se aplică în şcoli privind manualele speciale după care elevii minorităţilor învaţă limba română. Legea prevedea, în varianta Guvernului, ca aceste manuale speciale să intre şi la liceu, pentru că astăzi ele există până la clasa a VIII-a. După varianta Comisiei, se mai poate preda aşa doar în clasele primare, ca pe timpul lui Ceauşescu. Ne întoarcem în anii '70!", se plânge Fekete András.

Un reproş pe care îl face Ecaterinei Andonescu este că acum respinge lucruri cu care era de acord, în urmă cu un an, când era ministru al Educaţiei. „La asumarea de acum un an tot pe legea Educaţiei, Andronescu era de acord cu multe dintre prevederile pe minorităţi şi incompatibilităţi pe care le respinge acum", susţine liderul senatorilor UDMR.El mai precizează că parlamentarii Puterii vor încerca să respingă la şedinţa plenului de lunea viitoare acest raport impus de Opoziţie în Comisia de învăţământ.

"Spiru Haret a fost lider de partid, la fel şi Nicolae Iorga; Traian Lalescu, primul rector al Politehnicii Timişoara, a fost deputat."
Ecaterina Andronescu senator PSD, rector

"Nu se menţin nici măcar prevederile care astăzi se aplică în şcoli privind manualele speciale după care elevii minorităţilor învaţă limba română"
Fekete András senator UDMR

PDL, încrezător în verdictul Curţii

Verdictul Curţii Constituţionale referitor la sesizarea Guvernului privind conflictul juridic pe care l-ar avea cu Parlamentul, pe marginea asumării răspunderii pe legea Educaţiei, este aşteptat astăzi. Mai mulţi parlamentari democrat-liberali s-au arătat încrezători că judecătorii vor decide că asumarea poate continua, ceea ce face inutilă dezbaterea textului în Senat. În acest fel, Puterea s-ar asigura de rămânerea în vigoare a prevederii privind predarea Istoriei şi Geografiei în limba minorităţilor, eliminată în weekend de Opoziţie. De partea cealaltă a baricadei, Opoziţia are de gând să contraatace la Curtea Constituţională. Potrivit senatorului social-democrat Ioan Chelaru, în cazul în care magistraţii dau dreptate Guvernului pe procedura angajării răspunderii, PSD va depune o nouă sesizare care să vizeze conţinutul actului normativ.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a susţinut ieri că Guvernul nu poate fi oprit să-şi asume răspunderea pentru un proiect de lege, chiar dacă un act normativ similar se află în dezbaterea uneia dintre Camerele Parlamentului. De altfel, democrat-liberalii s-au gândit şi la varianta în care la promulgare vor ajunge două legi ale Educaţiei, una adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, şi una adoptată prin asumarea răspunderii. Potrivit lui Rădulescu, preşedintele poate sesiza Curtea, pentru a vedea dacă procedura şi conţinutul au fost corecte şi, pe de altă parte, poate retrimite la Parlament textele "pentru a fi corelate sau ca una dintre ele să fie anulată".

Suspendarea lui Geoană, dezgropată

Scandalul pe legea Educaţiei a fost un prilej pentru Putere de a readuce în discuţie suspendarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. De acestă dată însă, UDMR a ameninţat cu declanşarea procedurii. Liderul Uniunii, Marko Bela, a declarat ieri că Geoană a încălcat regulile de echidistanţă şi neutralitate, dându-şi acordul ca membrii Comisiei pentru Învăţământ să lucreze neregulamentar. Ca răspuns, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat că liderul UDMR poate recurge la şantaj doar în Coaliţie, nu şi în Senat. „Domnul Marko Bela, ca preşedinte de partid, are toată libertatea să procedeze la şantaj şi intimidare în cadrul coaliţiei din care face parte. Dar ca preşedinte al Senatului, nu am niciun fel de ezitare de a spune că în Senat şantajul şi intimidarea nu îşi au locul", a replicat Geoană. ;Valentina Deleanu, Mihaela Dincă

"Disperarea UDMR de a masca pierderea de credibilitate prin sprijinirea Guvernului Boc nu este o chestiune pe care eu pot să o tolerez. Nu mă interesează niciun fel de atac şi şantaj."
Mircea Geoană preşedintele Senatului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite