Băsescu: "Prin reorganizarea administrativă s-ar economisi anual 100 de milioane de euro"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut marţi seară o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. adevarul.ro a transmis cele mai importante afirmaţii ale preşedintelui.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

"Obiectivul meu a fost sa incerc compromisul intre alianta de guvernare si Opozitie. Din pacate Opozitia a venit la aceste discutii de interes national intr-o cheie pur electorala. Opozitia vor un comitet de criză. Romania nu este in aceasta situatie, a fost aceasta perioada cand nu ne puteam finanta de pe pietele externe, la inceputul lui 2009, dar Romania are restabilite niste echilibre, ce-i drept fragile, dar trebuie sa fim atenti la stabilitatea noastra macro/conomica, mai ales ca este influentata de factori externi.

Am facut apel in discutiile cu cei doi lideri ai USL in gasirea unor compromisuri. Adica reducerea numarului de parlamentari la 300, in paralel cu reorganizarea teritoriala pe 8 regiuni. Aici diferendul e ca proiectul Coalitiei vizeaza desfiintarea Consiliilor Judetene. Eu am crezut ca aceste lucruri se pot ajusta prin crearea unei Camere superioare care sa vegheze la administratia locala si, de ce nu, la politica externa si asa mai departe.

Din pacate, la aceste propuneri s-a venit cu solutii politicianiste, care, va rog sa fiu scuzat, definesc superficialitatea si lipsa de maturitate a celor doi lideri. Repet: definesc superficialitatea si lipsa de maturitate a celor doi lideri.

Este notabil entuziasmul incompentilor din toate mediile (politic, presa), cand le spui de alegeri anticipate. Vreau sa explic de ce m-am relaxat dupa ce domnul Ponta mi-a citi traznaile astea, ca varf a competentei lor. In acel moment mi-am dat seama ca nu mai am in fata parteneri de discutie. Pentru ca mecanismul instalarii unui Guvern tehnocrat si organizarea de alegeri anticipate inseamna cel putin 3-4 luni de guvern interimar. Intr-o tara in jurul careia se intampla atatea lucruri neplacute din punct de vedere financiar, care pot afecta si Romania, asta poate gandi numai niste oameni care nu au responsabilitate fata de tara.

Despre Curtea Constitutionala:

Curtea Constituţionala spune in motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Constituiei, la punctul 3, ca prin reducerea imunităţii, parlamentrii au un drept fundamental afectat. Acesta nu este un drept funamental nicăieri in lume. Nicăieri în Constituţia României imunitatea nu este definită ca drept fundmental şi aş vrea să vă reamintesc că poziţia din comunicat este contrară a ceea ce s-a făcut la revizuirea Constituţiei în 2003. Atunci nu era drept fundamental...dintr-o dată a devenit drept fundamental. Dacă dai în cap unui pe stradă, de ce trebuie să ai alt tratament decât cel al oricărui cetăţean? Ca urmare, voi menţine în proiectul ce-l voi transmite Parlamentului, propunerea.

Despre reorganizarea teritorială:

Există suportul a 2 formaţiuni politice pentru reorganizarea propusă de Guvern ;i agreată şi de mine, pe 8 regiuni. În acelaşi timp, există UDMR şi minorităţile, care au puncte de vedere diferite şi consideră că procesul de reorganizare trebuie să ţină cont, într-o oarecare măsură, şi de distribuţia minorităşilor în teritoriu, sigur, vizând în mod deosebit Covasna şi Harghita. Sunt mai multe variante, luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR şi al minortăţilor dacă putem merge într-un proces accelarat.

Dacă s-ar ajunge la consens, ar trebui ca până la 31 decembrie să se termine reorganizarea deconcentratelor, ceea ce ar însemna o reducere de personal la nivelul fiecărui judeţ, vă pot spune că o primă analiză arată că anual s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro, asta la o prima analiză, la ceea ce au dat ministerele, adica reduceri de cheltuieli cu salariile si cheltuieli materiale aferente functionarii acestor aferente.

După alegerile locale, care ar urma să se desfăşoare pe judetele mărite, ar urma alt proces care ar viza analiza în fiecare judeţ a viabilităţii comunelor în mod deosebit. Sunt foarte multe comune care nu sunt viabile si aici ar trebui ca după a analiză a fiecărui judeţ viitor, să înceapă un proces de comasare a comunelor pentru a obţine unităţi administrative viabile.

Despre Harghita şi Covasna:

Eu fac un apel la toţi cetăţenii României sa nu ia in considerare declaraţiile iresponsabile ale unor politicieni. Eu am poate cea mai bună relaţie cu populaţia din Harghita şi Covasna. Am atâta naţionalism cât trebuie să aibă un român şi un preşedinte de stat. Dar nu mă tem că minoritarii iau în spate Harghita şi Covasna şi fug cu ele în Ungaria.

---------------------------------------------

Declaraţiile vin după ce un scandal de proporţii a avut loc marţi, la Cotroceni, între Traian Băsescu şi liderii Opoziţiei pe tema reorganizării administrative şi revizuirea Constituţiei.

Momentul culminant al discuţiilor l-a reprezentat propunerea preşedintelui PSD, Victor Ponta şi a liderului PNL, Crin Antonescu, de a organiza, în luna noiembrie a acestui an, alegeri anticipate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite