VIDEO Scandal de proporţii la Cotroceni între Băsescu, Ponta şi Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a contrat cu liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe tema reorganizării administrative şi pe revizuirea Constituţiei. Momentul culminant al discuţiilor l-a reprezentat propunerea USL de a organiza, în luna noiembrie a acestui an, alegeri anticipate.

UPDATE La ora 16.00, Traian Băsescu a început discuţiile pe cele două teme cu reprezentanţii Puterii. Vezi aici detalii.

UPDATE Întâlnirea USL - Traian Băsescu s-a încheiat după mai bine de 30 de minute de discuţii aprinse, în jurul orei 14.30.

La ieşire, preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat: "Cu domnul Băsescu nu facem niciun fel de compromis. Important este să ieşim din criza actuală politică. Eu am prezentat din partea USL un plan clar împotriva crizei". Propunerea USL este ca până pe 15 iulie să se înfiinţeze un Comitet economic anticriză, format din putere, opoziţie şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediate anticriză, ce ar trebui aplicate de un un guvern de tehnocraţi. În propunerea USL, Guvernul de tehnocraţi ar trebui să aibă două sarcini: aplicarea acestor măsuri anticriză şi organizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011.

Băsescu nu renunţă la caracterul licit al averii

Şeful statului a început marţi, la ora 14.00, consultările cu partidele politice cu privire la proiectele de reorganizare administrativă şi de revizuire a Constituţiei. Primii care au venit la întâlnire au fost şefii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

La începutul consultărilor, Traian Băsescu a spus că imediat ce va primi avizul de la Curtea Constituţională, care "probabil" va veni miercuri, va trimite proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament.

Traian Băsescu a ţinut să anunţe că este "hotărât" să nu renunţe la scoaterea caracterului licit al averii din Constituţie.

"Vreau să ştiţi că sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite, cu atât mai mult cu cât o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite, sigur, cu binecuvântarea justiţiei", a spus preşedintele.

El le-a propus liderilor USL realizarea unui "compromis", precizând că cere sprijinul opoziţiei pentru revizuirea Constituţiei şi pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

"Nu împiedicaţi reorganizarea ţării... Nu mai putem să mergem pe ideea: hai să amânăm pentru un an, pentru doi", le-a cerut Traian Băsescu lui Victor Ponta şi Crin Antonescu.

El a adăugat că a observat multe puncte comune pe cele două teme şi consideră că "este loc" pentru un compromis.

"De ce am considerat că trebuie discutat şi cu opoziţia? Pentru că am observat multe puncte comune anunţate şi am crezut că este locul unui compromis, plecând de la faptul că sunt şi câteva lucruri asupra cărora nu se pot face compromisuri, ca spre exemplu votul legat de numărul de parlamentari. Însă am observat că aţi prezentat un program care vizează crearea celor opt regiuni, practic a opt judeţe conform actualei Constituţii, şi am observat că sunteţi de acord cu numărul de 300, ceea ce lasă loc compromisului, cu atât mai mult cu cât pe pe fondul reorganizării administrative ideea dumneavoastră de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată mi se pare rezonabilă atât timp cât se respectă numărul de 300 de parlamentari pentru care populaţia a dat un vot", a spus şeful statului.

image

USL spune "nu" compromisului

Traian Băsescu a insistat că acest compromis este condiţionat de reducerea numărului de parlamentari la 300.

Liderul PSD, Victor Ponta, i-a răspuns lui Traian Băsescu că nu are ce compromisuri să facă cu USL. "N-aveţi ce compromisuri să faceţi cu noi. Dialog, da", i-a spus preşedintele PSD şefului statului.

Victor Ponta a adăugat că, până acum, nu a văzut vreun proiect legislativ privind reorganizarea administrativ-teritorială, ci "numai vorbe".

Reprezentanţii USL s-au declarat împotriva reorganizării administrative în forma şi pe calendarul propus de PDL.

"Nu aveţi ce compromisuri să faceţi cu noi!", i-a spus preşedintele PSD, Victor Ponta, şefului statului.

image

Cei doi lideri USL i-au propus lui Traian Băsescu formarea unui Guvern tehnocrat până la 1 august, susţinut inclusiv de opoziţie, şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate până în 30 noiembrie 2011.

"Nu trebuie să fugim de oameni, trebuie să îi întrebăm", a afirmat Victor Ponta.

La rândul său, Traian Băsescu s-a declarat împotriva propunerii, afirmând că declanşarea de alegeri anticipate ar crea instabilitate politică.

"Anticipatele înseamnă criză politică...Propuneţi să intrăm într-o criză politică, să avem alegeri anticipate", le-a răspuns Traian Băsescu, adăugând că orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă. "Cel puţin din partea mea nu va exista un suport", a spus răspicat el.

image

Contre Antonescu - Băsescu

Referitor la actualul premier, Crin Antonescu l-a întrebat pe Traian Băsescu: "Nu aţi simţit că Emil Boc este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale?".

"Cu judeţele până la urmă nu are rost să intrăm în detalii. Dumneavoastră, într-o seară, aţi trecut pe la Guvern, aţi găsit acolo 7-8 amici şi le-aţi spus câte judeţe, cum, ce fel. Insuficient pentru noi. Atunci răspunsul punctual este: «Stop». Deci, noi nu votăm nicio formulă, hotărâtă de o singură persoană în două săptămâni, de reorganizare administrativă", i-a spus Crin Antonescu la un moment dat preşedintelui Traian Băsescu.

În replică, Traian Băsescu i-a spus: "Cred că faceţi erori mari, dar m-am obişnuit cu suficienţa dumneavoastră să faceţi afirmaţii de genul: «o singură persoană». Nu, sunt oameni care gândesc. Să nu vă imaginaţi că monopolul gândurilor inteligente este numai la dumneavoastră".

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite