Justiţia îşi apără „clanul Gorbunovilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fix un an după execuţia în stil mafiot de la o casă de schimb valutar din Braşov nu există niciun vinovat declarat pentru neputinţa sistemului judiciar în cazul „Gorbunov“. Toţi cei şapte magistraţi doljeni sancţionaţi de CSM pentru că l-au eliberat pe  infractorul moldovean Serghei Gorbunov au fost reabilitaţi de instanţa supremă.

Braşov, 29 ianuarie 2009. Două persoane ucise şi una grav rănită. Un jaf armat la casa de schimb valutar Candy punea pe jar autorităţile, care au declarat alertă de gradul zero. După fix un an, la 27 ianuarie 2010, dosarul jafului armat are scris pe coperţi - A.N. (autor necunoscut).

Mai citeşte şi:

Braşov: Dosarul jafului armat rămâne cu AN?

Printre suspecţi : basarabenii Serghei Gorbunov şi Serghei Gribenco, care au îmbrăţişat în trecut aceleaşi „îndeletniciri": infracţiuni cu violenţă.
După luni de investigaţii şi urmăriri ca în filme cu zeci de mascaţi, Gorbunov şi Gribenco au devenit, din principali suspecţi ai jafului armat din Braşov, doar două nume pe lista încă deschisă a suspecţilor.

Citeşte cum sunt umiliţi magistraţii din Timişoara de mafia imobliară ţigănească:

Procurorii timişoreni au fost umiliţi de naşul mafiei imobiliare ţigăneşti

Clanul Cârpaci terorizează oraşul, sub protecţia procurorilor şi susţinut de nume grele din sistemul judiciar

Romii din mafia imobiliară îşi bat joc de judecătorii de sub nasul cărora au fugit


Capturarea lui Gorbunov a scos însă la iveală haosul din sistemul judiciar. În mai 2008, infractorul moldovean fusese eliberat pentru trei luni, pe motive medicale, de către judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj, deşi Gorbunov suferea de glaucom, boală ce putea fi tratată - fără niciun risc - în spitalele din sistemul penitenciar. Serghei Gorbunov nu s-a mai întors în detenţie în august 2008 şi, mai mult, nimeni nu a raportat dispariţia basarabeanului.

Sancţionaţi de CSM

Maria Nicola avea să fie doar una dintre verigile slabe din lungul lanţ care atârna la gâtul Justiţiei doljene. Şefii Tribunalului Dolj - preşedintele Constantin Diaconu şi vicepreşedintele Dumitru Stanciu - au fost revocaţi din funcţii.

Decizia judecătoarei nu a fost contestată nici de procurorul care îl „avea în lucru" pe Serghei Gorbunov, Marius Vlădoianu de la Parchetul Tribunalului Dolj. Şefii lui Vlădoianu au închis şi ei ochii la evadarea cu permisiune a asasinului moldovean: prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Tulitu, şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu.

Izbucnirea scandalului „Gorbunov" a dus la sancţionarea şi chiar la excluderea din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii a tuturor procurorilor şi judecătorilor care îşi puseseră semnătura pentru lăsarea în libertate a unui condamnat pentru crimă.

Părea cea mai drastică „decapitare" din justiţia de după 1989. În numai câteva luni însă, toţi cei sancţionaţi de CSM pentru gravă neglijenţă în exercitarea meseriei de magistrat au fost repuşi în drepturi de instanţa supremă, pe motiv că nu şi-au încălcat atribuţiile.

Luni seară, Completul de 9 judecători ai instanţei supreme a decis în cazul ultimului exclus din magistratură în cazul dublului asasinat din Braşov - procurorul Marius Vlădoianu. Ceilalţi şase magistraţi doljeni sancţionaţi de CSM şi-au câştigat încă de anul trecut dreptul de a se întoarce pe posturile deţinute anterior scandalului „Gorbunov".

„Reabilitarea" magistraţilor, definitivă

Eliberarea lui Serghei Gorbunov a dus şi la revocarea din funcţii a preşedintelui Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi a şefului Secţiei Penale a aceleiaşi instanţe, Dan Iulian Năstase. Tribunalul Braşov era instituţia abilitată să se asigure că Serghei Gorbunov se va întoarce la penitenciar după expirarea „învoirii" de trei luni, în august 2008. Şi aceştia şi-au recâştigat funcţiile de conducere la instanţa supremă, pe motiv că verificările inspectorilor CSM - care au dus la revocarea şefilor Tribunalului Braşov - au fost „superficiale".

Decizia reabilitării procurorilor de la Parchetul Tribunalului Dolj şi a judecătorilor de la Tribunalul Dolj aparţine Completului de 9 judecători ai instanţei supreme şi este definitivă. CSM este doar obligat să ia act de decizia instanţei supreme.

Din procuror în procuror

De dosarul jafului armat s-a ocupat iniţial procurorul braşovean Sorin Vasilache, însă acesta a fost numit, în aprilie 2009, în funcţia de director adjunct al Institutului pentru Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei.

Cazul a fost preluat de procurorul Sorin Benga, însă acesta a dat un examen pentru un post la DNA Braşov, iar dosarul a fost distribuit procurorului Camelia Dumitrescu. Dosarul a ajuns la un procuror din Bucureşti.

Uite suspectul, nu e suspectul!

Basarabenii Serghei Gorbunov (31 de ani) şi Serghei Gribenco (38 de ani), fraţi vitregi, au fost principalii suspecţi ai anchetatorilor în cazul jafului armat de la Braşov.

Gorbunov a declarat că, în momentul în care jaful era în derulare, el se antrena într-o sală de sport de lângă casa de schimb valutar, iar mai mulţi martori au confirmat mărturia sa. El era condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi era acuzat că participase la mai multe jafuri armate comise în Braşov, în Constanţa şi în Hunedoara.

În cazul lui Gribenco, care a fost văzut în Braşov în perioada jafului, expertiza medico-legală ADN nu a confirmat prezenţa acestuia la locul atacului, dar procurorii nu au exclus posibilitatea ca acesta să fi participat la jaf.

Gorbunov a fost reţinut într-un supermarket din Braşov, la o zi după atac. Poliţiştii l-au prins pe Gribenco, la 24 februarie 2009, în timp ce se ascundea în casa prietenei sale din Ploieşti. Gribenco era urmărit de patru ani pentru mai multe infracţiuni şi era condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru furt şi înşelăciune.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite