Judecătoria sector 1: Lăsarea în libertate a lui Dan Diaconescu reprezintă un pericol public / Oprescu, chemat de DNA la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei sectorului 1 motivează arestarea patronului OTV, Dan Diaconescu, şi a realizatorului de emisiuni Doru Pârv prin faptul că lăsarea în libertate a acestora reprezintă un pericol pentru ordinea publică şi există probe că în cadrul televiziunii OTV au mai fost şi alte cazuri de şantaj.

Vraciul Doru Pârv reuşeşte să câştige mii de euro cu doar şapte ani de şcoală

UPDATE 19.30  Vanghelie şi Chiliman au fost chemaţi la audieri la DNA, în dosarul Dan Diaconescu

Procurorii DNA l-au contactat telefonic pe primarul sectorului 1 al muncipiului Bucureşti, Andrei Chiliman, pentru a fi audiat în dosarul patronului OTV, Dan Diaconescu. Alături de acesta, şi edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost chemat la DNA pentru audieri.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim, a declarat că primarul Andrei Chiliman a primit un telefon de la un reprezentant al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-a informat că este chemat la DNA pentru audieri în dosarul lui Dan Diaconescu, transmite realitatea.net. Oficialul din cadrul Primăriei Sectorului 1 a menţionat că "probabil vor fi chemaţi la DNA toţi primarii de sector".

UPDATE: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, audiat la DNA în dosarul lui Dan Diaconescu

Reporter de-al lui Diaconescu prins în flagrant în timp ce şantaja un primar sibian

image

UPDATE: Tribunalul Bucureşti judecă, vineri, contestaţia patronului OTV, Dan Diaconescu, şi a realizatorului TV Dorel Pârv la decizia de arestare preventivă pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand.

"Instanţa constată că, în speţă, existenţa pericolului public rezultă din însuşi pericolul social al infracţiunilor pentru care sunt cercetaţi inculpaţii, avându-se în vedere reacţia publică la comiterea unei astfel de infracţiuni şi posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare în lipsa unei reacţii ferme faţă de cei bănuiţi ca fiind autori", se arată în motivare, potrivit Agerpres.

"Cu privire la persoana inculpatului Dan Diaconescu, instanţa mai reţine şi faptul că acesta este o persoană publică care patronează două posturi de televiziune şi realizează emisiuni cu mare rezonanţă asupra publicului, dezbătând subiecte de larg interes. Inculpatul, în loc să-şi exercite profesia de jurnalist în scopul informării publicului, a înţeles să dobândească prin aceasta avantaje financiare în mod ilicit. Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale, înţelegând să valorifice informaţiile obţinute în această calitate în interesul său personal, îngrădind libertatea psihică a altor persoane. De asemenea, din datele dosarului reies indicii în sensul că această conduită infracţională nu ar fi una izolată în cadrul postului de televiziune OTV", mai susţine judecătoarea Elena Zamfir.

Totodată, magistraţii apreciază că Doru Pârv, beneficiind de imaginea creată prin intermediul OTV, "a profitat de impactul deosebit pe care îl poate avea asupra oamenilor, folosindu-se de acesta pentru desfăşurarea unor activităţi ce intră în sfera ilicitului penal.

"Riscul de a fi reluată de către inculpat activitatea infracţională, odată pus în stare de libertate, rezultă din faptul că acesta a suferit o condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat", se arată în motivare.

Magistraţii Judecătoriei sectorului 1 au decis, ieri dimineaţă, arestarea preventivă pentru 29 de zile a patronului postului OTV, Dan Diaconescu, şi a realizatorului de emisiuni Doru Pârv, acuzaţi de şantaj şi, respectiv, complicitate la şantaj.

Instanţa de judecată a motivat decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile a patronului OTV prin redarea mai multor conversaţii telefonice dintre Dorel Pârv şi primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ. Aceste discuţii au fost cele care au convins instanţa că Dan Diaconescu trebuie să rămână în arestul poliţiei.

Într-o convorbire din 10 iulie 2009, Pârv îl informa pe Ion Moţ că Dan Diaconescu "nu vrea să meargă cu contractul mai departe", adică va difuza materialul compromiţător, dacă nu plăteşte suma pretinsă.

Într-o altă conversaţie telefonică, din noapte de 21 spre 22 iulie 2009, Pârv îi atrăgea atenţia primarului din Zărand că postul OTV va difuza 20-30 de episoade denigratoare la adresa lui. Totodată, acesta adaugă că Dan Diaconescu va fi "ca un malaxor, când ai intrat, te-a tocat Dumnezeu şi sufletul tău", informează Mediafax.

În data de 11 august 2009, Dorel Pârv îşi expunea temerile într-o altă discuţie telefonică: "Că ştii ce mi-e frică: acum el când începe iar (n.r. - Dan Diaconescu, după întoarcerea din concediu), face ca şi duminica aia ... înţelegi (...) Nu-l mai opreşte nici spumele mării".

În motivarea deciziei de arestare, judecătorul a explicat că, printr-un limbaj codificat, Dan Diaconescu şi Dorel Pârv discutau despre propunerea primarului Ion Moţ de a oferi o suprafaţă de teren de 2.000 de hectare pentru diferenţa de bani faţă de suma cerută iniţial.

"Învinuitul Dan Diaconescu a optat iniţial pentru varianta acceptării a «două plasme», în detrimentul «televizoarelor», iar la sfârşitul discuţiei a precizat că are nevoie de «127 negre». Discuţii despre aceleaşi «televizoare» ce urmau să fie oferite de o persoană din Arad au mai avut loc şi în data de 18 iulie 2009", arată judecătorul în motivarea deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu şi a lui Dorel Pârv.

Rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Dan Diaconescu, emisă pe 18 iunie, notează că acesta, "în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, ar fi exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 euro".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite