Joburile în UE, sport extrem pentru români / Suntem prea slabi pregătiţi pentru a munci în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-ul EURES sunt vacante peste 800.000 de locuri de muncă. Special pentru români sunt numai 55 de posturi. Teoretic, toate joburile sunt accesibile cetăţenilor UE. Practic, bariera lingvistică şi lipsa experienţei într-o multinaţională sunt handicapuri majore pentru români.

Platforma de recrutare a forţei de muncă din comunitatea europeană are în acest moment peste 800.000 de joburi vacante în toată Uniunea. Reţeaua EURES oferă fiecărui european posibilitatea de a concura pentru posturi din orice ţară a UE şi a fost creată pentru a încuraja mobilitatea forţei de muncă.

Mai citiţi şi:

Cât ne costă să emigrăm

Şomerii sălăjeni care nu răspund la repartiţii îşi pierd indemnizaţia

Teoretic, toate aceste 800.000 de locuri de muncă sunt accesibile şi românilor, care pot aplica online, direct sau prin intermediul unui consilier EURES din ţara de unde vine oferta de job.

Practic însă, românii sunt departe de a face faţă cerinţelor impuse de firmele străine atunci când este vorba de domenii strict specializate. De aici vine diferenţa între numărul mare al celor care doresc să lucreze în străinătate şi numărul mic al CV-urilor depuse.

Limbile străine, principala barieră

Marea piedică în exodul românilor spre joburi plătite de circa zece ori mai bine decât în ţară o reprezintă limbile străine.Companiile caută personal care să poată conversa fluent în limba ţării unde va lucra cetăţeanul european aflat în căutarea unei vieţi decente. Or, spune Dragoş Gheban, manager la firma de recrutare Catalyst Solutions, românii au această problemă a necunoaşterii unor limbi străine, chiar a celor de circulaţie internaţională.

Este un handicap care tinde să dispară la generaţia tânără.Promoţiile recente au studiat peste graniţă şi chiar au lucrat afară pentru scurte perioade şi sunt deja obişnuite cu mentalităţile companiilor multinaţionale.

Fără experienţă solidă

A doua mare problemă, spune Dragoş Gheban, este lipsa de experienţă a angajaţilor din România, mai ales atunci când este vorba de poziţii de top management. „Există o lipsă de experienţă fiindcă suntem o economie de piaţă tânără„, explică specialistul în recrutare. Pentru asemenea poziţii este nevoie de persoane cu o expertiză foarte solidă, persoane care sunt insuficiente chiar şi pentru nevoile multinaţionalelor venite în România. Motiv pentru care multe companii îşi aduc echipele de conducere de afară.

Joburi pentru români

De aceea, mult mai accesibile sunt joburile în trăinătate adresate exclusiv românilor şi afişate numai pe platforma EURES România.

Alina Păun, consilier EURES Bucureşti, spune că cele mai solicitate posturi în străinătate sunt cele din domeniul HORECA (hoteluri şi restaurante). Dar este vorba de personal puţin calificat, care nu poate aspira să fie angajat, de exemplu, ca bucătar într‑un restaurant franţuzesc.

Descrierea postului

Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei bucătarilor şi cofetarilor din România, spune că aceşti aşa-zişi bucătari muncesc pe vase de croazieră ca ajutori de bucătari, cel mult. „Este imposibil chiar şi pentru un bucătar de la un hotel de patru stele din Bucureşti să lucreze într-o bucătărie similară din Paris sau altă capitală europeană. Bucătarii care pleacă afară sunt produse ale cursurilor de reconversie profesională. De aceea ajung să cureţe zarzavaturi sau să spele vase. După o pregătire de câteva luni în domeniu nu poţi spera decât să prepari dressingul pentru salate", spune Burtea. Diferenţa dintre exigenţele unui angajator străin şi ale unuia autohton se observă chiar din formularea ofertelor apărute în străinătate.

Trei moduri de angajare, trei salarii

Pe site-ul EURES, în Franţa sunt oferite 880 de joburi în domeniul „coafori, frizeri, cosmeticieni, esteticieni şi asimilaţi". Ofertele descriu clar aptitudinile necesare: „angajăm persoană care să cunoască toate tehnicile moderne de tuns şi coafat, care să le poată recomanda clienţilor hairstyle-ul potrivit şi care să crească cifra de afaceri prin munca sa".

În România se practică anunţul pe hârtie A4, lipit în geamul salonului, sau cel mult un anunţ (Myjob) în care cerinţele sunt: seriozitate, amabilitate, respect faţă de locul de muncă, colegi, angajator şi clienţi, spirit de echipă, inventiv". Joburile oferite de firmele străine prin EURES exclusiv românilor sunt mult mai bine plătite decât posturile autohtone, dar inferioare celor practicate în ţările pentru care se fac angajările.

De exemplu, dacă lucrezi ca bucătar, în România, poţi să câştigi cam 1.000 de lei, adică 238 de euro. Dacă te angajezi în străinătate, prin EURES România, poţi primi un salariu între 800 şi 1.000 de euro. Dacă aplici direct, prin EURES, la o firmă din Franţa sau Germania, pentru aceeaşi muncă vei fi plătit cu 1.600 de euro.

Cod etic pentru recrutarea medicilor

În România, reducerea salariilor bugetarilor a crescut intenţia personalului medical de a migra. „Ne aşteptăm la creşterea exponenţială a numărului medicilor şi asistentelor care vor pleca să muncească afară. Asta se vede în numărul celor care ne cer informaţii despre joburile din străinătate", a declarat Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România.

Problemă globală

Plecarea personalului medical nu este o problemă doar în România, ci în toate ţările din Europa de Est, unde veniturile sunt mai mici decât cele din Vest. De aceea, Comisia Europeană pregăteşte un cod etic de recrutare la nivelul Uniunii, care va interzice statelor să angajeze personal din zonele cu deficit. În acest moment, Ministerul Sănătăţii din Malta oferă 20 de posturi pentru farmacişti şi 200 de joburi pentru asistenţi medicali.

Dacă va fi adoptat codul etic, atunci nu vor mai fi posibile aceste recrutări. Codul nu va împiedica însă exodul medicilor, fiindcă aceştia preferă, oricum, plecarea prin firmele private de recrutare. Companiile oferă servicii complexe: îi pregătesc pe cei care intenţionează să plece, le oferă cursuri gratuite pentru a învăţa limba ţării unde vor lucra, se ocupă de integrarea întregii familii şi intermediază găsirea unei locuinţe.

Anunţuri pe rețeaua de recrutare a comunității europene EURES

Inginer maşinist în Marea Britanie - plătit cu 8 lire sterline pe oră

„Trebuie să aibă abilitatea de a obţine produse de aluminiu finisate de înaltă calitate, prin utilizarea strungului şi a frezei, să muncească pe bancul de lucru pentru a duce la bun sfârşit operaţiunea de producţie. Sunt necesare cunoştinţe complete de asamblare şi punere în funcţiune a roţilor Saturn. Trebuie să înţeleagă schiţe şi instrucţiuni inginereşti, să calculeze viteza şi timpii de tăiere, să verifice lista de ordine în timpul asamblării cilindrului şi să pregătească cilindrii şi sferele."

Inginer în Marea Britanie - plătit cu 14-17 lire sterline pe oră

„Să întreţină echipamentul de producţie şi să indice îmbunătăţiri pentru actualele procese de producţie. Va trebui să managerieze eficient personalul, să imple­­­­menteze îmbunătăţirile pen­­­­­­­­tru procesul de producţie, să redacteze documentele tehnice care să specifice şi să definească procedurile. E nevoie de experienţă şi de o formare inginerească consistentă. Ar fi ideal să aveţi o diplomă în Mecanică sau Producţie inginerească. Experienţa în conducerea personalului este esenţială."

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite