Ion Iliescu atacă „Sfârşitul Ceauşeştilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea lui Grigore Cartianu, care va fi lansată astăzi, la ora 13.00, în cadrul Târgului Bookfest, are ca principal concurent volumul lui Ion Iliescu, „După 20 de ani“, care va fi lansat mâine. Campaniile ziarului „Adevărul“, „Sfârşitul Ceauşeştilor“ şi „Misterele Revoluţiei“, l-au deranjat pe Ion Iliescu, care le-a catalogat drept „o diversiune pur şi simplu“.

Declaraţia fostului preşedinte al României a fost făcută cu o zi înainte de lansarea cărţii lui Grigore Cartianu, „Sfârşitul Ceauşeştilor" (Editura Adevărul Holding). Şi Ion Iliescu a pregătit un volum dedicat Revoluţiei, „După 20 de ani - 1989 -  an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională", care va fi lansat de Editura Semne joi, la ora 12.00, la Târgul de Carte Bookfest de la Romexpo, din Bucureşti.

Grigore Cartianu îşi lansează mâine cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor” la „Librăria Adevărul” din Timişoara

Întrebat de „Adevărul" ce carte crede el că va rezista în istorie, a lui sau a lui Grigore Cartianu, Ion Iliescu a început diplomat, dar a sfârşit prin a insulta:

„Vremea va decide ce carte va rezista. Eu cred că el va rămâne un anonim, aşa cum şi este. Nu mă compar eu cu şefuleţul ăsta al vostru. Cartianu are o minte rătăcită, bolnavă şi debitează tot felul de nemernicii. Sunt oameni cu mintea bolnavă. Dar sunt şi inculţi. Aceşti propagandişti de joasă speţă n-au nici măcar cultură politică elementară".

Mai citeşte:

Cine a profitat de cultul lui Ceauşescu?

Ceauşescu‑Mitterrand, război cu spioni

Cine a salvat „Dosarul Revoluţiei"? (III) - "Historia" întreabă istoricii: ce nu ştiu despre Revoluţie?



Grigore Cartianu a primit zâmbitor atacul grosolan al fostului preşedinte. „Pe mine nu mă deranjează jignirile aduse de Ion Iliescu, ci mistificarea adevărului despre decembrie 1989. Aş prefera să mă facă pe mine cum îi vine la gură, dar să iasă din cercul minciunii care-l ţine prizonier de 20 de ani. Sub acest aspect, poate să conteze pe tenacitatea mea. Dacă eram prin anii '50, probabil că mă trimitea la ocnă, în lanţuri, iar cartea de faţă aş fi înghiţit-o pagină cu pagină.

Îi dau o veste proastă: s-au mai schimbat vremurile. Cu această ocazie mă autodemasc: în spatele demersului meu se află, într-adevăr, cineva. Sunt cei 957 de morţi şi cei peste 3.000 de răniţi de după fuga lui Ceauşescu. Plus milioanele de români dornici să afle cine-a tras în noi după 22".

Jurnalistul va fi prezent la standul Editurii Adevărul de la Romexpo pe toată durata târgului şi va avea discuţii cu invitaţii săi speciali la fiecare două ore, în fiecare zi, de astăzi până duminică, inclusiv.

Grigore Cartianu scrie în prefaţa volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor" că acesta nu este un tratat de istorie, ci „o abordare jurnalistică a celui mai mediatizat eveniment din istoria României: Revoluţia din 1989", moment televizat pe jumătate de planetă.

Conform documentelor consultate de autor, în evenimentele din decembrie 1989 au murit 1.116 oameni, dintre care 159 în regimul Ceauşescu şi 957 (de şase ori mai mult!) după răsturnarea acestuia.

Teoriile lui Ion Iliescu

Contactat de „Adevărul", fostul preşedinte al României a trecut la capitolul „diversiune" campaniile de presă din ultimul an, pe care cotidianul le-a dedicat Revoluţiei. El a pus aceste campanii pe seama celor „care susţin actuala putere în faţa unor probleme grave cu care se confruntă societatea românească".

Una dintre tezele cărţii lui Grigore Cartianu, „Sfârşitul Ceauşeştilor", este că în decembrie 1989 a fost o lovitură de stat. Rugat să comenteze această teorie, Ion Iliescu ne-a declarat: „Revoluţia e o categorie distinctă de lovitura de stat. Revoluţia e un proces istoric. Numai oamenii lipsiţi de cultură confundă revoluţia cu o mişcare violentă. În toate ţările din zona noastră s-au produs atunci revoluţii. Ce înseamnă revoluţie? Înseamnă că a fost schimbată structura de bază a societăţii. Am trecut de la dictatură la democraţie. De la stat-partid la pluralism politic, formare de partide, alegeri libere. Asta înseamnă Revoluţia".

Volumul lui Ion Iliescu, „După 20 de ani", reciclează articole mai vechi apărute în presă, texte prezentate la sesiuni de dezbateri, o anexă documentară care integrează principalele documente ale Revoluţiei (de la Timişoara şi de la Bucureşti).

„Sfârşitul Ceauşeştilor",de Grigore Cartianu

Editura Adevărul Holding, Bucureşti 2010

Prefaţă de Alex Mihai Stoenescu

528 de pagini

Preţ: 14,95 lei

Lansare: miercuri, 9 iunie, de la ora 13.00, la standul Adevărul Holding

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite