Ioan Clămparu, numărul unu pe lista infractorilor români, a fost prins în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile spaniole l-au prins pe Ioan Clămparu, condamnat în lipsă la 13 ani de detenţie şi căutat de autorităţile judiciare române de 8 ani, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Ioan Clămparu este numărul unu pe lista celor mai căutaţi infractori români.

Poliţia din Madrid l-a prins miercuri în urma unei ample acţiuni de filaj. Clămparu urmează a fi audiat de un judecător, pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare.

Ioan Clămparu (42 de ani) este poreclit „Papa“, „Cap de porc“, „Ion de la Madrid“ sau „Omu“. Botoşăneanul este unul dintre cei mai cunoscuţi, dar şi cei mai căutaţi interlopi din ţară şi figurează şi pe lista  Interpolului printre primii 30 dintre cei  mai căutaţi infractori din Europa.

Înainte de 1989 a fost condamnat la închisoare pentru crimă, iar după ce a ieşit din puşcărie ar fi dezvoltat în Spania una dintre cele mai mari reţele de crimă organizată care se ocupă cu prostituţia în mai multe ţări din Europa. Poliţia crede că el are legături cu cluburi de noapte şi hoteluri din Marea Britanie şi Irlanda.

Deşi are mai multe  procese pe rolul instanţelor, judecătorii nu l-au văzut niciodată la faţă pentru că era de negăsit din 2003, când a primit o pedeapsă de 13 ani de detenţie.

Grupul condus de Ioan Clămparu a strâns, din activităţi de crimă organizată, sume totalizând milioane de dolari, bani folosiţi şi pentru a determina stoparea amplei anchete declanşate împotriva reţelei de crimă organizată coordonată de el, se arată în rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) din cadrul Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Băsescu şi Clămparu

În ianuarie 2006, cazul Clămparu a fost dat de preşedintele României, Traian Băsescu, drept exemplul de eşec în combaterea criminalităţii.

Traian Băsescu susţinea că în cazul Ioan Clămparu trei state europene au atenţionat asupra deficienţelor de colaborare în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere. "Lucrăm în echipă pe criminalitate transfrontalieră - cazul de care vă spun implică patru ţări. Se procedează la arestarea simultană a infractorilor şi voi îi puneţi în libertate. Aţi stricat toată operaţiunea în cele patru ţări!", afirma preşedintele Băsescu, la o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, din 11 ianuarie 2006.

Clămparu, apropiat al grupării Cămătaru - Fluturică

Fostul procurorul general al României, Ilie Botoş, îl indica pe Ioan Clămparu drept lider al unei reţele de crimă organizată pe relaţia Spania. El susţinea că Ioan Clămparu are legătură cu gruparea condusă de fraţii Vasile şi Ion Balint (zişi Sile şi Nuţu Cămătaru) şi, respectiv, cu Silviu Dudiţă (Fluturică) - arestaţi şi condamnaţi pentru mai multe infracţiuni cu violenţă.

Citiţi şi:

Ioan Clămparu, cel mai căutat interlop român, invitat de seamă la nunta Cordunenilor

Tribunalul Sibiu a pronunţat, în 20 iunie 2008, o sentinţă de condamnare a opt inculpaţi - membri ai clanului condus de Ioan Clămparu - pentru comiterea în principal a unor infracţiuni de trafic de persoane, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat având drept scop comiterea de infracţiuni grave, proxenetism, spălare de bani, la pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci ani şi nouă ani şi şase luni. Pedepsele au fost majorate la Curtea de Apel Alba Iulia, aceastea variind între cinci şi 13 ani.

La începutul lunii iulie 2011, peste o sută de persoane au fost arestate în cadrul unei operaţiuni globale de amploare a Interpol, supranumită Infra-Red, ce îi vizează pe unii din cei mai periculoşi fugari ai lumii, pe lista de căutări fiind şi românul Ioan Clămparu, suspectat de trafic de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite