Interlopiada încinge Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Mararu(stânga) - victimă şi Cristian Chilat - ucigaş
Gheorghe Mararu(stânga) - victimă şi Cristian Chilat - ucigaş

La Galaţi, interlopii se omoară ca-n Vestul sălbatic, în timp ce la Piatra Neamţ procurorii au pierdut principalul suspect într-un dosar de asasinat la comandă, prin moartea lui Gheorghe Mararu. Procurorii vor să-l scoată vinovat de tentativa de asasinat asupra interlopului Puiu Mironescu, din 2006, pe cămătarul Mararu, ucis la 14 noiembrie, la Piatra Neamţ.

Urmărirea penală împotriva lui Gheorghe Mararu în care era suspectat că ar fi comandat asasinarea lui Puiu Mironescu, unul dintre rivalii săi interlopi, a încetat conform procedurilor în caz de deces.

Citiţi şi:

"Prinţul Banatului", vedetă într-un dosar penal cu prejudiciu de şase milioane de euro

Reglare de conturi în lumea interlopă gălăţeană/Marcel Nicolau, zis Chiaburu a fost asasinat în centrul oraşului

Destăinurile colonelului Dan Antonescu, vânătorul de criminali

AUDIO Şeful Poliţiei Române confirmă legătura lui Şoric cu clanul Mararu

„S-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de Mararu Gheorghe Cătălin pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în temeiul prevederilor Codului de procedură penală în caz de deces", a precizat miercuri Codruţ Olaru, procuror-şef al Direcţiei Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Timp de patru ani, anchetatorii au fost extrem de zgârciţi la detalii privind mersul investigaţiei.

„Cazul zace într-un sertar"

Singura informaţie oficială a fost că autorul atentatului este necunoscut. A fost dat publicităţii un portret-robot al presupusului atacator, despre care se spune că ar fi fost originar din Republica Moldova, dar demersul a rămas fără rezultat.

Nici fostul şef al Poliţiei Neamţ, Aurelian Şoric, nu avea idee în ce stadiu se aflau cercetările din acest dosar imediat după uciderea cămătarului Mararu. „Cazul Mironescu zace în sertarul unui procuror de la DIICOT, nu ştiu cum îl cheamă", a declarat Aurelian Vasea Şoric în ultima lui conferinţă de presă, la 16 noiembrie.

La solicitarea „Adevărul", procurorii au făcut publică, în premieră în urmă cu câteva zile, informaţia potrivit căreia interlopul împuşcat în plină zi într-un bar din Piatra Neamţ ar fi fost în spatele răfuielii dintre clanuri, din urmă cu patru ani. Dosarul tentativei de omor în care principalul suspect era Mararu a fost declinat Parchetului General de la Bucureşti. Invocând buna desfăşurare a investigaţiilor, oficialii DIICOT nu au precizat ce efecte a avut publicarea portretului-robot al presupusului pistolar. „Nu îmi este permis să vă spun aşa ceva şi nici ce procuror s-a ocupat de caz", a spus ieri Nadina Spânu, purtător de cuvânt al DIICOT.

Acuze între interlopi

Maricel Nicolau - victimă

Membrii cunoscuţi ai lumii interlope din Moldova susţin însă că se ştia în rândul infractorilor cine a fost în spatele tentative de asasinat.

„Puiu Mironescu şi prietena lui, Nicoleta, i-au văzut faţa celui care a tras. A fost găsit pistolul şi există probele ADN. În plus, Gheorghe Mararu, care avea alibi pentru seara când a fost împuşcat Puiu, a fost reţinut la Iaşi în timp ce se întâlnea cu basarabeanul Vanea, căruia i-a dat o sumă mare de bani, dar a fost eliberat apoi", susţine Tiberiu Cristodorescu, un interlop ieşean.

El este în conflict cu Vasile Rodideal, basarabean înrudit cu Mararu. Mironescu a refuzat să facă declaraţii în acest caz, îngrijorat de posibilele repercusiuni.

Locuitorii din Piatra Neamţ au fost şocaţi de scena de film cu mafioţi care a avut loc în noaptea de 11 spre 12 februarie 2006 chiar în centrul oraşului. Un necunoscut a tras mai multe gloanţe înspre Dumitru Mironescu, zis „Puiu", un membru al lumii interlope locale, chiar în faţa blocului în care acesta locuia. Un proiectil l-a atins în mandibulă, altul în picior, dar bărbatul a scăpat cu viaţă.

„Mararu îşi ameninţa datornicii"

„Era un lucru ştiut că Gheorghe Mararu îşi ameninţa datornicii. Pe un om de afaceri din Piatra Neamţ l-a ameninţat că îl împuşcă «la fel ca pe Puiu Mironescu»", a mai acuzat Tiberiu Cristodorescu.

„Mararu m-a provocat să-l ucid!"

Maricel Nicolau - victimă

Valeriu Stănescu - ucigaş

Cristian Chilat, nemţeanul care şi-a ucis rivalul, pe Gheorghe Mararu, a povestit în faţa magistraţilor că vrea să fie cercetat în libertate, întrucât, în opinia sa, nu reprezintă un pericol public. El a pătrus, ziua în amiaza mare, într-un bar din Piatra Neamţ, şi a tras cu pistolul asupra interlopului şi a fratelui său, care a fost grav rănit.

Reglările de conturi din Neamţ au fost confirmate în instanţă de Chilat, care a arătat că nu se afla la primul „război" cu victima: „Mararu mi-a ameninţat în nenumărate rânduri familia şi m-a bătut cu bestialitate, astfel încât am ajuns în imposibilitatea de a-mi mai practica meseria de boxer profesionist".

El a cerut eliberarea pe motiv că omorul nu a fost decât „un război personal", care nu l-ar putea caracteriza ca fiind pericol social. Chilat se consideră o victimă întrucât ar fi fost provocat de către Mararu. El nu a mai declarat apel la decizia prelungirii arestării preventive împotriva sa. Liliana Năstase

Galaţiul, sub ocupaţia clanurilor

Chiaburu, victima asasinatului de marţi-seara, din Galaţi, a fost cunoscut drept unul dintre cei mai violenţi reprezentanţi ai clanului pe care îl conducea. Unul dintre cei doi agresori este fiul lui Grafian Stănescu, capul grupării interlope a Stăneştilor.

Potrivit unor surse locale, zonele oraşului controlate infracţional de oamenii lui Chiaburu ar fi cartierele Micro 16 şi Micro 17. Clanului îi sunt atribuite încasarea taxelor de protecţie şi prostituţia. În schimb cei doi atacatori ai săi, Aurelian Stănescu şi Valeriu Stănescu, ambii în vârstă de 21 de ani, fac parte din clanul Stăneştilor. Valeriu este fiul liderului acestuia, Grafian Stănescu. Gruparea s-ar fi ocupat în ultimii zece ani cu mici afaceri ilegale, după ce, în anii '90, ar fi avut legătură şi cu traficul de carne vie. Zona de influenţă ar fi cartierul Micro 14.

Disputa dintre clanul Stăneştilor şi Maricel Chiaburu este veche de aproape 15 ani, iar conflictul de marţi ar avea legătură şi cu asasinarea fostului lider al lumii interlope gălăţene, Marian Ivan, în 2008. Asasinul acestuia, Nelu Mocănelu era un apropiat al lui Chiaburu, în timp ce Stăneştii erau consideraţi locotenenţi ai lui Ivan. De altfel, Mocănelu a fost înjunghiat de mai multe ori, în urmă cu peste zece ani, de către Grafian Stănescu, în urma unui conflict dintre cele două clanuri.

Maricel Nicolau a fost cercetat în patru dosare penale pentru trafic de carne vie, uz de arme albe, fals şi uz de fals. A fost trimis în judecată din 2002 pentru trafic de carne vie şi are o condamnare din anii '90, de un an şi jumătate pentru fals. Chiaburu a mai primit o condamnare de 5 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de carne vie, sentinţă din care a executat trei ani, după care a fost eliberat pentru bună purtare. ; Marian Păvălaşc

Paradisul poliţiştilor infractori

Valeriu Stănescu - ucigaş

Mai mulţi poliţişti complici la un furt au fost arestaţi  Foto: Bogdan Dimofte



Liviu Ghinea

„Galaţiul este un loc mult mai sigur decât altele din ţară şi din lume, iar statisticile sunt în limitele bunului- simţ", a declarat ieri prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun. Cu toate acestea, incidentul de marţi seară, în care un lider al clanurilor interlope a fost ucis cu sabia într-un restaurant de către un rival i-a speriat pe locuitorii oraşului.

Prefectul Cosmin Păun neagă cu vehemenţă existenţa unor clanuri interlope în acest judeţ. „Nu poate fi vorba de reglări de conturi între clanurile interlope. Acolo a fost un conflict spontan", a mai adăugat acesta.

Au tâlhărit traficanţii de ţigări

Ultimul caz în care poliţiştii gălăţeni au trecut de partea cealaltă a legii a avut loc la sfârşitul lunii trecute. La 28 noiembrie, doi poliţişti ai Secţiei 4 s-au transformat în racheţi. Ioan Matei şi Viorel Midrea au primit mandate de arestare pentru 29 de zile de la Judecătoria Galaţi, fiind acuzaţi de tâlhărie în formă agravată şi violare de domiciliu.

Cei doi oameni ai legii sunt acuzaţi că au intrat în casa unor rromi şi, sub pretextul că au mandate de percheziţie, au sustras 500 de lei şi 40 de baxuri de ţigări de contrabandă. Tot în acest an, Viorel Mizdrea, aflat la volanul unui autoturism aparţinând Secţiei 4 de Poliţie, a accidentat grav o fetiţă de 12 ani chiar pe trecerea de pietoni. Deşi martorii spun că maşina de serviciu nu avea semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, colegii săi au trimis dosarul către Parchet cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale.

Şef de post, organizator de furturi

Tot în noiembrie au fost trimişi în judecată Vasile Hulea, comandant al Biroului de Poliţie Platformă Industrială din cadrul IPJ Galaţi şi Marian Munteanu - agent de poliţie în aceeaşi unitate, acuzaţi că au asigurat comiterea „în siguranţă" a furturilor de tablă din combinat şi au intervenit pentru protejarea membrilor unei grupări de hoţi. Alţi trei poliţişti din cadrul aceluiaşi birou sunt acuzaţi de favorizare a infractorului şi fals intelectual.

În iunie 2009, procurorii DIICOT au dispus reţinerea a cinci persoane, printre care un agent-şef principal la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi, acuzate că au introdus în ţară ţigări de contrabandă în valoare de peste 97.000 de euro. „Faptul că aceste cazuri au ieşit la iveală dovedeşte că structurile Poliţiei, în speţă DIICOT-ul, DGA-ul şi altele, funcţionează foarte bine", a mai spus prefectul Cosmin Păun.

Chelu, apărat de poliţişti

Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, acuzat că a încercat să-l mituiască pe chestorul Dan Fătuloiu, este un alt personaj care a beneficiat de „serviciile" unor poliţişti gălăţeni.

Mai mulţi angajaţi ai Poliţiei au fost sancţionaţi pentru că nu au intervenit în momentul în care afaceristul l-a agresat şi sechestrat pe fostul director al SC Plase Pescăreşti SA, firmă la care Chelu făcea presiuni pentru a pune mâna pe pachetul majoritar de acţiuni. Unul dintre aceştia este Sarandea Sârbu, fost ofiţer la Poliţia Economică.

Ofiţerul de poliţie Marius Bita a sunat, în timpul incidentelor de la Plase Pescăreşti, la firma care asigura paza societăţii, şi a cerut ca agenţii acesteia să nu intervină împotriva clanului Chelu, altminteri urmând să rămână fără licenţă.

Mai mulţi poliţişti complici la un furt au fost arestaţi
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite