Interesele din spatele revoltei de la Cogealac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci oameni din comuna constănţeană Cogealac au fost împuşcaţi ieri-dimineaţă de reprezentanţii companiei de pază angajaţi la şantierul parcului eolian de la Fântânele – Cogealac, dezvoltat de cehii de la CEZ.

Însoţit de un grup de 80-100 de localnici, primarul Cati Hristu (actual PDL, fost PNŢCD) a cerut echipelor de muncitori să părăsească locul, argumentând că şantierul este ilegal. „Au început să arunce cu pietre în noi, acolo fiind şi echipamentele care urmau să fie montate. La început, reprezentanţii firmei de pază au tras în aer, apoi nu au mai făcut faţă şi au tras în agresori", au arătat, pentru „Adevărul", reprezentanţii Continental Wind Partners (CWP), managerul de proiect al parcului eolian CEZ.

Miza: alt proiect eolian

Oficialii CWP au explicat că disensiunile pe tema instalării turbinelor eoliene datează de mai mult timp, chiar dacă firma constructoare are toate avizele necesare. Mai mult, amplasamentele turbinelor sunt proprietate privată, fiind ori cumpărate de CEZ, ori concesionate pe 49 de ani de la localnici.

Într-un memoriu trimis premierului Emil Boc de către CWP în luna iunie şi obţinut de ziarul „Adevărul", dezvoltatorul eolian arată că primarul Cati Hristu se află în conflict de interese, întrucât atât el, cât şi o firmă deţinută de soţia sa au încheiat contracte pentru cesionarea unor terenuri din comună către o altă companie care construieşte un parc eolian în zonă, respectiv Eolica Dobrogea, proiect achiziţionat recent de spaniolii de la Iberdrola. Prin urmare, potrivit CWP, primarul are interese personale să blocheze investiţia CEZ.

Citeşte şi:

Bătălia turbinelor eoliene: Cinci oameni împuşcaţi. De ce s-a tras la Cogealac?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite