VIDEO În ce ţară vom trăi după 1 iulie / Vezi schimbările care ne vor sărăci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normativele care intră acum în vigoare aduc scumpiri pe toată linia, impunând reorganizarea bugetelor atât în firme, cât şi în gospodării. În timp ce patronii anunţă că vor trece costurile în contul clienţilor, sindicatele se aşteaptă la noi disponibilizări. Modificările de azi se vor vedea în sacoşele de cumpărături, pe facturile de întreţinere, în statele de plată ale bugetarilor, dar şi în procedurile de taxare a

Cele mai multe schimbări vin din regimul fiscal sub care vor trăi firmele private şi întreprinzătorii, dar şi din măsurile de austeritate impuse de Guvern, care intră în vigoare de astăzi.

Mai citiţi şi:

România este pe locul doi în UE privind lipsa de încredere în economie

Doctor: „Plec din ţară ca să nu mor de foame“

Casele de schimb valutar din Timişoara fac puţine tranzacţii lei-euro. Sunt prea puţine persoane care au economii

Gălăţenii au luat cu asalt magazinele şi îşi fac provizii de frica TVA-ului 

Astfel, pe lângă bine cunoscuta majorare a TVA de la 19% la 24%, cu întregul cortegiu de consecinţe, intervine şi creşterea bazei de impozitare, care le va îngreuna viaţa micilor patroni şi lucrători pe cont propriu. În „zodia austerităţii" vor intra şi bugetarii, inclusiv angajaţii companiilor de stat, ale căror salarii scad cu 25%.

Viaţă de bugetar...

O familie de profesori din oraşul sătmărean Ardud pierde 850 de lei lunar, după reducerea cu 25% a salariilor. Soţii Hăşmăşan predau de mai bine de trei decenii. Au patru copii la facultate, în Cluj-Napoca, pe care îi ajută cu mâncare, chirie şi bani de buzunar.

image


Citiţi şi:

Doctor: „Plec din ţară ca să nu mor de foame"

Până acum, venitul lor de 3.400 de lei le ajungea, cu greu, pentru întreţinerea copiilor şi cheltuieli mai mult decât modeste pentru ei. 

„200 de euro este chiria în Cluj pentru una dintre fiicele mele. Sunt exact banii pe care îi pierdem după micşorarea salariilor. Nu ştim cum ne vom descurca, în condiţiile în care copiii mai au nevoie de bani şi pentru mâncare", spune Estera Hăşmăşan, profesoară de filosofie şi istorie la liceul din Ardud.

Pentru a face cât mai multe economii, familia Hăşmăşan spune că este nevoită să ţină animale pe lângă casă şi să-şi cultive grădina. „Facem pâine în cuptor, numai pentru a mai economisi câţiva lei. Vom renunţa şi la mâncare pentru chiria copiilor şi pentru asigurarea celor necesare lor", mai spune Estera.

Marjele de profit, reduse spre zero

Codrin Orz (35 de ani), din Reşiţa, spune că măsura de creştere a TVA îl afectează mai mult în ceea ce priveşte locul unde va merge în concediu. Tânărul lucrează în mediul privat, iar venitul în familia sa este de 2.500 de lei lunar. „Dacă anul trecut nu am fost în ţară, anul acesta optăm pentru un concediu în România, chiar în împrejurimile Reşiţei", spune Codrin Orz.

Oamenii de afaceri sunt consternaţi când se gândesc la ultimele schimbări fiscale, din cauza perspectivelor sumbre ce se întrevăd, dar mai ales pentru că toate modificările intervin simultan. O privire de ansamblu asupra tuturor măsurilor arată, potrivit analiştilor, că practic niciun sector din economie nu va scăpa neajustat.

 Dar cea mai gravă consecinţă pe care o vom resimţi cu toţii este aceea că scumpirile inevitabile declanşate prin creşterea taxelor vor fi suportate în totalitate de către consumatori, firmele nemaiavând posibilitatea să absoarbă aceste costuri.

„Orice schimbare la nivelul costurilor este mai mult sau mai puţin atenuată de către firme, din marjele lor de profit, dar acum lucrurile sunt la limită. Firmele transferă consumatorilor toate eforturile financiare sau se închid", avertizează analiştii.

Au contribuit Ioana Gavrău, Mianda Mladin



TVA trebuia majorată după şase luni

Modificările Codului Fiscal ar trebui să se aplice în termenul legal de şase luni, în aşa fel încât firmele să se adapteze la noile reglementări, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ a României. Ei consideră iluzorie aşteptarea că majorarea TVA va duce la creşterea veniturilor bugetare.

Cât mai creşte euro?

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de schimb de 4,3523 lei/euro, un nou maxim istoric, cu 2,66 bani peste referinţa precedentă.

Economiştii ING Bank estimează că euro va coborî până la 4,3 lei în trimestrul al treilea al acestui an, dar că rata de schimb ar putea ajunge până la 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care este aşteptată intervenţia BNR.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, crede că, după şedinţa boardului FMI, este posibil ca tendinţa leului să fie diferită. Între timp, Societe Generale, proprietarul BRD, recomandă vânzarea deţinerilor în euro contra leului, cu un curs ţintă de 4,2 lei/euro.

Austeritatea va duce la creşterea şomajului

Măsurile de austeritate vor afecta, direct sau indirect, toată populaţia României. Impactul cel mai mare va fi resimţit de către bugetari. Nivelul lor de trai va scădea atât ca urmare a diminuării cu 25% a salariilor, dar şi ca urmare a creşterii preţurilor. Pentru ei, veştile proaste nu s-au terminat, însă.

Autorităţile au anunţat deja că restructurarea sistemului bugetar va duce la concedierea, în cel mult un an de zile, a peste 100.000 de angajaţi. Oameni care vor avea slabe şanse de a-şi găsi un job, întrucât piaţa muncii este plină de şomeri calificaţi, iar patronii se feresc să angajeze persoane provenite din sistemul bugetar de teamă că aceştia nu rezistă la munca sub presiune.

În câteva domenii, scăderea salariilor şi a nivelului de trai vor avea repercusiuni pe termen lung. În Sănătate, de exemplu, se aşteaptă un val masiv de plecări. Imediat după anunţarea măsurilor de austeritate, a crescut exponenţial numărul angajaţilor din domeniu care au abordat firmele de recrutare pentru a-şi găsi un job în străinătate.

„Pleacă masiv, în special tinerii, care se adaptează mai uşor", spune Marius Petcu, preşedintele Federaţiei Sindicale „Sanitas". De aceea, spune liderul sindical, în cel mult 10 ani, sistemul se va confrunta cu o îmbătrânire a profesioniştilor din Sănătate şi cu o gravă criză de personal.

Vor rămâne în România cei care nu au curajul să plece şi cei care nu sunt suficient de buni pentru a obţine un post afară. Ceea ce va duce, împreună cu deficitul de personal, şi la scăderea calităţii serviciilor de sănătate.

image



În Educaţie, spune Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, va scădea calitatea actului de predare: „Va fi o boicotare permanentă, din interior, a şcolii. Măsurile de austeritate duc la sărăcirea rapidă a corpului profesoral, care nu va mai avea nicio motivaţie. Asta va afecta calitatea educaţiei". 

Vremuri grele îi aşteaptă şi pe cei din sectorul privat. Creşterea TVA de la 19 la 24%  se va reflecta într-o majorare a preţurilor, iar scăderea puterii de cumpărare va duce la falimentul unor firme. De aceea, explică Ovidiu Jurcă, vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical, „contracţia economică va duce la scăderi de salarii şi concedieri în economia reală, adică în sectorul privat".

"Profesorii vor boicota permanent şcoala, ceea ce va duce la scăderea calităţii educaţiei."
Aurel Cornea
lider sindical

"Tinerii din Sănătate vor pleca masiv, ceea ce va duce la o gravă criză de personal în sistem."
Marius Petcu
lider sindical

Tăierea salariilor, la mâna lui Băsescu

Legea prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25% are toate şansele să intre în vigoare la începutul lunii iulie. Parlamentarii au adoptat ieri  cele două legi ale austerităţii, asumate de Guvern, după ce au fost eliminate prevederile declarate neconstituţionale de magistraţii Curţii.

Astfel, articolul privind reducerea pensiilor cu 15% a fost scos din lege, însă reducerea salariilor bugetarilor va intra în vigoare foarte curând. Singurul pas pe care îl mai au de trecut cele două acte normative sunt promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu. Curtea
Constituţională a declarat săptămâna trecută neconstituţionale două prevederi din aceste legi, adică tăierea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor.

image

Reexaminarea legii care prevede tăieri salariale şi de ajutoare sociale, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, a trecut de plenul reunit al Parlamentului cu 321 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". Pentru modificările la legea privind pensiile speciale au votat  323 de parlamentari, în timp ce 24 au fost "împotrivă".


image

Măsurile de austeritate au fost anunţate pe 6 mai chiar de preşedintele Traian Băsescu, care a insistat pe necesitatea reducerii pensiilor, prevedere declarată ulterior neconstituţională. Cele două legi au fost asumate de Guvern în Parlament, la 7 iunie, şi au fost aprobate de Legislativ întrucât  moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie nu a primit numărul necesar de voturi pentru a demite Executivul. 

Alte măsuri pe care Guvernul le-a anunţat la pachet cu aceste reduceri sunt reorganizarea ministerelor şi a instituţiilor din subordine. Miniştrii Cabinetului Boc ar trebui să prezinte astăzi o serie de ordonanţe de urgenţă prin care să reducă personalul şi cheltuielile din instituţiile pe care le conduc.

Schimbări de la 1 iulie

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) creşte de la 19% la 24%, fapt care va duce la scumpiri în lanţ, în special ale produselor de imediată necesitate.

Salariile bugetarilor scad cu 25% indiferent de cuantumul câştigului lunar, fapt care va afecta bugetele de familie ale angajaţilor de la stat cu venituri mici.

Câştigurile din depozite bancare şi cele realizate din tranzacţii bursiere nu mai sunt scutite de taxe, ci se impozitează cu 16%. Declararea câştigului la Fisc nu mai revine intermediarului (brokerului), ci chiar beneficiarului.

Sub incidenţa contribuţiilor sociale intră şi veniturile realizate din drepturi de autor, povara fiscală ajungând la 13% din totalul câştigurilor astfel obţinute.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite