Împuşcături ca-n Texas. Din ce în ce mai mulţi îşi fac dreptate apelând la arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La finele anului 2009, s-au confiscat 2.304 de arme de foc
La finele anului 2009, s-au confiscat 2.304 de arme de foc

Folosirea armelor a luat amploare în ultima periodă în România, iar violenţa este un fenomen la ordinea zilei, care poate fi cauzat, în parte, şi de creşterea numărului de persoane care deţin arme. Potrivit datelor oficiale ale IGPR, la finele primului trimestru din 2010, 128.941 de persoane fizice deţineau împreună 176.513 arme, cu 61.489 mai multe arme decât la finele anului 2009.

La finalul anului 2009, în evidenţele poliţiei se aflau înregistrate 115.024 permise de armă. În primul trimestru din 2010 - în lunile ianuarie, februarie, martie - au fost eliberate 2.684 permise de armă persoanelor fizice. Astfel, la finele primului trimestru din 2010, 128.941 de persoane fizice deţineau împreună 176.513 arme, dintre care 105.379 arme letale şi 71.134 arme neletale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Capitalei, Christian Ciocan, în Bucureşti, în primul trimestrul al anului curent, existau 15.436 de arme neletale şi 14.377 arme letale dintr-o populaţie de 15.436 oameni, respectiv 11.189 oameni care au permise de port-arm, unii dintre români având şi câte două sau trei arme în posesie.

Ciocan susţinea, la finele lunii iunie, că infracţionalitatea e chiar în scădere în luna mai faţă de luna aprilie şi nu se bazează pe arme:

Bucureştiul nu are infracţiuni armate, cu arme, pistoale, ameninţări, au fost nişte altercaţii în trafic, dar şi acestea s-au redus de când s-a înăsprit legea, din acest punct de vedere suntem una dintre cele mai sigure capitale din Europa. Mai multe detalii aici.

Mai puţine arme confiscate anul trecut

Poliţia Română încearcă să asigure o pază riguroasă a instituţiilor bancare şi ATM-urilor şi realizează controale la deţinătorii de arme şi posesorii de permise de port-arm prin diferite campanii la nivel naţional. Nerespectarea regimului de arme şi muniţii implică şi deţinerea în mod necorespunzător al armelor. Astfel, poliţia verifică sau ar trebui să verifice pe care care deţin arme.

La finele anului 2009, s-au confiscat 2.304 de arme de foc, comparativ cu 2008, când poliţia a confiscat 2.380 de arme de foc. Armele confiscate în primul trimestru din 2010 ajung la un număr de 1.245, dintre care 526 sunt letale şi 719 neletale, potrivit datelor statistice ale poliţiei.

Cazuri de împuşcături pe stradă:

2008 Împuşcături în zona Plaza România, Bucureşti

Un bărbat de 39 de ani a ieşit din casă cu o puşcă de vânătoare şi a tras un foc asupra unui trecător, rănindu-l uşor. În urma unui dialog cu mai mulţi tineri care jucau barbut, pe care îi bănuia că i-ar fi zgâriat maşina, bărbatul supărat a lovit cu patul puştii un trecător şi a tras un foc de armă asupra altuia. El a fost cercetat de Secţia 22 Poliţie pentru ultraj contra bunelor moravuri, loviri sau alte violenţe, uz de armă.
2009 Cazul dublului asasinat de la o casă de schimb

La 29 ianuarie 2009, două persoane au fost impuşcate şi o alta, rănită, în faţa unei case de schimb valutar din Braşov. Principalul suspect, Serghei Gorbunov, a fost reţinut de poliţisti împreună cu un alt barbat - Adrian Marius Berceanu - cu care se afla la un supermarket din Braşov.

2010 Scandal cu împuşcături în Giuleşti, Bucureşti

Un grup organizat a atacat locuinţa unei florărese pentru a-i cere taxă de protecţie. Două maşini au fost distruse şi mai mulţi oameni au fost răniţi uşor în urma unui scandal cu împuşcături care a avut loc, la 7 august, în cartierul Giuleşti din Capitală. În imagini se vede cum mai mulţi bărbaţi lovesc poarta cu o sapă şi aruncă pietre în casă.Locatarii imobilului susţin că agresorii au folosit şi arme şi i-au ameninţat. Până la sosirea poliţiştilor, agresorii au reuşit să fugă. Oamenii legii sunt în căutarea lor.

2010 Revoltă împotriva „teroristului" din comuna Glina

Sute de persoane au blocat strada Libertăţii din localitatea ilfoveană Glina timp de două nopţi la rând fiind nemulţumiţi de felul în care decurge ancheta poliţiei într-un caz de crimă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, oamenii au fost potoliţi destul de uşor de forţele de ordine, însă în noaptea următoare lucrurile au degenerat.

„Oamenii, adunaţi în număr mare, au devenit violenţi. Forţele de ordine care au intervenit au fost atacate cu pietre şi cu sticle", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov. Pentru a se apăra, jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc, reuşind să-i împrăştie pe manifestanţi. Mai multe despre acest caz aici.

2010 Scandal cu împuşcături, în curtea Spitalului Municipal, Timişoara

Conflictul armat a avut loc în Spitalul Municipal din Timişoara după ce unul dintre pacienţii beţi şi-a permis să jignească o tânără aflată la un pas de comă alcoolică ce a fost adusă de prieteni pentru îngrijiri medicale. Nu au trecut decât câteva minute până când tinerii au scos un pistol şi l-au împuşcat pe unul dintre glumeţi, Sorin Boiangiu, fostul iubit al Adelinei Vârciu.

Scandalul a avut loc sub ochii pacienţilor care aşteptau să intre la Camera de Gardă a Spitalului Municipal din Timişoara. Mai multe despre acest caz aici.

Află aici ce acte îţi trebuie să deţii o armă şi în ce condiţii o poţi folosi.

Constanta, frunţasă la capitolul jafuri armate în 2009

Oraşul Constanţa ocupa, la sfârşitul anului 2009, primul loc într-un top al jafu­rilor armate petrecute în România de la începutul anului. Potrivit anchetatorilor, jefuitorul român este bărbat, are puţin peste 30 de ani, studii medii şi este client fidel al instituţiilor bancare.

Sta­tisticile furnizate de Poliţia Română au arătat că jafurile armate şi tâlhariile cu violenţa s-au dublat în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite