Cum a obţinut 'Adevărul' o lucrare de licenţă 'la negru' despre tratarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii studenţi din România lucrează un an întreg pentru o lucrare bună de licenţă
Unii studenţi din România lucrează un an întreg pentru o lucrare bună de licenţă

În România funcţionează reţele bine organizate care vând studenţilor, pe bani frumoşi, lucrări de licenţă, de masterat sau de doctorat „la cheie“. Piaţa merge bine chiar şi pe timp de criză. Absolvenţii de facultăţi aflaţi în criză de timp sau de inspiraţie pot cumpăra „la negru“ o lucrare de diplomă de pe site-urile de profil, cu sume cuprinse între 120 şi 350 de lei.

Citeşte cum a tratat un medic din Timişoara cancerul cu masaj

LucrareLicenta.ro, Comandalicente.ro, Lucrari-de-licenta.ro, Lucraride diploma.net sau Diploma.net sunt site-uri care conţin zeci de mii de proiecte de diplomă gata făcute din orice domeniu. De la medicină, farmacie, stomatologie, agronomie, industrie alimentară, economie, automatică şi calculatoare până la drept sau geografie.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Am cumpărat lucrare de licenţă în tratarea cancerului!

EXCLUSIV/Fabrică de profesori universitari la Galaţi

Universitatea de Medicină, sex şi şpagă de la Timişoara

La două lucrări cumpărate, una bonus

O lucrare gata scrisă costă, în medie, 120 de lei. Pentru că e criză. În cazul în care cumperi două, preţul este de 240 de lei şi o primeşti şi pe a treia drept bonus.

Reporterii „Adevărul" au cumpărat de pe site-ul www.lucrarelicenta.ro. o lucrare de absolvire la medicină, domeniu în care se presupune că astfel de documente sunt mai greu de multiplicat. Adriana Vasile, reprezentanta firmei care se ocupă cu vânzări de lucrări, ne-a spus că proiectele au fost susţinute de studenţi anii trecuţi. „Dumneavoastră aduceţi ceva modificări şi o puteţi folosi fără probleme la susţinerea lucrării dumneavoastră de licenţă", ne-a explicat tânăra.

Lucrarea pentru care am optat se numeşte „Chimioterapia antineoplazică. Studiu clinic prospectiv asupra cardiotoxicităţii induse de 5-fluorouracil" şi a costat 120 de lei. Adriana Vasile ne-a dat asigurări că până acum lucrarea n-a mai fost cumpărată şi de altcineva deoarece sezonul lucrărilor de licenţă este abia la început. Ea a adăugat însă că nu poate garanta pentru originalitatea lucrării deoarece aceasta nu a fost executată la comandă. „Lucrarea a fost luată dintr-o mare bază de date, unde toată lumea pune documente.

Noi facem şi lucrări la comandă, dar o astfel de lucrare costă mult mai mult, începe de la 200 de euro (peste 800 de lei) în sus, depinde de dificultate", a declarat Adriana Vasile.

Ea a explicat că pentru a putea intra în posesia lucrării despre tratarea cancerului trebuie solicitat acest lucru pe e-mail, iar în câteva minute vom primi o factură proforma. Apoi trebuie să plătim taxa şi primim lucrarea prin e-mail. Pentru că nu aveam însă nicio garanţie că odată livraţi banii, mai primeam şi „marfa", am cerut să ne întâlnim cu cel care se ocupa de tranzacţie. Zis şi făcut. A doua zi, în faţa unei sucursale bancare din Bucureşti, un tânăr sub 30 de ani ne-a înmânat un CD ce conţinea lucrarea.

.

Industria licenţelor de nota 10

Pe forumurile universităţilor din Iaşi sunt postate zeci de anunţuri, care mai de care mai tentante. Am ales oferta prezentată de Andreea, o fostă absolventă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza", care s-a specializat în vânzarea de lucrări pentru studenţii comozi. Pentru 350 de lei, tânăra a garantat că vom lua 10 la examenul de licenţă, pe specializarea Sociologie.

Am găsit anunţul Andreei postat pe forumul studenţilor din Campusul „Tudor Vladimirescu" şi i-am cerut în scris să ne ajute cu o licenţă „a-ntâia". Ne-a trimis imediat o listă generoasă cu proiecte între care să alegem şi ne-a recomandat să vizităm şi pagina sa de web: http://licentaieftina.webgarden.ro/. Aşa am aflat că tânăra se ocupă de mai bine de cinci ani cu vânzarea de licenţe „la negru".

„Acest site a fost deschis în anul 2004, pentru a ajuta studenţii care susţin examenul de licenţă. Experienţa de cinci ani în domeniu vă garantează nota maximă. Toate lucrările care apar pe site au fost prezentate între anii 2002-2009 şi sunt complete", se precizează pe pagina de web. După ce ne-am hotărât asupra lucrării, am început negocierile cu Andreea, vânzătoarea de licenţe de nota zece. „Lucrarea are 120 de pagini, are note de subsol, bibliografie, tot ce trebuie. Costă 350 de lei", şi-a promovat tânăra marfa la telefon.

„Cine nu are încredere dă jumătate din bani"

Am cerut asigurări că nu dăm banii pe o lucrare de o calitate îndoielnică, iar Andreea ne-a trimis mai întâi cuprinsul proiectului pe mail. „Este o lucrare de nota zece. Vă daţi seama că în niciun caz nu mă complic cu licenţe din astea proaste...", a adăugat tânăra. După ce am „bătut palma" telefonic, i-am propus vânzătoarei de licenţe să ne întâlnim în persoană ca să-i plătim. „Eu până acum am procedat în felul următor: cei care nu aveau încredere îmi trimiteau jumătate din sumă şi primeau jumătate din licenţă, apoi restul sumei şi cealaltă parte din licenţă", a afirmat Andreea.

Odată asigurată că dorim să cumpărăm licenţa, tânăra a acceptat să ne trimită mai multe pagini din proiect ca să ne convingă că este bine scris şi face toţi banii.

„Eu vă trimit pe mail numărul de cont, dumneavoastră depuneţi jumătate, după care mă anunţaţi pentru că în maximum 15 minute eu pot verifica. După ce aţi depus, eu mă duc să verific, după care vă trimit imediat jumătate de lucrare pe mail", a precizat Andreea. Tânăra nu lucrează pe cont propriu, ci mai are şi alţi colegi care o ajută. Andreea ne-a trimis datele unui cont bancar deschis pe alt nume: Daniel Dudau, iar mailurile trimise de vânzătoarea de lucrări sunt semnate „echipa licenţe ieftine".

.

Puţini absolvenţi prinşi pe picior greşit

Mădălina Cocea, de la biroul de comunicare al Universităţii „Al. I. Cuza" Iaşi, susţine că nu au mai avut un caz de lucrare plagiată de foarte mulţi ani. „Ca măsură de prevenţie, universitatea deţine un soft care poate verifica dacă conţinutul unei licenţe se regăseşte în baza noastră de date", a explicat ea. În cazul în care un student este prins cu un proiect copiat, acesta riscă exmatricularea.

Reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" recunosc însă că este vorba despre un fenomen de amploare şi spun că cel mai eficient „filtru" sunt îndrumătorii licenţelor. „Profesorul care coordonează lucrarea poate observa primul dacă este originală sau nu, şi-l poate determina pe student să refacă licenţa. Eu personal m-am lovit des de această problemă şi i-am forţat să-şi modifice lucrările. În aceste cazuri şi nota recomandată a fost cea minimă, adică nota 6", a afirmat prof. univ. Alexandru Sălceanu.

Dialog reporter - vânzătoare

14 ianuarie 2010

Vânzător: V-am trimis cuprinsul la licenţa pe care mi-aţi cerut-o, v-am trimis cuprinsul pe mail. Îl verificaţi...

Reporter: E OK, nu cred să fie probleme...

Vânzător: Să ştiţi că mă uit pe ea acum şi are note de subsol, cuprins, bibliografie, concluzii.

Reporter: Este o licenţă făcută de tine?

Vânzător: Nu este făcută de mine, este din 2008.

Reporter: Voiam să ştiu nota pentru această licenţă.

Vânzător: 10, vă daţi seama, în niciun caz nu mă complic cu licenţe din astea proaste...

Reporter: OK, cum îţi dau banii? Costă 350 de lei, nu?

Vânzător: Pot să revin eu cu un telefon?

(După 5 minute)

Vânzător: Deci am verificat, cum ţi-am mai zis: are note de subsol, bibliografie, concluzii, propuneri, chestionar, absolut tot.

Reporter: Cum ne întâlnim să văd licenţa, să văd mai multe din lucrare?

Vânzător: Păi nu aveţi cum. Eu până acum am procedat în felul următor: cei care nu aveau încredere îmi trimiteau jumătate din sumă, jumătate din licenţă, apoi restul sumei şi cealaltă parte din licenţă. Cine are încredere să trimită toată suma primeşte toată licenţa odată. Vă arăt din licenţă, vă pot trimite din fiecare capitol o parte. Să vedeţi că există. Din fiecare capitol pot să vă trimit o parte.

Reporter: Bun atunci, voi plăti jumate din lucrare. Cum dau banii?

Vânzător: Eu vă trimit pe mail numărul de cont, dumneavoastră depuneţi jumătate, vă dau şi numele şi numărul de cont, absolut tot ce este nevoie şi trebuie să puneţi jumătate, după care mă anunţaţi pentru că în maximum 15 minute eu pot verifica, ca să nu staţi mult. După ce aţi depus, eu mă duc să verific, după care vă trimit imediat şi vă trimit jumătate de lucrare pe mail. Eu în seara aceasta vă trimit datele şi vă trimit din fiecare capitol o parte de început, de mijloc de sfârşit. Că vă daţi seama din fiecare capitol cum este tratat.

Lucrări de doctorat, la liber

Eugenia Cojocaru, o tânără de 28 de ani, spune că şi-a procurat o astfel de teză şi a fost foarte mulţumită. „Eu am o prietenă care se ocupă cu aşa ceva. Mi-a dat lucrarea, iar ea a fost de acord să îi dau banii când îi am. Nu mi se pare deplasat să cumpăr de la alţii, atât timp cât lucrările sunt bine scrise", a spus Eugenia Cojocaru. O teză de doctorat bine documentată ajunge să coste şi 500 de lei.

„Trebuie să vă hotărâţi cât mai repede dacă vreţi să cumpăraţi. Momentan am aproape 200 de comenzi şi nu mai fac faţă. Trebuie să daţi un avans de 130 de lei ca să nu existe probleme. Toţi cei care au cumpărat de la mine au primit numai 9 sau 10", a spus Daniel Andricioiu, un bărbat care şi-a făcut o ocupaţie din redactarea tezelor. Andreea Mitrache

Ce spun profesorii

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, Ioan Fulga, susţine că, la medicină, este imposibil să prezinţi o lucrare plagiată. „Chiar dacă există asemenea lucrări, ele nu ajung să fie prezentate în faţa comisiei de examinare. Lucrarea de licenţă este o lucrare de cercetare care durează cel puţin un an de zile", a spus Fulga.

"Profesorul care coordonează lucrarea poate observa primul dacă este originală sau nu, şi-l poate determina pe student să refacă licenţa. Eu, personal, m-am lovit des de această problemă şi i-am forţat să-şi modifice lucrările. În aceste cazuri şi nota recomandată a fost cea minimă, adică nota 6."

prof. univ. Alexandru SălceanuUniversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi"

"Ca măsură de prevenţie, universitatea deţine un soft care poate verifica dacă conţinutul unei licenţe se regăseşte în baza noastră de date. "

Mădălina Cocea Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite