Închisoare pentru vinovaţii de la mina Petrila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelian Nicula şi Ştefan Ungur, la instanţa care i-a judecat
Aurelian Nicula şi Ştefan Ungur, la instanţa care i-a judecat

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Ştefan Dan Ungur, foşti şefi în cadrul Exploatării Miniere Petrila, Hunedoara, au primit pedepse cu închisoarea pentru accidentul din 2008. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, nu minerii morţi sunt de vină pentru accidentul în care şi-au pierdut viaţa 13 persoane. „S-a făcut dreptate!“, spun rudele celor decedaţi în tragedie.

La doi ani de la accidentul de la mina Petrila, şefii exploatării şi-au primit pedepsele. Dosarul exploziilor de la 15 noiembrie 2008, în care 13 mineri au murit şi alţi 15 au fost răniţi, i-a adus în faţa instanţei de judecată pe fostul director Aurelian Nicula şi pe inginerii Gheorghe Roşu şi Ştefan Dan Ungur.

Citiţi şi: Judecătoria Târgu-Jiu i-a condamnat la închisoare pe directorii EM Petrila

Magistraţii au trimis după gratii foştii şefi de la Petrila, inculpaţi în dosarul "Abatajul Morţii"

Fostul director Aurelian Necula a primit o pedeapsă de şapte ani şi jumătate, iar ceilalţi doi, Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, fost şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră, au fost condamnaţi la câte şase ani şi jumătate după gratii. Alături de cei trei au mai fost găsite vinovate două persoane care şi-au pierdut însă viaţa în cele două explozii.

În plus, cei trei inculpaţi împreună cu CNH Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila trebuie să achite despăgubiri a căror valoare totală depăşeşte 1,5 milioane de lei rudelor victimelor, precum şi spitalelor unde au fost internaţi ortacii răniţi. Sentinţa nu este definitivă. Avocaţii celor trei au înaintat ieri apel la Tribunalul Gorj. Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii.

„Sentinţă total greşită"

Ovidiu Filipescu, avocatul lui Necula şi al lui Ungur, a declarat că sentinţa magistraţilor de la Târgu-Jiu este profund greşită. „Am depus apel la Tribunalul Gorj. Este o sentinţă total greşită", a declarat Filipescu, care tot mai speră că va obţine achitarea clienţilor săi.

De cealaltă parte a baricadei, Daniel Tomescu, avocatul a patru dintre familiile care şi-au pierdut rudele în explozie, a precizat că este mulţumit de partea penală, dar va face apel în ceea ce priveşte partea civilă.

„Sentinţa dată de judecători este una bună, s-a făcut dreptate. În ceea ce priveşte partea penală, părţile pe care eu le reprezint sunt mulţumite, dar pe părţile civile vom face apel, deoarece este mai puţin decât ceea ce am cerut", a declarat Tomescu.

Mihaela Matei, sora lui Nicolae Puian, unul dintre minerii decedaţi în urma exploziei, este de părere că sentinţa a fost prea blândă.

„Singurul lucru care mă mulţumeşte este că, pentru prima dată, altcineva decât morţii se dovedeşte a fi vinovat pentru producerea unui accident în mină. Din păcate condamnările sunt prea mici. Trebuia să le dea mai mult, să sufere aşa cum suferim şi noi. Este pentru prima dată când victimele unei explozii nu sunt ele găsite vinovate şi asta ne mulţumeşte. Ne mulţumeşte că au primit închisoare, însă sunt prea puţini, trebuia să le dea mai mult, să sufere cum am suferit şi noi", a declarat femeia. Ea a susţinut însă că despăgubirile acordate nu sunt pe măsura pierderii suferite.

„Copilul mi-a spus că sunt un monstru"

Matei Petru are acum 33 de ani şi este ajutor de miner. A fost grav rănit în explozia de la Petrila şi a scăpat printr-o minune. A fost internat luni bune în spital şi nici acum, la doi ani de la explozie, nu s-a vindecat complet.

„Am fost în comă două luni şi două săptămâni. Am stat patru luni în spital, având arsuri pe 85% din suprafaţa corpului. A fost groaznic, mai ales pentru fiul meu, care a avut un şoc când m-a văzut bandajat din cap până în picioare. Când m-a văzut, mi-a strigat că sunt un monstru. Acum am un tub băgat în gât, că nu pot respira", a povestit Petru. El a mai precizat că în şase luni a cheltuit aproape 200.000 de lei pe tratamente.

Două explozii, 13 morţi

Prima explozie a avut loc în jurul orei 15.00. Atunci au murit inginerul şef de producţie al exploatării miniere, Iosif Brad,  44 de ani, şi şeful sectorului 1, Doru Holinger, în vârstă de 39 de ani. Ceilalţi mineri morţi au fost: Vasile Stoian (38 de ani), Adrian Măţan (27 de ani), Dan Mateş (35 de ani), Silviu Moş (36 de ani), Cristian Şipoş (38 de ani), Marcel Alexa (36 de ani). 

În cea de-a doua explozie, care a avut loc în jurul orei 18.40, şi-au pierdut viaţa minerii salvatori Nicolae Puian (36 de ani), Daniel Frăţilă (35 de ani), Elekes Attila (35 de ani) şi Trandafir Vişan (40 de ani). La o lună distanţă, din cauza rănilor grave, a murit şi salvatorul miner Sorin Bâlbă Mihai (37 de ani).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite