Averea lui Hosni Mubarak va rămâne probabil intactă la sfârşitul mandatului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă puterea preşedintelui egiptean Hosni Mubarak s-a diminuat considerabil ca urmare a manifestaţiilor împotriva regimului său, începute la 25 ianuarie, averea sa personală va rămâne intactă dacă va pleca de la putere, la sfârşitul anului sau mai devreme, relatează ABC News.

Potrivit experţilor, averea familiei lui Mubarak a fost construită în mare parte în urma unor contracte militare încheiate în perioada în care actualul preşedinte era ofiţer în forţele armate. El şi-a diversificat investiţiile prin intermediul familiei sale în 1981, când a devenit preşedinte. Averea familiei ar fi de 40 până la 70 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări.

Amaney Jamal, profesoară de ştiinţe politice la Princeton, a declarat că aceste estimări sunt comparabile cu vasta avere a liderilor celorlalte ţări din Golf.

"Afacerile din cadrul serviciului său militar şi guvernamental s-au adăugat averii personale. A existat multă corupţie în acest regim şi exploatare a resurselor publice pentru câştigul personal", a afirmat Jamal.

Ea susţine că averea lui Mubarak ar fi localizată cel mai probabil în bănci din afara Egiptului, posibil în Marea Britanie şi Elveţia. "Acesta este şi modelul altor dictatori din Orientul Mijlociu, astfel încât averea lor să nu fie luată în timpul unei tranziţii", a declarat ea.

Potrivit lui Christopher Davidson, profesor în Politicile Orientului Mijlociu la Universitatea Durham din Anglia, Mubarak, soţia sa şi cei doi fii pot acumula avere dintr-un număr mare de afaceri cu străinii. Potrivit legii egiptene, străinii trebuie să dea partenerilor de afaceri locali un procent de 51% din venituri.

Vineri a expirat ultimatului dat de Opoziţie lui Mubarak pentru a pleca de la putere. Nemulţumiţi că acesta nu a demisionat, sute de mii de oameni protestează pe străzi cerând: "Jos Mubarak, jos regimul!". Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite