Hayssam şi Munaf, pierduţi în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fugit din România în iulie 2006, după ce a fost eliberat din motive medicale
Omar Hayssam a fugit din România în iulie 2006, după ce a fost eliberat din motive medicale

Astăzi se împlinesc cinci ani de la arestarea sirianului Omar Hayssam, acuzat, alături de Mohamad Munaf, de răpire. Ambii sunt de negăsit. Autorităţile române încearcă să-i extrădeze pe Omar Hayssam şi pe Mohamad Munaf, deşi nu se ştie exact unde se află cei doi condamnaţi în România pentru terorism.

În urmă cu exact cinci ani, la 7 aprilie 2005, omul de afaceri Omar Hayssam era arestat pentru infracţiuni economice. Câteva zile mai târziu, s-a aflat că sirianul, alături de Mohamad Munaf, este autorul moral al răpirii în Irak, de la 28 martie 2005, a jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian.

Mai citeşte şi:

Răpitorii jurnaliştilor: "Dacă mai folosiţi acest caz politic, îi omorâm"

Era pentru prima dată când România se confrunta cu un caz de terorism, iar eliberarea ziariştilor s-a produs după 55 de zile de la răpire, într-un moment în care Hayssam era deja acuzat de terorism.

Complicele său Mohamad Munaf - eliberat odată cu jurnaliştii - a fost arestat şi predat forţelor americane, fiind deţinut în Irak. De atunci, veştile despre Munaf sunt din ce în ce mai rare. Trimis în judecată în România, în septembrie 2005, Munaf a fost condamnat definitiv, în lipsă, la 10 ani de detenţie.

Condamnat la moarte şi apoi iertat

Procurorii cer mandat de urmărire internaţională pentru Munaf

Procurorii cer mandat de urmărire internaţională pentru Munaf

Munaf nu a putut fi extrădat întrucât nu nu se află nici pe teritoriul SUA, şi nici pe un teritoriu ocupat sau controlat de Statele Unite. În 2007, Mohammad Munaf a fost condamnat în Irak la moarte prin spânzurare, decizie anulată în 2008 de către ­Curtea Federală de Casaţie irakiană. Motivarea magistraţilor privind anularea condamnării la moarte a lui Mohamad Munaf a scos la iveală că eliberarea jurnaliştilor români s-a făcut în schimbul unei sume consistente de bani.

"După ce au negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare, răpitorii au eliberat victimele", se arăta în documentele judecătorilor care au anulat condamnarea la moarte a lui Munaf. Autorităţile române au negat însă vehement orice răscumpărare. Nici Omar Hayssam, condamnat în România la 20 de ani de închisoare, nu a mai răspuns pentru faptele sale. În aprilie 2006, Hayssam a fost eliberat chiar la cererea procurorului care îl trimisese în judecată - Ciprian Nastasiu.

După nici trei luni, cel acuzat de terorism a dispărut din România şi nu a mai fost găsit nici până în ziua de astăzi. Anul trecut se zvonea că Hayssam a fost arestat în Siria - unde a fost localizat, însă această ipoteză nu a fost confirmată. Hayssam şi Munaf nu pot fi însă extrădaţi în România întrucât ţara noastră nu are nici măcar un acord de principiu cu Siria şi cu Irak.

Autorităţile române speră însă să-l poată aduce pe Munaf în ţara noastră în baza convenţiei privind extrădarea încheiată între România şi SUA, document conform căruia Statele Unite se obligă să extradeze în România cetăţenii aflaţi pe teritoriul său ori în zone controlate de americani.

Extrădarea

Autorităţile române au încercat extrădarea lui Mohamad Munaf pentru a-şi ispăşi pedeapa în ţara noastră, însă ­s-au lovit de nepăsarea anchetatorilor irakieni. Nici Omar Hayssam nu poate fi extrădat întrucât nu avem un acord în acest sens cu Siria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite