Haiducii tutunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea produselor din tutun a condus la creşterea numărului de jafuri asupra depozitelor de ţigări. Marfa furată se bucură de succes pe piaţa neagră, unde e vândută la jumătate de preţ. În doar o lună şi jumătate, cel mai mare distribuitor de produse de tutun din ţară a suferit cinci atacuri ale contra­bandiştilor de ţigări.

În lunile noiembrie şi decembrie, depozitele Top Brand Distribution - distribuitor de ţigarete în Bucureşti şi alte 20 de judeţe ale ţării - au fost sparte de cinci ori, în ciuda măsurilor draconice de protecţie (camere de supraveghere, senzori de mişcare, agenţi de pază).

În plus, mai mulţi agenţi de distribuţie ai firmei au fost atacaţi în trafic de contrabandiştii de ţigări şi „uşuraţi" de marfă sub ameninţarea cuţitului. În anii trecuţi, când preţurile ţigaretelor erau accesibile pentru marea masă a fumătorilor, compania n-a raportat niciun incident de acest fel.

Traficanţii îi bagă în faliment pe vânzătorii legali de ţigări

Contrabandiştii dau de lucru poliţiştilor: peste 115.000 de ţigări sunt confiscate lunar

Iana Matei, eroina fetelor traficate

Pe Piaţa neagră, la jumătate de preţ

Jafurile s-au înmulţit imediat după majorarea accizelor şi preţurilor ţigărilor, susţin reprezentanţii companiei. "Produsele de tutun au devenit foarte atractive pentru că sunt uşor de valorificat pe piaţa neagră, o piaţă din ce în ce mai puternică", ne-a declarat Dan Burlacu, director de vânzări al Top Brand Distribution (TBD).

Fumătorii cu venituri modeste nu-şi mai permit un pachet de ţigări pe zi la preţul actual. Aşa se face că tutunul de contrabandă, vândut sub preţul pieţei, are din ce în ce mai mulţi clienţi. Iar tâlharii au prins curaj.

Un agent de distribuţie al firmei a fost atacat în miezul zilei, în parcarea unui super-market din Constanţa. "Omul nostru s-a trezit cu hoţul cotrobăind marfa în maşină. Spărsese lacătul cu o rangă şi căra baxuri cu ţigări. Când a fost surprins, a scos cuţitul", spune Burlacu.

Se fură cu baxurile

Pe lângă tâlhărirea agenţilor de distribuţie, compania se confruntă cu un necaz şi mai mare: spargerile depozitelor de ţigarete. Hoţii fură cu baxurile (un bax conţine 500 de pachete - n.r.), iar ţigările ajung pe piaţa neagră, unde sunt vândute la jumătate de preţ.

Depozitul TBD din Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov, a fost spart la sfârşitul lui noiembrie. Birourile au fost devastate, camerele de luat vederi au fost făcute zob cu ranga, paznicul a fost bătut crunt şi legat în curte, de-un stâlp.

Senzorii şi-au făcut, însă, treaba iar alarma a sunat la firma de pază care şi-a trimis echipa de intervenţie. Când agenţii au ajuns la depozit, hoţii încărcau în maşina lor 27 de baxuri de ţigări. Adică 13.500 de pachete în valoare de aproximativ 25.000 de euro.

Din fericire pentru companie, hoţii s-au grăbit să-şi scape pielea şi au abandonat cea mai mare parte din marfă. Dar incidentul de la Popeşti Leordeni este excepţia. Celelalte spargeri au reuşit. Au fost jefuite depozitele din Vâlcea, Mureş, Bucureşti, iar prejudiciul ajunge la aproximativ 100.000 de lei.

Niciun răspuns de la Poliţie

Fireşte, reprezentanţii TBD au depus plângere la Poliţie după fiecare spargere. "Ştim că au demarat anchetele, dar până în acest moment n-avem niciun răspuns clar din partea autorităţilor", precizează directorul de vânzări al companiei, Dan Burlacu.

În consecinţă, firma se gândeşte la investiţii suplimentare în pază şi protecţie. "Studiem posibilitatea să echipăm fiecare maşină a firmei cu un sistem special, care să distrugă chimic marfa din interior în momentul în care există o tentativă de jaf. Sperăm, astfel, măcar să-i descurajăm pe hoţi", ne-a declarat Virgil Munteanu, purtătorul de cuvânt al companiei.

Dacă despre furturile de ţigări Poliţia nu spune încă nimic, o face atunci când vine vorba de acţiunile anti-contrabandă. Potrivit unui comunicat al IGP, în săptămâna 22-28 ianuarie, agenţii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au confiscat peste 383.000 de ţigarete, în valoare de aproximativ 32.000 de euro.

"Produsele de tutun au devenit foarte atractive pentru că sunt uşor de valorificat pe piaţa neagră, o piaţă din ce în ce mai puternică."
Dan Burlacu
director de vânzări al TBD

Contrabandiştii ocupă piaţa

Dacă la începutul iernii piaţa neagră a tutunului era estimată la 30-35% din totalul vânzărilor, acum s-ar putea să ajungem la 50%, spun reprezentanţii producătorilor.

Într-adevăr, încă din primele zile ale acestui an, la locurile unde se ştie că vin comercianţii de ţigări de contrabandă se formează adevărate cozi. Primul efect al creşterii cererii a fost scumpirea acestor ţigări, în medie cu 10%.

„Nu le-am scumpit pentru că în magazine au crescut preţurile, ci pentru că riscurile noastre sunt tot mai mari. Mai nou, controalele vin aproape zilnic", ne-au spus câţiva comercianţi ambulanţi din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite