Boc la asumare: "Această lege schimbă din temelii educaţia românească"/ PSD va susţine moţiunea PNL pe legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc a vorbit în faţa Parlamentului
Emil Boc a vorbit în faţa Parlamentului

Guvernul şi-a asumat astăzi în Parlament răspunderea pe Legea Educaţiei Naţionale, după ce noaptea trecută Executivul condus de Emil Boc a adoptat forma finală a acestui act normativ.

UPDATE 14:10 PSD va susţine moţiunea PNL pe legea educaţiei

Social-democraţii au decis să sprijine moţiunea pe care liberalii au iniţiat-o pe legea educaţiei, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acest act normativ. Vezi aici detalii.

UPDATE 12:43 La ieşirea din plen, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat că Legea Educaţiei Naţionale trebuie să intre în vigoare cât mai repede. "Cu cât vom putea aplica mai repede această lege, cu atât de repede vom putea avea o educaţie mai de calitate". Funeriu a afirmat şi că opoziţia, prin neparticiparea ei astăzi în plen, a refuzat "mâna întinsă" pentru bunăstarea învăţământului românesc. "Am spus întotdeauna: Cei absenţi nu au niciodată dreptate".

Întrebat de jurnalişti de ce nu l-a informat pe Traian Băsescu în privinţa învăţătoarei aflate în greva foamei, ministrul a spus că a vorbit cu preşedintele despre doamna Anghel după declaraţiile sale. "În ceea ce priveşte pe doamna Anghel, consider că protestul ei este total împotriva arbitrariului", a adăugat Funeriu.

UPDATE 12:37 Guvernul şi-a asumat răspunderea pe lege. La ieşirea din plenul Parlamentului, Emil Boc a reafirmat că "este dreptul opoziţiei să depună o moţiune de cenzură".

UPDATE 12:20: Eugen Nicolaescu: "Am luat decizia de a  depune o moţiune de cenzură. Sperăm să o depunem până sâmbătă. Sperăm ca şi PSD să îmbrăţişeze demersul nostru... Moţiunea se referă la o serie de încălcări ale Constituţiei, de nerespectare a dreptului de proprietate, de autonomie a universităţilor... Ne referim şi la învăţarea istoriei şi geografiei în limba maghiară, lucru pe care noi îl considerăm neconstituţional". Deputatul PNL şi-a exprimat speranţa că noua moţiune va avea succes spre deosebire de cea votată ieri, care a  fost una "politică". "Eu sper ca următoarea moţiune să treacă pentru că este vorba de viitorul copiilor lor".

UPDATE 12:18: Emil Boc a început discursul de angajare al Guvernului pe lege, afirmând că cei nemulţumiţi au două căi de acţiune: o moţiune de cenzură şi sesizarea Curţii Constituţionale a României. "Această lege schimbă din temelii educaţia românească... Această lege are mutaţii profunde atât în învăţământul universitar, cât şi preuniversitar. Se face un transfer de la un învăţământ bazat pe informaţi la unul bazat pe competenţe", a afirmat premierul.

UPDATE 12:10 Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a anunţat că liberalii au început să strângă semnături pentru a depune o nouă moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea Educaţiei.

UPDATE 11:39 Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că liberalii au decis să plece din sală după ce vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, nu a respectat procedura şi a dat mai întâi cuvântul premierului Emil Boc şi nu parlamentarilor pentru a dezbate legea.

UPDATE 11:25 Şedinţa a început. Primul ministru Emil Boc a anunţat, de la tribună, că opoziţia nu are niciun temei legal să blocheze asumarea răspunderii Guvernului pe lege, moment în care membrii PSD şi PNL au părăsit sala.

UPDATE 10:48 Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a sosit la Parlament.

UPDATE 10:41 Birourile Permanente au decis asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.

"Am sesizat Curtea Constituţională cu privire la asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.. Ieri Curtea Constituţională a decis amânarea unei decizii până în 3 noiembrie. Opinia mea a fost şi rămâne că trebuie să aşteptăm o decizei a Curţii Constituţionale. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu Parlamentul şi Guvernul dacă săptămâna viitoare s-ar declara împotriva asumării răspunderii. Din păcate, în Birourile Permanente nu s-au întrunit voturile necesare pentru amânare", a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

UPDATE 10:10 Premierul Emil Boc a ajuns la Palatul Parlamentului. Întrebat ce face dacă se va amâna asumarea răspunderii, premierul a opinat că Birourile Permanente nu pot amâna angajarea răspunderii Guvernului. Potrivit acestuia, promovarea actului normativ pe baza acestei proceduri reprezintă o decizie suverană a Executivului, care nu poate fi cenzurată.

"Nu au cum să amâne... Nu au niciun temei legal, constituţional şi politic să amâne. Decizia de asumare este o decizie suverană a Guvernului. Guvernul îşi pune pe masă mandatul, iar Birourile Permanente nu pot cenzura decizia Guvernului de asumare, pentru că deja au fost stabilite data şi ora", a spus Emil Boc.

La finalul şedinţei de Guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat că au fost adoptate amendamente propuse de parlamentari ai arcului guvernamental, senatori şi deputaţi ai opoziţiei, precum şi de Comisia de Educaţie din Senat, care este transpartinică.

Senatorii şi deputaţii au transmis 1.224 de amendamente. Cele mai multe propuneri de modificare a proiectului iniţiat de Guvern au venit din partea parlamentarilor puterii - 750 de amendamente de la PDL, 57 de la UDMR şi 18 de la independenţi. Parlamentarii PSD+PC au trimis Guvernului 278 de amendamente, iar cei de la PNL 121.

Funeriu le-a cerut liderilor opoziţiei să accepte legea educaţiei pentru ca "securea războiului să nu facă ravagii pe tărâmul educaţional".

"Sper ca toţi liderii politici să înţeleagă că este momentul să ne unim. Sper ca securea războiului să nu facă ravagii pe tărâmul educaţional, ci să existe un consens", a spus Funeriu.

După angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei, opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a  depune moţiune de cenzură.

Miercuri seara, preşedintele PSD, Victor Ponta, a evitat să spună dacă PSD va depune sau nu moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea, adăugând că Parlamentul va amâna asumarea..

"Mâine (joi – n.r.) nu trebuie ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pe niciun fel de lege", a spus el, invocând amânarea unei decizii de către Curtea Constituţională cu privire la sesizarea preşedintelui Senatului.

Printre amendamentele acceptate de Guvern la Legea Educaţiei este cel referitor la interdicţia  impusă directorilor instituţiilor de învăţământ de a ocupa funcţii de conducere într-un partid. Vezi aici modificările aduse ieri de Guvern Legii Educaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite