Guvernul adoptă soluţia „Adevărul“: Reducerea cu 25% a salariilor din companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea cu 25% a salariilor şi din companiile statului, nu doar de la bugetari, a fost anunţată ieri de premierul Emil Boc. Semnalele ziarului „Adevărul“ prin care arătam că efortul financiar al bugetarilor trebuie distribuit echitabil nu au rămas fără ecou. Guvernul aplică soluţia noastră.

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că prin legea care va pune în practică măsurile de austeritate anunţate se va reglementa reducerea cu 25% a salariilor din companiile de stat. Anunţul vine la scurt timp după lansarea propunerii ziarului „Adevărul" de împărţire echitabilă a eforturilor impuse prin curba de sacrificiu în care sunt atraşi bugetarii. În acelaşi context, mai mulţi miniştri ai Cabinetului au precizat că Executivul analizează introducerea unei taxe de solidaritate pentru a reduce salariile acestor angajaţi.

Dezmăţ pe banii publici: Statul plăteşte câte 36 de directori pentru agricultură în fiecare judeţ! Cu salarii între 6.000 şi 9.000 de lei

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

„Reducerea cu 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile naţionale unde statul are capital majoritar sau integral. Inclusiv CEC, Eximbank şi alte companii şi alte societăţi unde statul într-o formă sau alta este acţionar majoritar", a spus premierul Emil Boc.

Cum rămâne cu pensiile?

În ediţiile noastre anterioare arătam că, dacă salariile angajaţilor din companiile şi din regiile de stat s-ar reduce în aceeaşi măsură (25%) cu cele ale bugetarilor, s-ar economisi în total 61,2 milioane de euro. Astfel, pensiile ar putea fi reduse doar cu 7%, nu cu 15%, pentru că angajaţii statului ar contribui cu mai mult de jumătate (51,9%) din ceea ce s-ar economisi prin tăierea pensiilor.

În regiile autonome de interes naţional sau local, salariul mediu brut per angajat este de 2.497 de lei, iar în companiile de stat câştigul este de 2.829 de lei, potrivit datelor furnizate pentru „Adevărul" de Institutul Naţional de Statistică.

În regii lucrează 85.524 de salariaţi, iar în companiile de stat sunt 288.174 de angajaţi. Fondul de salarii însumează 213,5 milioane de lei lunar la regii, respectiv 815,2 milioane de lei lunar la companii. Se adună, astfel, un total general puţin mai mare de un miliard de lei - aproape 245 de milioane de euro. O reducere cu 25% a acestui fond ar genera economii de 61,2 milioane de euro lunar la bugetul general, bani cu care statul ar acoperi cel puţin jumătate din efortul financiar impus pensionarilor.

Demonstraţia noastră i-a convins pe oficialii de la Palatul Victoria. Guvernul va distribui echitabil eforturile bugetarilor, mai rămâne ca Executivul să scadă procentajul de tăiere a pensiilor.

Executivul trage de timp

În cadrul şedinţei de Guvern de ieri, Executivul nu a aprobat măsurile de austeritate anunţate, dar a avut mai multe dezbateri cu privire la modul în care se vor pune în aplicare. „Prin Guvern şi prin ministere au circulat în ultima săptămână mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă sau de legi, dar ieri nu s-a discutat concret asupra niciunuia dintre ele", ne‑au spus surse ministeriale.

În afară de măsurile anunţate în urmă cu o săptămână de preşedintele Traian Băsescu, Guvernul ia în calcul şi introducerea unor impozite noi.

„Prin proiectul de lege pe care îl vom pregăti vom solicita o impozitare suplimentară începând cu a doua proprietate. Prima se impozitează normal, iar începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar faţă de ceea ce avem în momentul de faţă", a adăugat Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite