„Guvernul“ FMI a decis soarta economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de stat sunt presate să-şi închidă sau să-şi vândă activele care merg în pierdere. Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede măsuri fără precedent în economia românească de după 1989.

Ce conţine scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI

Ceea ce nu au reuşit guvernele postdecembriste să facă până acum va trebui să întreprindă Cabinetul Boc în cel mult un an. Pe scurt, companiile de stat îşi vor reduce drastic cheltuielile şi pierderile, liniile ferate, fabricile şi uzinele de stat care nu dau randament se vor închide, iar bursa va fi principalul instrument de privatizare în domeniul atât de controversat al producţiei de gaze şi de curent electric.

Până şi controlul asupra tarifelor de transport cu metroul, cu autobuzul sau cu trenul va dispărea, dacă prevederile scrisorii de intenţie adresate FMI vor fi aplicate întocmai. Şi toate acestea se vor întâmpla în câteva luni, nu în câţiva ani, potrivit scenariului conturat în documentul asumat de Guvern. „Adevărul" vă prezintă o sinteză a principalelor măsuri prevăzute în scrisoarea trimisă FMI.

Liber la scumpirea biletelor

Guvernul s-a angajat că va modifica legislaţia astfel încât să permită regiilor de transport bucureştene, Metrorex şi RATB, să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei, pentru ca aceste companii să îşi poată acoperi cheltuielile curente din venituri. Noua lege va stabili şi înfiinţarea unei noi „autorităţi metropolitane de tranzit", care va supraveghea cele două regii de transport public.

Acelaşi lucru este prevăzut şi pentru CFR Călători, respectiv libertatea de a majora tarifele de transport pentru a-şi îmbunătăţi încasările şi, astfel, a ieşi din „colimatorul" pierderilor.

Schimbări radicale pe calea ferată

Strategia pentru CFR Călători include o scădere a pierderilor cu 15% în acest an, neacumularea de noi arierate şi eficientizarea activităţii prin restructurarea companiei. În schimb, administratorul reţelei feroviare, CFR SA, va închide 20% din liniile de cale ferată, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora.

Investitorul va fi selecţionat în urma unor licitaţii, potrivit scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu FMI. Totodată, CFR SA vizează reducerea pierderilor cu 25% şi neacumularea de arierate noi în acest an. Lungimea totală a liniilor de cale ferată din România este de 20.210 kilometri, din care 17.691 kilometri infrastructură feroviară publică administrată de CFR SA şi 2.519 kilometri în administrare privată.

În fine, Guvernul va scoate la vânzare un pachet minoritar de acţiuni de la CFR Marfă până la finele anului 2011, urmând să privatizeze operatorul de transport atunci când condiţiile pieţei o vor permite.

Soluţii extreme în sectorul energetic

Guvernul va privatiza pachete majoritare de acţiuni la câteva companii energetice dacă nu va reuşi să înfiinţeze în acest an megacompaniile Electra şi Hidroenergetica. În acelaşi timp, Executivul va pregăti vânzarea unor participaţii minoritare la societăţile care urmau să facă parte din cele două mari companii.

Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, şi producătorul de energie Termoelectrica vor lichida activele neviabile. „Restul de unităţi miniere vor fi lichidate în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene. În cazul Termoelectrica, activele viabile vor fi separate, iar restul operaţiunilor vor fi închise", se mai arată în scrisoarea de intenţie.

Tot pentru sectorul energetic sunt prevăzute iniţierea unor oferte publice de vânzare sau vânzarea de acţiuni către parteneri strategici în următoarele companii: OMV Petrom (vânzarea a 10% din capital este în desfăşurare), Transelectrica (15% până la finele anului 2011), Transgaz (15% până la sfârşitul acestui an) şi Romgaz (15% până în primăvara anului 2012).

Fără planuri antievaziune

Preşedintele executiv al Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat ieri că FMI nu presează Guvernul să pună în practică un plan serios de combatere a evaziunii fiscale pentru a echilibra bugetul şi recurge la metoda cea mai simplă - să taie veniturile.

Investiţiile străine au scăzut drastic

Investiţiile străine directe au totalizat anul trecut 2,6 miliarde de euro, în scădere cu 25,5% faţă de cele din 2009, când s-a înregistrat un nivel de 3,48 miliarde de euro, a anunţat ieri Banca Naţională a României. Investiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte prin participaţii la capital, care au însumat 2,04 miliarde de euro, restul intrărilor (556 de milioane de euro) reprezentând credite intra-grup.

Anul trecut, investiţiile străine directe au finanţat în proporţie de 50,3% deficitul contului curent, situat la 5,15 miliarde de euro. În 2009, investiţiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. În 2008, nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.

Salarii mai mici şi raţionalizare în spitale

Statul va fi obligat să restrângă protecţia socială Foto: Adevărul



Guvernul s-a angajat, prin scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, că va continua politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%. De asemenea, sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse, iar numărul de paturi din spitale va fi redus drastic.

„Până la sfârşitul lunii iulie vom îmbunătăţi legislaţia pentru ca alocaţiile de încălzire să fie direcţionate către cei mai vulnerabili membri ai societăţii, generând în acelaşi timp economii semnificative la buget", se arată în document.

Lista compensatelor va fi scurtată

Pe de altă parte, Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine. Se va reduce şi numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, în fiecare dintre cele două semestre ale acestui an. În acelaşi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi „reformat" cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate acele costuri cu sănătatea considerate neesenţiale.

„Vom revizui lista de medicamente compensate şi gratuite stabilite prin hotărâre de guvern în 2008, cu intenţia de a reduce numărul acestor medicamente şi de a ne îndrepta spre medicamente generice (mai ieftine - n.n.), acolo unde este posibil. În cele din urmă, vom revizui bugetele spitalelor şi vom începe să implementăm strategia de raţionalizare a spitalelor cu obiectivul de a reduce numărul paturilor de spital finanţate, de la 135.200 la 133.000, până la sfârşitul lunii iunie 2011, şi la 129.500, până la sfârşitul lunii decembrie 2011", sunt angajamentele asumate de Guvern faţă de FMI.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite