Ce conţine scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi anul acesta politica de restrângere a cheltuielilor: fără majorări salariale, mai puţine medicamente compensate şi gratuite, creşterea tarifelor pentru transport, etc. Vezi aici ce prevede scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Guvernul taie încă 5.700 paturi în spital
Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine, şi va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.
În acelaşi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi "reformat" cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate acele costuri cu sănătatea considerate neesenţiale.

Majorările salariale vor fi limitate şi în 2012
Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%, şi că sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse.

Prin revizuirea modului de acordare a alocaţiilor de încălzire, economiile la buget vor creşte semnificativ.

CFR ar putea închide 30% din reţeaua feroviară
CFR SA va închide până la sfârşitul lunii august 1.000 de kilometri de cale ferată şi va închide alţi 6.000 de kilometri de linii, reprezentând 30% din reţeaua feroviară, dacă nu reuşeşte să externalizeze întreţinerea în urma unor licitaţii.

Planul strategic pentru îmbunătăţirea activităţii companiei vizează reducerea pierderilor cu 25% şi neacumularea de arierate noi în acest an.
De asemenea, Guvernul va permite CFR Călători să majoreze tarifele la biletele de tren pentru o mai bună acoperire a costurilor, în vederea eficientizării activităţii companiei. Cea mai recentă majorare a fost operată de CFR Călători în septembrie anul trecut, când a urcat costul biletelor de tren cu 8%, după doi ani de stagnare.

Controlul financiar, transferat la Ministerul Finanţelor
Controlul financiar la companiilor de stat va fi transferat până la finele lunii septembrie 2011 de la ministerele în subordinea cărora se află la Ministerul Finanţelor Publice, iniţiativa făcând parte dintr-un pachet de măsuri care au ca scop îmbunătăţirea guvernanţei în acest sector.

Preţurile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pieţei
Preţurile la care companiile de stat vând electricitate şi gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate până la nivelul pieţei cât mai curând posibil permite legislaţia, iar noile acorduri bilaterale vor fi încheiate transparent şi nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.

"Se vor lua măsuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricităţii şi al gazelor naturale să fie făcute transparent şi nediscriminatori prin OPCOM, iar preţurile contractelor existente vor fi ajustate până la nivelul pieţei atât de repede cât este posibil din punct de vedere legal", se spune în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional

Guvernul trebuie să vândă toate acţiunile pe care le are la Oltchim
Guvernul va angaja până în luna august un cosultant recunoscut internaţional pentru a pregăti privatizările-cheie la unele companii de stat, printre care şi Oltchim Râmnicu-Vâlcea, iar licitaţiile pentru vânzarea acestor societăţi vor avea loc la mijlocul anului 2012.

Un investitor strategic pentru Tarom până la finele anului
Guvernul trebuie să caute un investitor strategic pentru Tarom până la finele anului şi va privatiza compania de transport aerian atunci când condiţiile pieţei o vor permite.

Tarom a fost inclusă pe lista companiilor monitorizate de FMI din noul acord, iar instituţia financiară va evalua atât pierderile, cât şi arieratele operatorului aerian.

Metrorex şi RATB vor majora tarifele
Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va modifica legislaţia astfel încât să permită regiilor de transport Metrorex şi RATB să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei, pentru ca aceste companii să îşi poată acoperi cheltuielile curente din venituri.
Noua lege va stabili şi înfiinţarea unei noi "autorităţi metropolitane de tranzit", care va supraveghea cele două regii de transport public.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în intervalul 25 ianuarie-8 februarie, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care a fost analizat nivelul de îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi negociate condiţiile pentru încheierea unui nou acord, de tip preventive, scrie Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite