„Guru“ Gregorian Bivolaru acuză: Gelu Voican Voiculescu m-a turnat la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gregorian Bivolaru a sesizat, la 29 iunie 2010, Curtea de Apel Bucureşti şi cere să se constate că Gelu Voican Voiculescu a fost informator al Securităţii. Liderul MISA, cel care în 2005 a fugit din România, susţine că arestarea şi condamnarea sa, în 1984, s-au datorat delaţiunilor lui Voican Voiculescu.

Gregorian Bivolaru (58 de ani), zis „Guru" sau „Grig", domiciliat în prezent în Suedia, cu statut de azilant politic, a trimis o sesizare judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti cărora le cere să-l declare colaborator al Securităţii pe fostul viceprim-ministru al României, Gelu Voican Voiculescu.

Motivul invocat de liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) este acela că în urma delaţiunilor date de fostul demnitar, el ar fi fost arestat în 1984, condamnat la un an şi jumătate de închisoare şi internat cu forţa în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

Potrivit CNSAS, Gelu Voican Voiculescu a fost în atenţia fostei Securităţi atât în calitate de urmărit, cât şi în cea de sursă. El ar fi primit mai multe nume informative: „Virgil"- (1973), „Viorel" şi „Călugărul"- (1977-1985), şi ar fi dat mai multe note, unele din proprie iniţiativă, despre rude şi prieteni- printre care Gregorian Bivolaru -, profesorul Mario Sorin Vasilescu sau inginerul Alexandru Tocineanu. La 23 februarie 2010, Colegiul CNSAS a decis că Voiculescu nu a colaborat cu fosta Securitate.

Platou de filmare MISA într-o comună timişeană

În contestaţia trimisă instanţei, „Guru" Gregorian Bivolaru susţine că sursa „Călugărul" a dat cinci note care se refereau strict la el şi denunţau „atitudinile mele potrivnice regimului totalitar comunist, vizau şi invitau la îngrădirea drepturilor şi libertăţilor mele fundamentale".

„Caracterizările" lui Voiculescu

„Guru" explică judecătorilor că cea mai mare parte a notelor informative furnizate de Voiculescu ar fi date anterior şi simultan perioadei arestării lui de la 17 aprilie 1984. „Arestarea mea a făcut parte din acest plan al Securităţii de a mi se fabrica dosare pentru infracţiuni de drept comun cu scopul de a fi oprit de a mai practica yoga".

În notele informative, „Călugărul" i-ar fi făcut biografia lui Bivolaru, creionând mai multe caracterizări: „Întreaga lui pregătire şcolară se reduce la învăţământul mediu, în care a dovedit un nivel mediocru. S-a lăsat atras de tot felul de domenii ciudate: magie, ocultism, hipnotism, radiesthezie, spiritism, theosofism, metafizică, psihologie.

MISA caută "satisfacţia" la Casa Armatei din Timişoara cu Dan Puric şi Ioan Gyuri Pascu

Vernisaj erotic la Festivalul Iubirii organizat de Asociaţia Dacica,filială locală a MISA

A căpătat chiar un fel de complex de «lider». Din acest moment, caracterul său a început să se modifice, alterându-se sub acţiunea pervertitoare a poftei de succes, de dominaţie a celorlalţi. Practic, ar fi greu recuperabil prin reeducare".

Internat la nebuni

Analizând notele informative privind arestarea sa, „Guru" susţine că Voiculescu cunoştea planul Securităţii „în ceea ce mă priveşte şi că a fost de acord să ajute, la rândul lui, la aducerea la îndeplinire, atât prin informaţiile furnizate, cât şi prin «sfaturile» şi recomandările pe care le-a oferit din proprie iniţiativă".

Semnătura lui Bivolaru de pe cererea de chemare în judecată



Într-una dintre note, „Călugărul" şi-ar fi arătat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care a decurs percheziţia la casa din Cotroceni, proprietate a inginerului Alexandru Tocineanu, unde Bivolaru ţinea cursuri de yoga: „Efectul-surpriză a fost ratat, descinderea având loc prea devreme, grupul fiind găsit luând notiţe sub dictarea lui Gregorian, şi nu în posturile concrete de yoga etc.

Aceasta se poate verifica şi din fotografiile instantanee care s-au făcut pe loc în momentul intrării", arată Bivolaru că ar fi scris Voiculescu într-o notă informativă. În urma percheziţiei, Bivolaru a fost arestat şi apoi a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru deţinere de materiale cu caracter obscurantist şi sexual, iar după executarea pedepsei a fost internat forţat în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

Probele lui Grig

Cea mai gravă acuzaţie pe care „Guru" i-o aduce lui Voiculescu este că pasaje întregi din rechizitoriul de la 20 august 1984, prin care Bivolaru a fost trimis în judecată, se aseamănă cu notele „Călugărului".„Sunt izbitoare şi sunt de natură să dovedească că informaţiile furnizate de către acesta erau de natură a aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale subsemnatului", mai notează Gregorian Bivolaru.

Liderul MISA mai arată că, potrivit delaţiunilor, Voiculescu avea acces la documente şi la informaţiile deţinute de Securitate atunci când s-a referit la „fotografiile instantanee" de la percheziţie. Bivolaru îi reaminteşte lui Voiculescu refuzul de a-l ajuta să fie externat din spitalul de psihiatrie în zilele Revoluţiei din decembrie 1989.

„Prietenul meu Catrina Nicolae s-a deplasat la domiciliul lui Voiculescu Gelu Voican rugându-l să mă ajute să fiu eliberat, dar acesta l-a dat efectiv afară şi i-a trântit uşa în nas", povesteşte Bivolaru. El a fost externat abia la 28 decembrie 1989, în urma unei decizii date de Judecătoria Băileşti-Olt.

„L-am ajutat"

Contactat de reporterii „Adevărul", Gelu Voican Voiculescu a precizat că nu el a fost sursa „Călugărul", ci dosarul său de urmărire informativă purta acest nume de cod.

„Încercările mele de a-l ajuta pe Grig, minimalizându-i «vinovăţia», prezentându-l un închipuit inofensiv, ceea ce şi credeam că era în realitate, n-au reuşit să-i înşele pe securişti, care şi-au dat seama că sunt de partea lui, angajându-i şi un avocat - Sterian Chercu -plătit de mine", ne-a mai precizat Voiculescu. El a adăugat că Bivolaru a căzut în capcana evadării pe care i-o întinsese Securitatea, fiindcă altfel ar fi beneficiat de un decret de graţiere emis în august 1984.

„Evadarea nu era niciodată cuprinsă în asemenea acte de  clemenţă. Condamnarea lui Grig din vara lui 1984, la doi ani de închisoare pentru evadare, n-a avut nicio legătură cu caracterizările minimalizatoare pe care zadarnic le făcusem în cadrul anchetei", a conchis Gelu Voican Voiculescu.

"Grig a căzut în capcana evadării pe care i-o întinsese Securitatea, la 15 iulie 1984, fiindcă altfel ar fi beneficiat de un decret de graţiere emis în august 1984."
Gelu Voican Voiculescu
fost viceprim-ministru

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite