Gripa porcină, o pandemie financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile pentru imunizarea împotriva gripei A(H1N1) au fost mult prea mari faţă de severitatea bolii, arată un raport european. România a consumat cam jumătate din cele 3 milioane de euro pe care le-a investit în vaccinul împotriva pandemiei.

Un raport de evaluare a felului în care statele Uniunii Europene au gestionat gripa porcină din 2009 şi până acum sesizează o risipă a banului public faţă de cifrele de morţi şi de îmbolnăviri.

Decesele, faţă în faţă cu estimările

Parlamentara franceză Michèle Rivasi, din Grupul Verzilor, a prezentat recent Comisiei pentru sănătate din cadrul Parlamentului European un document care aduce în discuţie reacţia "exagerată" a statelor UE faţă de alertele de gripă porcină ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, forul care a condus în 2009 şi 2010 strategia de apărare împotriva pandemiei. „Cheltuirea a miliarde de euro împotriva gripei H1N1 pare disproporţionată prin comparaţie cu severitatea bolii", susţine raportoarea Michèle Rivasi în rezoluţia ei către Parlamentul European.

Citiţi şi:

Gripa şi scarlatina fac ravagii în Prahova. 5 cazuri noi de AH1N1

Ea dă exemplul a două ţări care sunt la extrema cheltuielilor: Marea Britanie, care a dat 1.300 de milioane de euro pe vaccinul antipandemic, şi Franţa, care a cheltuit 990 de milioane de euro. Ambele ţări au luat în considerare cifre de posibile cazuri de gripă A(H1N1) şi de eventuale morţi, transmise de OMS, şi au calculat chiar că au nevoie de căte două doze pentru fiecare persoană pe care o vor vaccina.

Botoşani: Gripa porcină loveşte echipa de fotbal

La polul opus se află Polonia, care a refuzat să achiziţioneze vaccin antipandemic de la marile companii farmaceutice. În schimb, raportul arată că în Polonia, "deşi guvernul nu a demarat o campanie de vaccinare împotriva virusului H1N1, rata mortalităţii a fost comparabilă cu cele din ţările care au hotărât să organizeze astfel de campanii la nivel naţional".


De exemplu, cele 145 de decese produse în Polonia din cauza pandemiei, cu 38 de milioane de locuitori, sunt comparabile cu cei 122 de morţi ai României, cu o populaţie de 21 de milioane, ţară care a avut campanie de vaccinare. Mai mult, Michèle Rivasi compară numărul de ­morţi din Europa, de 2.900, cu estimările oficiale privind decesele cauzate de gripa sezonieră, care sunt, conform Comisiei Europene, de 40.000 ­într-un an cu epidemie moderată şi de 220.000 într-un an cu o epidemie deosebit de gravă.

„Cifrele sunt, de asemenea, mult mai reduse decât anunţau pronosticurile cele mai optimiste ale serviciilor de sănătate ale statelor membre ale Uniunii Europene", sus­ţine raportoarea franceză.

România, scor „bun"

România pare să se numere printre ţările care au unul dintre cele mai „bune" raporturi între numărul de vaccinări faţă de cel al dozelor cumpărate: 55%. Poate şi pentru că achiziţia n-a fost tocmai mare: 13 milioane de lei (aproximativ 3,1 milioane de euro) pentru cumpărarea a 3 milioane de doze de la producătorul intern, Institutul Cantacuzino.

Citiţi aici raportul care critică strategia de vaccinare

Preţul a fost cel mai ieftin de pe piaţă de la acea oră: aproape un euro doza, faţă de 5, 6, chiar 8 euro cât au costat vaccinurile internaţionale. Românii au fost reticenţi la început faţă de vaccinul în sine. Valul de vaccinări a crescut în ianuarie 2010, după ce gripa porcină l-a ucis pe Toni Tecuceanu, vedeta emisiunii de la Prima TV „Cronica Cârcotaşilor". ; A contribuit Mariana Bechir

Corupţie şi opacitate la achiziţia vaccinului

Michèle Rivasi vrea să pună ordine în strategiile de vaccinare



Raportul europarlamentarei Michèle Rivasi face apel, pe viitor, către statele membre ale UE, în primul rând la o acţiune unitară. El cere informaţii din fiecare ţară pentru a realiza o evaluare a costurilor pandemiei la nivelul UE, raportată la risipa făcută. Astfel, raportoarea solicită fiecărui stat date despre eficacitatea vaccinărilor, raportul riscuri - beneficii, grupele de oameni vizate, numărul de doze achiziţionate, totalul celor efectiv utilizate, al cheltuielilor, al efectelor negative raportate pentru fiecare tip de vaccin.

Hibele achiziţiilor

O propunere vizează achiziţia în comun, la nivelul UE, a vaccinurilor pentru viitoarele situaţii similare şi mutarea centrului de gestionare a pandemiei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la forurile europene. Raportul cere totodată OMS să revizuiască definiţia „pandemiei", luând în considerare nu doar criteriul extinderii geografice, ci şi gravitatea cazurilor. Documentul vorbeşte şi despre hibele gestionării pandemiei.

Astfel, „declanşarea nivelului de alertă maximă, indicând prezenţa unei pandemii, a condus la luarea unor decizii de sănătate publică disproporţionate; industria farmaceutică a trebuit să producă în regim de maximă urgenţă un nou vaccin care să fie eficient împotriva virusului; în unele state membre procedurile de achiziţionare au constituit un motiv grav de îngrijorare în privinţa transparenţei şi a respectării normelor privind achiziţiile publice; în diferite state membre au fost depuse plângeri în cazuri de corupţie şi coalizare a funcţionarilor în ceea ce priveşte contractele încheiate în vara anului 2009 între ministerele sănătăţii publice şi fabricanţii de vaccinuri". Raportul a fost aprobat de Comisia de sănătate a Parlamentului European, care îl va trimite în plenul forului.

Cifrele gripei porcine în România

122 de morţi în sezonul 2009 - 2010

4 morţi în sezonul 2010-2011 (până acum)

20.000 de decese au fost estimate iniţial de către epidemiologii Ministerului Sănătăţii că vor fi produse de gripa porcină. Apoi estimările au scăzut la 6.000 de morţi

7.008 cazuri de îmbolnăviri în sezonul 2009 - 2010

50 de cazuri de îmbolnăviri în iarna 2010-2011

13.000.000 de lei a costat vaccinul cumpărat de la Institutul Cantacuzino

3.080.000 de doze de vaccin au fost cumpărate

1.700.000 de doze au fost folosite

1.380.000
de doze au fost aruncate

370.000 de cutii de antivirale au fost cumpărate

2.900 de decese cauzate de gripa A(H1N1) au fost raportate în Europa la sfârşitul lunii aprilie 2010.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite