Salvatorul Galaţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale spun că ideea unui localnic de a deschide ecluza de la Agigea, pentru a evita inundarea Galaţiului, a fost salutată de membri ai Executivului. Sandu Gheorghiu, fost muncitor la Canalul Dunăre - Marea Neagră, i-a sugerat luni premierului că inundarea oraşului ar putea fi evitată printr-o deversare controlată.

Sandu Gheorghiu (51 de ani), un muncitor ars de soare, fără prea multă carte, care se spetea muncind la digul pentru apărarea comunei Şendreni, i-a oferit premierului Emil Boc o soluţie pentru a scăpa Galaţiul de inundaţiile provocate de viitura pe Dunăre.

Fost muncitor la Canalul Dunăre - Marea Neagră, nea Sandu era frământat de ideea deschiderii ecluzei de la Agigea de mai multe zile şi spera să-i poată spune unui oficial de la Bucureşti ce crede el despre rezolvarea crizei. Luni şi-a luat inima în dinţi.

CITEŞTE ŞI:

Sâmbătă ajunge viitura la Galaţi!

FOTO-VIDEO-Vezi aici magnitudinea dezastrului de la Galaţi!

Guvernul Ungariei ajută sinistrații cu materiale în valoare de peste 100.000 de lei

„M-am dus şi i-am spus: «Domnu' Boc, am lucrat zece ani la Canal. Ştiu că este o diferenţă de cotă între Cernavodă şi Agigea. De ce nu daţi drumul la ecluză?» El mi-a răspuns că nu ştie despre ce-i vorbesc, dar că o să-l întrebe pe Borbely", a povestit bărbatul.

„Am fost de faţă când i-a spus premierului ce crede el că-i de făcut. Apoi, am fost sunat de la Guvern pentru a da detalii despre acest om. Din câte am înţeles, se intenţionează să i se acorde un premiu. Vom iniţia şi noi o hotărâre de Consiliul local, ca să-l recompensăm", ne-a declarat Paul Cristea, primarul Şendreniului.

Ecluza de la Cernavodă a fost deschisă luni - seara pentru a se deversa în Canalul Dunăre - Marea Neagră o parte din surplusul de apă rezultat în urma inundaţiilor, după cum a confirmat, marţi, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu.

În ultimele 48 de ore, nivelul Dunării a scăzut cu trei centimetri, dar pericolul de inundaţii nu a trecut. Autorităţile sunt însă încrezătoare că digul ridicat la Galaţi va rezista. În caz contrar, peste 8.000 de familii vor fi afectate.

Vin alte ploi

Vremea rămâne instabilă în jumătatea de est a ţării, unde va ploua. Se menţine avertizarea cod roşu pe râul Prut, în sectorul Stânca, aferent judeţelor Botosani, Iaşi şi Vaslui, şi pe sectorul Şiviţa-Dunăre, judeţul Galaţi.

Coşmar după potop

După inundaţiile de acum o săptămână din oraşul sucevean Milişăuţi, coşmarul localnicilor continuă. Pământul îmbibat cu apă o ia la vale cu tot cu casele oamenilor.

Şase gospodării sunt în pericol de prăbuşire din cauza alunecărilor de teren, iar alte zeci sunt înconjurate de cratere. „Oamenii vor fi strămutaţi. Le dăm pământ în alte zone, e singura soluţie acum", a declarat Mircea Popescu, viceprimarul din Milişăuţi.

Lucreţia Caliniuc (77 de ani)este disperată că trebuie să se mute. „Aici e munca mea de 37 de ani, nu vreau să mă despart de locul unde am trăit toată viaţa. Sunt singură, nu am pe nimeni în sat", a declarat ea. O porţiune din drumul naţional 2K din Milişăuţi este afectat de alunecările de teren. Traficul rutier este restricţionat pe un singur sens de mers pe o porţiune de 500 de metri. Georgiana Mateiciuc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite