VIDEO Orbu' curcanilor: Poliţiştii nu văd interlopi nici în asasinatul de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Ştefan Căpătan (stânga) ,şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, şi subcomisarul Dănuţ Lefter
Comisarul Ştefan Căpătan (stânga) ,şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, şi subcomisarul Dănuţ Lefter

Maricel Nicolau, zis Chiaburu, unul dintre liderii mafiei gălăţene, a fost ucis, marţi seara, de membrii unei grupări rivale. Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Galaţi, Ştefan Căpătan, a declarat că asasinatul se înscrie „în limitele unui incident obişnuit, fără conotaţii de crimă organizată“.

După ce în urmă cu doi ani liderul interlop gălăţean Marian Ivan a fost asasinat în plină stradă, războiul dintre clanurile mafiote din oraş a dus, marţi seară, la o nouă vărsare de sânge. Maricel Nicolau (45 de ani), zis Chiaburu, unul dintre liderii interlopi locali, a fost omorât cu cruzime, după ce a fost înjunghiat în cap cu o sabie ninja. Incidentul s-a produs în prezenţa a zeci de martori, într-un restaurant chinezesc din centrul oraşului Galaţi.

Citeşte şi: Crima interlopă de la Galaţi/ 15 ani de rivalitate între Chiaburu şi clanul Stăneştilor

Reglare de conturi în lumea interlopă gălăţeană/Marcel Nicolau, zis Chiaburu a fost asasinat în centrul oraşului

CAMPANIE/ Să demascăm incompetenţa Poliţiei gălăţene în lupta cu interlopii!

Aceştia spun că totul a durat doar câteva secunde. Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi neagă însă vehement că ar fi fost implicate grupări interlope.

„Un incident obişnuit"

Surprinzător, date fiind circumstanţele producerii crimei şi persoanele implicate, Ştefan Căpătan, comisarul-şef de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, a declarat că atât victima, cât şi asasinii nu au nimic de-a face cu clanurile mafiote.

Ucigaşii lui Chiaburu au primit mandate de arestare pentru 29 de zile

„Maricel Nicolau nu este un interlop şi nici nu face parte dintr-o astfel de organizaţie. Incidentul este un conflict violent, dar se înscrie în limitele unui incident obişnuit, fără conotaţii de crimă organizată", a precizat Ştefan Căpătan. La rândul său, subcomisarul Dănuţ Lefter, şeful Poliţiei gălăţene, a susţinut că pentru moment nu se poate vorbi de un asasinat mafiot. „Nu avem date pentru a face astfel de declaraţii", a comentat şeful IPJ Galaţi.

Reacţia Ministerului de Interne la aceste declaraţii este una seacă: „Vă asigurăm că la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor situaţia operativă este monitorizată permanent, implicit modul în care efectivele acţionează în îndeplinirea atribuţiilor legale pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică."

Cazul „Chiaburu”/ Asasinat în stil mafiot, dar fără interlopi

Victima: patru dosare penale

Cu toate acestea, comisarul-şef a recunoscut că „Maricel Nicolau are patru dosare penale în care este cercetat pentru trafic de carne vie, uz de arme albe, fals şi uz de fals. El este trimis în judecată din 2002 pentru trafic de carne vie şi are o condamnare din anii '90, la Satu Mare, de un an şi jumătate pentru fals", a mai declarat Ştefan Căpătan.

Maricel Nicolau are şi o condamnare de 5 ani şi 8 luni de închisoare, pentru trafic de carne vie, sentinţă din care a executat trei ani şi a fost eliberat pentru bună purtare.

Interlop adevărat

Cum traficul de persoane, potrivit Codului Penal, presupune constituirea de grup infracţional organizat, argumentaţia poliţiştilor, cum că nu există niciun interlop în asasinat, este cel puţin ciudată, dacă nu cumva suspectă.

De altfel, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul „interlop" defineşte o persoană care „desfăşoară o activitate nelegală, suspectă". Ori, indivizii implicaţi în asasinat chiar asta fac, deci nu pot să fie descărcaţi atât de lejer pe cât o fac poliţiştii gălăţeni de „eticheta" de interlopi.

Interlopi apăraţi de poliţişti

Şefii poliţiei gălăţene nu sunt primii care le iau apărarea interlopilor. „Ce înseamnă interlop!? Era interlop pentru că dădea bani la oameni?! Câţi nu dau bani?!", s-a întrebat, retoric, comisarul Aurelian Vasea Şoric, fostul şef al IPJ Neamţ, după incidentul de luna trecută când cămătarul Gheorghiţă Mararu a fost ucis.

Dănuţ Lefter, numit recent în funcţie

Subcomisarul Dănuţ Lefter (35 de ani), şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, a fost numit în funcţie în urmă cu numai trei luni, fiind la prima lui experienţă într-o funcţie de conducere importantă. Ascensiunea profesională a lui Dănuţ Lefter a fost extrem de rapidă. A început ca subofiţer la ordine publică, unde a lucrat doar jumătate de an, fiind apoi promovat ca ofiţer la Crimă Organizată, de unde a ajuns, în toamna lui 2010, direct şef al IPJ Galaţi.

Site-ul instituţiei este neactualizat, astfel că, potrivit acestuia, nu Dănuţ Lefter este pe funcţie, ci Daniel Miron (fostul şef). Lefter are un apartament şi o maşină. Nu deţine terenuri sau alte proprietăţi, iar despre depozite bancare şi datorii nu am aflat nimic în lipsa obligatoriei declaraţii de avere.

Ucis cu sabia într-un  restaurant chinezesc

Maricel Nicolau, zis Chiaburu, interlopul ucis



Ucigaşii, Aurelian Stănescu şi Valeriu Stănescu, ambii în vârstă de 21 de ani, au intrat, marţi seara, în restaurantul chinezesc în care se afla „Chiaburu" împreună cu o altă persoană, al cărei nume nu a fost deocamdată făcut public. Cei doi tineri l-au atacat brusc pe Nicolau cu o bâtă şi o sabie.

După ce a fost izbit cu putere în cap cu bâta, „Chiaburu" a încercat să se apere. A scos un cuţit şi l-a rănit la mână pe unul dintre agresori. În acelaşi timp însă, agresorii l-au izbit în cap cu o sabie ninja, după care l-au înjunghiat şi în umăr. „Lama extrem de tăioasă a secţionat osul şi a pătruns în creier provocând o le­­­­ziune deosebit de gravă",ne-au spus medicii de la Urgenţe care s-au ocupat de caz.

Victima a fost transportată la spital, imediat după incident, cu autoturismul unuia dintre prietenii săi, dar, ca urmare a rănii grave de la cap, a pierdut foarte mult sânge şi a murit la scurt timp. Medicii au făcut tot posibilul să-l stabilizeze, dar eforturile lor au fost zadarnice deoarece leziunile cerebrale şi pierderea de sânge erau mult prea grave.

Maricel Nicolau, zis Chiaburu, interlopul ucis

Valeriu Stănescu, cel care a lovit cu sabia ninja



Odată cu Maricel Nicolau, a ajuns la spital şi Valeriu Stănescu, unul dintre agresori, care era rănit la mână. Acesta avea două degete secţionate şi o rană superficială la coapsă. Stănescu a primit îngrijirile medicale necesare, după care a fost ridicat de către poliţişti pentru cercetări. Şi celălalt agresor, Aurelian Stănescu, a fost reţinut. Cei doi fac parte din gruparea interlopă condusă de Grafian Stănescu (48 de ani). Acesta este tată lui Valeriu Stănescu.

La spital, prietenii interlopului ucis au povestit că nu a fost vorba decât despre o discuţie amicală care s-a terminat prost, contrazicând afirmaţiile martorilor, cum că totul s-a întâmplat deosebit de repede. „În acel restaurant a fost o discuţie normală, atâta tot. Poliţia îşi va face datoria şi va lămuri lucrurile", a declarat unul dintre cunoscuţii victimei, venit la spital după aflarea veştii.

Motivul

Potrivit Poliţiei, mobilul crimei este unul destul de simplu: agresorii au vrut să se răzbune pe „Chiaburu" pentru că acesta ar fi incendiat, în 2006, maşina unui unchi de-al lor - Vilson Stănescu. Neoficial însă, se pare că este vorba despre o dispută legată de teritorii şi taxe de protecţie.

Interlopul Mararu, împuşcat

Valeriu Stănescu, cel care  a lovit cu sabia ninja

Răzvan Priţulescu

La 14 noiembrie, fraţii Gheorghiţă şi Bogdan Mararu, lideri ai lumii interlope din Piatra Neamţ, au fost împuşcaţi în plină zi, într-o cafenea din centrul oraşului. Gheorghiţă Mararu a încasat patru gloanţe - trei în inimă, unul în abdomen - şi a murit după câteva zeci de minute de agonie. Fratele său Bogdan, împuşcat de două ori în abdomen, a supravieţuit atacului. A doua zi, refugiat în casa bunicilor, agresorul, identificat de martori în persoana lui Cristian Chilat, a fost găsit de poliţişti şi reţinut. 

Bogdan Mararu - victima

Bogdan Mararu - victima

Prinderea relativ rapidă a lui Chilat a fost prezentată de şeful IJP Neamţ de atunci, Aurelian Şoric, ca pe o mare ispravă a poliţiştilor nemţeni. Ulterior, s-a descoperit că Aurelian Şoric nu era străin de îndeletnicirile fraţilor Mararu, ba chiar a plâns moartea lui Gheorghiţă Mararu - vecinul şi amicul său - în direct la televizor.

Cristian Chilat - ucigaşul



Şeful Poliţiei nemţene i-a luat atunci apărarea lui Mararu, despre care a spus că nu era un interlop şi că nu făcea nimic rău, doar dădea bani cu camătă. Scandalul de la Neamţ a escaladat şi l-a atins şi pe fostul secretar de stat în MAI, Dan Fătuloiu, care a făcut imprudenţa de a cere demiterea lui Şoric, "uitând" că tocmai el l-a numit în funcţie pe când era şeful Poliţiei Române.

În final, secretarul de stat Dan Fătuloiu şi şeful IGP, Petre Tobă, au fost demişi din funcţii, iar Aurelian Şoric a fost nevoit să demisioneze.

„Caiac", poker fatal

Andreea Mitrache

La sfârşitul lui august 2008, Mihai Pârvu, zis Caiac - unul dintre cei mai influenţi capi ai lumii interlope craiovene - a fost împuşcat mortal în cap, chiar în faţa blocului în care locuia. Ucigaşul: Marian Cătălin Mavrichie, un prieten apropiat al victimei.

Cristian Chilat - ucigaşul

Mihai Pârvu - victima



Scandalul între cei doi a pornit de la o partidă de poker. Criminalul, care a pierdut în acea seară 50.000 de euro, şi-a dat seama că prietenul lui a venit să joace cu un pachet de cărţi măsluit şi a mers apoi acasă la „Caiac" să se răzbune. Acolo s-au luat la bătaie, iar Mavrichie a scos un pistol cu bile şi l-a împuşcat pe Mihai Pârvu de patru ori în cap şi abdomen. Cei doi au ajuns la spital cu răni grave, iar la scurt timp Pârvu a decedat.

Mihai Pârvu - victima

Cătălin Mavrichie - ucigaşul



În final, „Caiac" a avut parte de jalea a peste 2.000 de interlopi din toată ţara care l-au condus pe ultimul drum, iar ucigaşul său, de 18 ani de închisoare. La vremea respectivă, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţelui Dolj era Gheorghe Bică.

Cătălin Mavrichie - ucigaşul
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite