Consiliul Superior al Magistraturii îi acoperă pe magistraţii corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii continuă să-i protejeze pe judecătorii şi pe procurorii corupţi.  Recent, DNA a sesizat abateri disciplinare grave comise de  fostul şef al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, dar şi de alţi magistraţi din zona Moldovei. Dosarul de cercetare disciplinară al lui Gâlcă a fost respins de CSM, deşi probele depuse de procurorii anticorupţie indică în mod clar practicile neort

EXCLUSIV Procurorul şef de la Galaţi: „Cum ia împotriva lui Băsescu cineva o poziţie, cum îi face dosar”

NEWS ALERT: Dinu Gâlcă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a fost trimis în judecată de DNA

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, la 8 iunie 2010, acţiunea disciplinară solicitată de DNA împotriva lui Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă. Motivele respingerii au depins de proceduri, şi nicidecum de neregulile reclamate. Din convorbirile înregistrate de SRI a reieşit că Gâlcă a intervenit la mai mulţi procurori şi judecători pentru rezolvarea unor interese personale sau ale unor prieteni.

„Înşelăciunea" Finuţului

Una dintre aceste cereri privea modul în care Gâlcă l-ar fi favorizat pe finul său, Cristian Cătălin Stăncic, cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Pentru a-l ajuta, el l-a sunat, la 1 aprilie 2009, ora 14.05, pe colegul său Vasile Bâc, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara.

Procuror-şef arestat pentru intervenţii la o multinaţională italiană, prins în flagrant cu şpaga în sertar

UPDATE:Gâlcă este judecat pentru multiple cauze de corupţie

UPDATE:Vezi aici celelalte persoane cercetate alături de procuror

„Auzi, Vasile! Te rog frumos, am pe finul meu, dar nu ţi-am zis niciodată. Are acolo un dosar, dar... se pare că fac un pic de abuz ăştia de la Poliţie! L-au chemat pentru 1 aprilie, dar dosarul e din 2006. S-au dat soluţii, cred că şi răs-soluţii! Îs cu nişte oameni influenţi acolo, adversari pe nişte terenuri. În sfârşit! O să afli dacă te uiţi! Acum... a rămas iar... Deci, dosarul 308/P/2007".

Vasile Bâc i-a răspuns amical: „Mă uit să văd şi după aceea îţi spun eu care e treaba". DNA susţine însă că intervenţia lui Gâlcă a avut efect, deoarece prin Rezoluţia 308/P/2007 din 6 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, dosarul a fost închis şi finul a primit neînceperea urmării penale.

În alte cazuri, Gâlcă ar fi influenţat complete de judecată, pentru urgentarea redactării unor hotărâri judecătoreşti. Este cazul dosarului 4070/91/2008, de la Curtea de Apel Galaţi, în care mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Silvice Vrancea au dat în judecată Ministerul Agriculturii pentru plata unor drepturi băneşti.

Silvicultorii voiau să încaseze aceste sporuri, dar aveau nevoie de hotărârea judecătorească, iar completul - format din judecătorii Vasile Susanu, Mariana Trofimescu, Vasile Dorina - întârzia redactarea. Rugămintea pentru urgentare a venit chiar de la Petrică Tudosă şeful Direcţiei Silvice Vrancea.

„Deci, am vorbit cu altcineva, Trofimescu e bolnavă, celălalt, Susanu, nu este în unitate, e plecat şi cealaltă e intrată în alt complet de judecată, dar am vorbit cu un alt coleg şi a zis că în două zile o să reuşească să o rezolve, cred că...", se lăuda Gâlcă.

„Sarcina" pentru adjunct

Într-un alt dosar, 8615/233/ 2008, în care societatea unui prieten al lui Dinu Gâlcă a contestat o amendă a Gărzii de Mediu, Gâlcă l-a rugat pe adjunctul său, Gabriel Enciu, să pună o „pilă", la completul de la Tribunalul Galaţi: Alice Marcu, Luminiţa Munteanu şi Paula Perjoc. „Am vorbit, dar nu personal cu... aşa... pentru că nu mai are niciuna din cele două pe care le cunosc, în schimb am intervenit prin altcineva şi am vorbit", i-a raportat Enciu.

Şeful DIICOT Galaţi, cercetat

În acest dosar, DNA a disjuns cercetările pentru procurorul-şef DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon. El este acuzat că ar fi intervenit la Viorel Dumitru, directorul coordonator adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, căruia i-ar fi solicitat să ia o măsură mai blândă faţă de naşul său, Neculai Marin, care angajase tineri sub 18 ani. „E naşul meu de cununie... părintele... cum se spune... Ceva blând? Sau eu ştiu ce...", îl roagă Ciafalon. „Hai să văd cum îl rezolv", îi transmite Viorel Dumitru.

Muşamalizare

DNA a închis ancheta în cazul muşamalizării accidentului de circulaţie produs de prietenul lui Dinu Gâlcă, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Nicolae Stanciu. Acesta a fost protagonistul unui accident pe DN 25, la 17 iunie 2009, soldat cu rănirea unei persoane. DNA a constatat că, la ordinele lui Gâlcă, doi subordonaţi ai acestuia - procurorul general adjunct Gabriel Enciu şi şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Virgil Luparu - au „manevrat" procesele-verbale ale poliţiştilor şi declaraţiile martorilor.

Cercetare disciplinară respinsă

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a respins ca neîntemeiată, în luna iulie 2010, cererea DNA Galaţi privind sancţionarea disciplinară a procurorului-şef al DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon. El este acuzat de DNA de fapte de corupţie întrucât ar fi intervenit la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi.

Accidentul rutier şi magistratul iertat

Dinu Gâlcă şi adjunctul său, Gabriel Enciu, şi şeful de la Criminalistică Galaţi, Virgil Luparu, au intervenit în cazul producerii unui accident de către preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu.

19 iunie 2009, ora 14.27

Gabriel Enciu: Nu mai are nimic de făcut, trebuie să facă referatul poliţiştii şi să plece.

Dinu Gâlcă: Ăştia, poliţiştii, să nu scrie acolo, e vinovat sau nu e vinovat...

G.E.: Dar nu au voie să scrie.

D.G.: N-au voie.

G.E.: Păi tocmai de asta au fost discuţii... Să nu scrie nimic în procesul-verbal, şi am urmat chestiunea asta. Procesul-verbal s-a întocmit cu el acolo...

D.G.: Şi să nu fie tendenţios.

19 iunie 2009, ora 8.28

Virgil Luparu: Răi, i-am certat pe poliţişti, am intrat în ei, pentru că ei luaseră deja declaraţie gata, cap coadă, stabilit. Ce vorbeşti, măi? A văzut ăsta când a lovit ăsta roata? Ia dă încoace şi i-am luat din nou declaraţie, acum eu am luat declaraţie cum au văzut fiecare, ce a văzut.

Dinu Gâlcă: Da, sigur, nu pus de ăia ca să se scoată...

V.L.: Măi, dar de ce aţi fost de rea-credinţă, asta e. Erau nişte agenţi, habar nu aveau. Zice, martori oculari ai identificat? Păi şoferul de la ăsta şi şoferul de la ăsta...

...

V.L.: Vă aştept până luni, că m-a rugat domnul judecător, domnule, am de dus soţia la Bucureşti, am treabă, trimit luni şoferul să facă inspecţia tehnică, nu mai aveam unde să o fac, era după ora 16.00. Da, domnul judecător, nicio problemă. Şi luni trimit şoferul aici la Shell, o fac şi după aceea, domnule judecător, la dovadă, că după aceea trebuie să-i dau prelungire la dovadă să nu-l întârzii.

image

Marian Oprişan, declaraţie de martor la DNA

Preşedintele Consiliului Judeţnea Vrancea, Marian Oprişan a fost audiat, în calitate de martor, la DNA- Galaţi, după ce numele lui a fost pomenit în mai multe convorbiri telefonice dintre Dinu Gâlcă, Ion Popescu- fost procuror inspector, în prezent membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea, şi Petrică Tudosă- şeful Direcţiei Silvice Vrancea.

Ion Popescu voia să câştige un proces privind despăgubiri băneşti, pe care îl avea la fostul loc de muncă, şi avea nevoie de intervenţii pe lângă magistraţi. Astfel, el a apelat la Dinu Gâlcă. În schimbul influenţei, Gâlcă i-ar fi cerut să vorbească cu Marian Oprişan, să-l menţină în funcţia de director pe prietenul său, Petrică Tudosă.

La rândul său, Tudosă se revanşa faţă de procurorul-şef prin aprobarea schimbării destinaţiei unui teren al magistratului, din forestier în intravilan, emiterea unor autorizaţii, plata construcţiei gardului şi a mai multor materiale de contrucţie. Toate persoanele implicate în acest trafic de influenţă au negat acuzaţiile procurorilor. 

Baronul Vrancei, Marian Oprişan, a declarat că primeşte frecvent telefoane pentru a sprijini sau pentru a ajuta diferite persoane pentru ocuparea unor funcţii, dar că de fiecare dată urmează calea legală. Ion Popescu a precizat că nu a intervenit la Marian Oprişan şi nici la alte persoane pentru ca Tănasă să rămână în funcţie. El a explicat că şeful silvicultorilor vrânceni a reuşit să se menţină în poziţia de director al Direcţiei Silvice, întrucât s-a transferat de la PNL la PDL, unde este şi în prezent.

21 mai 2009, ora 19.05

Dinu Gâlcă: Asta-i foarte bine! Auziţi, cu prietenul nostru n-ai rezolvat nimic. Am înţeles că deja are pe trăgaci. Luni se face schimbarea am înţeles!
Ion Popescu: Ce se întâmplă? Acesta...Marian (n.r. Oprişan), n-a mai...dă foarte rar pe la Consiliu...aşa...Nu ştiu ce este asta...Nu-l interesează, în special, ce schimbări se fac, nu ştiu ce este cu el. Eu, dacă-l prind...aşa l-am prins acum o săptămână, că trece foarte rar pe la Consiliu, aşa, în special pe seară. O să stau din nou de vorbă cu el.
Dinu Gâlcă: Cum...Dar măcar adjunct să-l...
Ion Popescu: Da, da...eu o să stau din nou...
Dinu Gâlcă: Bun! Eu am înţeles că-i funcţie politică acolo...
Ion Popescu: Da, da.

Cum a luat BAC-ul doamna grefier

Dinu Gâlcă mai este cercetat de DNA Galaţi în alte două disjungeri din acest dosar, privind modul în care a ajutat o grefieră de la Parchetul Tribunalului Galaţi să ia BAC-ul şi pentru că a pus o „pilă” la angajarea ca şofer pe ambulanţă a „năşicului” său.

Gheorghe Timoftel, salariat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, a apelat la şeful lui să intervină pe lângă profesori, pentru ca soţia lui, Lucica, să ia acest examen. Lucica Timoftel era angajată la acest Parchet în funcţia de grefier-dactilograf, dar potrivit noii directive a Ministerului Public, dacă nu avea studii medii, ar fi pierdut locul de muncă. În schimbul influenţei, el urma să primească o sumă de bani, neprecizată în convorbiri. Lucica Timoftel a promovat acest examen în sesiunea august-septembrie 2009, cu media generală de 7,47.  Gâlcă a declarat că nu a făcut nicio intervenţie pentru această reuşită. 
SRI l-a mai interceptat pe Gâlcă atunci cînd l-a rugat pe şeful Serviciului Ambulanţă din Galaţi, medicul Mihai Polinschi, pentru angajarea ca şofer al „năşicului” său.

26 iulie 2009, ora 11.03

Gheorghe Timoftel: Că ea n-are bacalaureatul, şi a zis că se schimbă legile la...sau cum se cheamă asta, nu ştiu ce...
Dinu Gâlcă: Aşa.
Gheorghe Timoftel: Şi trebuie neaparat să fie cu bacalaureatul.
...
Gheorghe Timoftel: Şi măcar în toamnă, cât o costa, fac un CAR, dau tot CAR-ul care e, barem să n-aibă probleme, nu?
Dinu Gâlcă: Trebuie să-l ia în toamnă. Îl ia şi scapă, măi.
...
Gheorghe Timoftel: ea se apucă de treabă, face treabă.
Dinu Gâlcă: Hai măi că o să găsim o soluţie, să vedem, lasă. Vedem...
Gheorghe Timoftel: Când o fi în toamnă, să se înscrie la bacalaureat.
Dinu Gâlcă: Să se înscrie să dea.
Gheorghe Timoftel: Cât o fi şefu’, fac un CAR, că doar nu-i…
Dinu Gâlcă: Păi să vedem, să se apuce şi ea de învăţat, să…
Gheorghe Timoftel: Ce să mai înveţe acum…Şefu mă duc să aduc o dăltiţă….
Dinu Gâlcă: Păi şi o şurubelniţă să aveţi.
Gheorghe Timoftel: Da, da’ ca să fac să se închidă uşor.

2 aprilie 2009, ora 9.31

Dinu Gâlcă: ...am o rugăminte mare la dumneavoastră!
Mihai Polinschi: Sigur!
Dinu Gâlcă: Am pe băiatu’ lui naşu’, care...
Mihai Polinschi: Aşa...
Dinu Gâlcă: A auzit că aţi avea acolo nişte locuri de şoferi...pe Salvare!
Mihai Polinschi: E posibil să fie peste vreo lună, dar...eu ştiu...trimiteţi-l încoace că trebuie să fie nişte condiţii obligatorii, adică...două care sunt mai spinoase.
Dinu Gâlcă: Da!
Mihai Polinschi: Una este...trebuie să aibe diplomă de bacalaureat...
Dinu Gâlcă: Da!
Mihai Polinschi: Şi doi, trebuie să aibă trei ani vechime, ca şi şofer profesionist pe carte de muncă!
Dinu Gâlcă: Aha.

Rasol şi 40 de pui fripţi pentru procurorul general

Procurorii anticorupţie susţin că Dinu Gâlcă a pretins şi a primit foloase materiale necuvenite de la doi oameni de afaceri focşăneni- Vasile Bogdan şi Ionel Diniţă: mese gratuite la restaurant, băuturi fine şi produse alimentare în valoare de 3.200 de lei pentru un număr de 40 de persoane care au participat la inaugurarea biroului notarial al fiicei acestuia, Andreea Gâlcă.

23 martie 2009, ora 21.30

Vasile Bogdan: Cât să fie...câte persoane o să fie acolo?
Dinu Gâlcă: Ei...sunt vreo 40 şi...
Vasile Bogdan: Vreo 40!
Dinu Gâlcă: Da.
Vasile Bogdan: Bine domnul general! Haideţi!
Dinu Gâlcă: Da, poate mai găseşte ceva pe acolo, aşa deosebit...
Vasile Bogdan: Am înţeles!
Dinu Gâlcă: O friptură, o asta...

24 martie 2009, ora 11.10

Ionel Diniţă: Parcă numai rasol le-am promis, nu?
Vasile Bogdan: Cum?
Ionel Diniţă: Mai trebuie şi altceva? Parcă numai rasol le-am promis?
Vasile Bogdan: Da, lasă să-i facem şi fripturi, trimit eu pe ăsta să ia, 40 de fripturi, să le taie direct din piaţă.
Ionel Diniţă: Tu ştii mai bine.

Discuţia telefonică dintre Viorel Dumitru- director coordonator adjunct la Inspectoratul de Muncă Galaţi şi Ion Ciofalon, procuror- şef DIICOT Galaţi. În convorbire este vorba despre controlul făcut de inspectorul de muncă Tache Dumitrache la societatea lui Neculai Marin şi despre neregulile găsite acolo.

9 aprilie 2009, ora 9.25

Viorel Dumitru: A venit.
Ion Ciofalon: Da.
Viorel Dumitru: Auzi? E rudă, e ceva cu tine?
Ion Ciofalon: E naşul meu de cununie.
Viorel Dumitru: Ăăă...
Ion Ciofalon: Naşu...părintele...cum se spune?
Viorel Dumitru: ăăă...are „cântece”...Ai auzit?
Ion Ciofalon: Ceva blând?
Viorel Dumitru: Mă...pot să vorbesc pe telefon?
Ion Ciofalon: Da.
...
Viorel Dumitru: Da aia s-a dus...şi...are acolo...a avut pe şase luni...unul sub 18 ani...m-aş duce să vorbesc cu şeful şi lasă că o rezolvăm, i-am spus că astăzi să meargă să se prezinte aşa şi luni l-am chemat să vedem cum rezolvăm, ok?



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite