Fostul director al CFR Călători este ameninţat cu confiscarea averii. Bani nejustificaţi: 2,7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director general CFR Călători, Noapteş Alexandru, este anchetat de către Agenţia Naţională de Inegritate care a constatat că, împreună cu soţia sa Moapteş Manuela, a realizat venituri nejustificate în valoare de circa 2,8 milioane de euro, în perioada 2005-2009. ANI a cerut confiscarea averii fostului director CFR Călători.

La data de 16 noiembrie 2010, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că Noapteş Alexandru, fostul director al C.F.R. Călători, a acumulat împreună cu familia o avere care depăşea veniturile realizate.

În urma anchetei efectuate, ANI a cerut confiscarea unei averi de aproximativ 2,8 milioane de euro.

"Între modificările intervenite între averea d-lui Noapteş Alexandru dobândită împreună cu familia, în timpul exercitării funcţiei de director general şi totodată preşedinte al consiliului de administraţie al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „Călători” S.A., în perioada 2005-2009, şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă, există o diferenţă semnificativă, în cuantum de 9.825.978,49 lei RON (echivalentul sumei de 2.795.601,03 EURO), în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, urmând a fi sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti", se arată în comunicatul ANI.

Veniturile totale obţinute în perioada 2005 - 2009 de către Alexandru Noapteş, împreună cu soţia sa, Manuela Noapteş, au fost de 816.789,77 lei (aproximatuv 232.385,84 euro). Averea deţinută de către fostul director general CFR Călători, împreună cu soţia sa, și pentru care au fost identificate părți de natură nejustificată, este, conform datelor înscrise în evidenţele fiscale, de 10.642.768,26 Lei (aprox 3.027.986,87 euro).

Noapteş  a exercitat, în perioada 9 martie 2005 - 19 inauarie 2009, funcţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători- S.A.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

În august 2010, Alexandru Noapteş, fost director general al CFR Călători, a fost trimis în judecată pentru o fraudă de 700.000 de euro, împreună cu doi foşti colaboratori apropiaţi: fostul director adjunct la SNTF "CFR Călători" Nacu Vanghele şi de fostul director tracţiune la SNTF "CFR Călători", Nicolae Iosub, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Cei trei directori erau acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii sus menţionaţi s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor SC Activ Invest SRL şi SC Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de Societatea Naţională de Transport Feroviar (SNTF) "CFR Călători" SA la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse.

Astfel, în acestă perioadă automotoarele second-hand aduse din Germania s-au scumpit de circa 16 ori, de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF "CFR Călători" pentru aceleaşi vehicule feroviare).

Prejudiciul înregistrat de compania ferioviară de călători deţinută de stat era de 2.823.882 lei. Vezi aici mai multe detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite