Fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, trimis în judecată pentru fraudă alături de alţi doi oficiali ai companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Noapteş, fost director general al CFR Călători, a fost trimis în judecată pentru o fraudă de 700.000 de euro, împreună cu doi foşti colaboratori apropiaţi: fostul director adjunct la SNTF "CFR Călători" Nacu Vanghele şi de fostul director tracţiune la SNTF "CFR Călători", Nicolae Iosub, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Cei trei directori sunt acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar sunt implicaţi şi: Vasile Mureşan - director general la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, Simona Florişca - director economic la SC Remarul 16 Februarie, Floarea Iancu - inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la SC Remarul 16 Februarie, Emil Sabo - director general al SC Activ Invest SRL, Claudia Maria Urs - director economic la SC Activ Invest, Mitică Călin - administrator de fapt la SC Activ Invest. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Alexandru Noapteş, Nacu Vanghele, Nicolae Iosub, Vasile Mureşan şi Simona Florişca nu mai sunt în prezent în funcţii, în timp ce Claudia Maria Urs, fost director economic la SC Activ Invest, deţine funcţia de director economic la SC Remarul 16 Februarie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii sus menţionaţi s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor SC Activ Invest SRL şi SC Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de Societatea Naţională de Transport Feroviar (SNTF) "CFR Călători" SA la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse, informează Mediafax.

Astfel, în acestă perioadă automotoarele second-hand aduse din Germania s-au scumpit de circa 16 ori, de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF "CFR Călători" pentru aceleaşi vehicule feroviare).

Prejudiciul înregistrat de compania ferioviară de călători deţinută de stat este de 2.823.882 lei. În rechizitoriul procurorilor se arată că preţul final plătit de SNTF "CFR Călători" nu are la bază justificări economice (fiind doar în mică parte acoperit de operaţiuni reale).

Avantajul economic obţinut de SC Activ Invest SRL, firma care a vândut automotoarele către CFR Călători, este de 1.665.202 lei.

În vederea confiscării sumei de 1.665.202 lei reprezentând avantajul patrimonial obţinut prin păgubirea SNCTF CFR Călători, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Nacu Vanghele, Mureşan Vasile, Iancu Floare, Călin Mitică, Sabo Emil, Urs Claudia Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Cluj Napoca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite