FACSIMILE Tatăl lui Irinel Columbeanu a fost membru PCR din 1947: a început ca agitator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl lui Irinel Columbeanu, "tovarăşul" Ion, a intrat în Partidul Comunist Român în iulie 1947, potrivit unei note informative din 20 decembrie 1960, întocmită de secţia de cadre din Comitetul Central al PCR.

Născut la 5 februarie 1926, din "ţărani săraci" cu două hectare de pământ, Ion făcut şapte clase şi în 1952 a plecat de acasă, din comuna Căpreni, regiunea Craiova, cu destinaţia Şantierul naval din Constanţa unde a învăţat lăcătuşerie.

"În 1945 a fost primit în UTC şi a luat parte la acţiunile conduse de partidul nostru".

Tatăl lui Irinel a plecat de la Constanţa şi s-a dus la Ploieşti în 1946, unde s-a angajat practicant la Rafinăria nr.6. Acolo "a continuat să ducă activitate pe linie de tineret", iar în iulie 1947, Ion Columbeanu e primit în PCR, unde "a făcut parte din colectivul de agitatori".

Facsimil 1 Columbeanu, 1988

Cei care îl cunoşteau bine în acea perioadă spun că Ion "în producţie muncea bine şi la învăţătură era sârguincios". "Tov. Columbeanu Ion are o bună pregătire profesională. În întreaga sa activitate a dovedit că este pătruns de dorinţa de a obţine rezultate cât mai bune în muncă. Este perseverant în rezolvarea problemelor şi exigent faţă de lipsuri".

Concomitent cu lucrul în industria petrolieră, tovarăşul Ion se preocupa de "îmbogăţirea cunoştinţelor sale politico-ideologice", fiind înscris la Universitatea serală de marxism-leninism.

La data întocmirii raportului, 20 decembrie 1960, Ion Columbeanu lucra ca adjunct al şefului serviciului investiţii din Direcţia generală a Prelucrării ţiţeiului Ploieşti.

Facsimil 2 Columbeanu, 1988

Toate rudele lui Ion erau "ţărani muncitori şi intelectuali, apropiaţi regimului nostru".

Părinţii lui Ion Columbeanu, Ion şi Eufimia, au murit în 1943, respectiv 1928 (când Irinel avea 17, respectiv 2 ani). Fratele lui Ion Columbeanu a fost "ţăran cu gospodărie mică" şi sora lui "casnică, căsătorită cu un muncitor". Mama lui Irinel Columbeanu a fost funcţionară, în prezent casnică. Niciunul nu au făcut vreodată parte din vreun partid politic.

Se bucură de autoritate şi prestigiu în rândul cadrelor din ministere

Peste opt ani, în 1968, Ion ajunge inspector de specialitate la Consiliul de Miniştri, iar la 1976 espre ridicat de partid la rangul de consilier al premierului. O notă din 18 iunie 1988, a secţiei cadre din Comitetul Central al PCR, îl descrie pe tatăl lui Irinel.

"Are putere de muncă, capacitate de analiză, rezolvă la timp şi la un nivel calitativ sarcinile primite. Faţă de cei cu care lucrează manifestă principialitate şi obiectivitate în observaţiile critice pe care le face, fapt pentru care se bucură de stimă şi respect din partea acestora. În familie şi în societate este cunoscut cu comportare exemplară".

Facsimil 1 Columbeanu, 1960

"Are o bună pregătire profesională şi de specialitate, o bogată experienţă în activitatea tehnico-economică, fapt care se bucură de autoritate şi prestigiu în rândul cadrelor din ministere şi organele de sinteză", apreciază raportul.

"Secţia Cadre a CC al PCR consideră că este corespunzător în funcţia pe care o deţine", se mai spune în nota în care e semnalat şi "fiul, Irinel-Adrian, inginer electronist la un institut de cercetări biologice, membru al UTC".

Tatăl lui Irinel avea în 1988 un autoturism Mercedes 190 şi un apartament cu trei camere.

Facsimil 1 Columbeanu, 1960

Documentele provin din arhiva Miliţiei Spirituale, grup civic fondat în 2002 în Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

VIDEO Ion Columbeanu: "În comunism, eu am industrializat România"

Facsimil 1 Columbeanu, 1960
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite