Explicaţiile unei greve ratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea grevă generală a eşuat pentru că a avut mize prea mari, liderii sindicali nu mai au credibilitate, iar bugetarii s-au temut pentru joburi. Alte motive posibile: obiectivele grevei au fost din start irealizabile, iar sindicatele au sacrificat solidaritatea de dragul siguranţei locului de muncă.

CLICK aici pentru a vedea cum s-a desfăşurat traficul azi-dimineaţă în Capitală (FOTOGALERIE)

Un milion de sindicalişti ar fi trebuit să intre luni în grevă, potrivit ameninţărilor făcute de lideri. Dintre ei, doar vreo 400.000 au încetat munca.

Citiţi şi:

Reţeta aglomeraţiei: grevă şi ploaie (FOTOGALERIE)

Iaşi: Protest în loc de jucării, de 1 iunie VIDEO

Mămică din Iaşi: „Să trăiască ei o lună cu banii noştri“ VIDEO

După încă o zi, numărul curajoşilor din învăţământ şi din administraţia centrală şi locală, care ar fi trebuit să rămână în grevă pe termen nelimitat, a scăzut la aproape un sfert. De la funcţionarii publici, doar vreo 60.000 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie mai protestau ieri prin primăriile ţării. Toţi sunt din provincie, deoarece funcţionarii din Capitală s-au întors la muncă încă de ieri.

Mişcările de protest s-au pleoştit atât de repede încât Blocul Naţional Sindical n-a reuşit să mobilizeze ieri suficienţi oameni pentru mitingul de două ore din faţa prefecturii din Bistriţa-Năsăud, aşa încât a renunţat şi la această acţiune. Până şi profesorii, titulari ai grevei generale, au ajuns marţi să mai protesteze doar cu a şasea parte din efectiv. Bacalaureatul se desfăşoară în continuare, Ministerul Educaţiei a învins, iar liderii din învăţământ şi-au declarat înfrângerea.

Obiective prea mari

Eşecul pare inexplicabil, mai ales pentru greviştii din învăţământ. În 2005, când cereau majorări salariale de doar 12%, dascălii n-au ţinut ore trei săptămâni, unii dintre ei intrând chiar în greva foamei.

De data aceasta, când miza era mult mai mare - oprirea tăierii cu 25% a salariilor -, greva nu a rezistat decât două zile. Una dintre cele mai pertinente explicaţii ale acestui fiasco ne-a dat-o chiar unul dintre liderii profesorilor, care apare zilnic la televiziuni, dar care a refuzat să-i dăm acum numele:

„Până acum, sindicaliştii aveau un obiectiv clar şi speranţa că poate fi atins. De data aceasta, ţinta protestelor nu este negociabilă - guvernanţii nu vor renunţa la reducerea cu 25% a salariilor, iar oamenii ştiu asta. De aceea, ei se retrag din grevă, chiar dacă revolta lor este mult mai mare decât în 2005", a explicat liderul.

„Se tem că-şi pierd joburile"

Psihologul Florin Tudose crede că este şi o schimbare a mentalităţii bugetarilor: „Angajaţii de la stat experimentează pentru prima oară nesiguranţa locului de muncă, teama de a-şi pierde jobul. Au ajuns să spună ca şi privaţii, că mai bine scad veniturile, dar ai loc de muncă".
Pe de altă parte, Tudose spune că este vorba şi de credibilitatea liderilor de sindicat, care sunt, în realitate, un melanj „de sindicalişti, patroni şi moguli de presă".

„Şmecheria nu mai ţine, oamenii nu mai cred în autenticitatea lor. Trei săptămâni n-am auzit de la ei, de la Marius Nistor, acest Vasile Roaită, această sirenă a grevei, decât că România va fi paralizată. Când carele de televiziune au plecat, sindicaliştii au realizat că nimic nu e autentic, în afara problemelor lor, cum ar fi pierderea joburilor", a spus psihologul Tudose, trăgând şi o concluzie: „În România trebuie să apară un sindicalism de tip nou!"

S-au supărat unii pe alţii

„Ca observaţie de ansamblu, spune analistul economic Liviu Voinea, sindicatele au început să semene cu patronatele, patronate care nu există în România. Sindicatele sunt nişte ONG-uri care se mişcă foarte bine, au activitate, proiecte şi atrag fonduri europene, dar cam atât", explică Voinea.

În afara acestei rupturi dintre masa de sindicalişti şi lideri, au existat şi disensiuni între diferitele federaţii. Liderul de sindicat de la Spitalul Foişor, Ovidiu Păunică, a fost doar unul dintre salariaţii din sănătate nemulţumiţi că profesorii au dezertat încă din prima zi: „Nu mi se pare corect să ne solidarizăm cu ei, iar ei să intre la Bacalaureat!".

Ceferiştii, singuri împotriva tuturor

Este drept că medicii i-au sprijinit pe dascăli, dar aveau propriile lor nemulţumiri, fiindcă şi lor li se taie salariile. Acest motiv îi va face să intre în grevă generală, spune Marius Petcu, liderul „Sanitas", pe cont propriu, în ziua când se va discuta în Parlament pachetul de măsuri al Guvernului.

Liderii sindicatelor din CFR n-au reuşit să-şi covingă colegii să se solidarizeze cu profesorii fiindcă ceferiştii au trecut singuri prin dramele restructurărilor din ultimii ani. Niciun alt sindicat nu le-a întins o mână de ajutor, a povestit Iulian Măntescu, şeful mecanicilor de locomotivă.

De aceea, nu e de mirare că dintre cei 10.000 de mecanici, doar 2.500 au fost de acord să-i sprijine pe dascăli. Ce-i drept, ceferiştii nici nu ar mai avea cu cine să se solidarizeze. Astăzi, potrivit şefului principalei organizaţii a dascălilor, Aurel Cornea, preşedinte Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), se va anunţa încetarea grevei generale din educaţie. „N-are niciun rost să-i mai chinuim!", a conchis Cornea.

"Şmecheria nu mai ţine, oamenii nu mai cred în autenticitatea liderilor. Trei săptămâni n-am auzit de la ei, de la Marius Nistor, acest Vasile Roaită, această sirenă a grevei, decât că România va fi paralizată."

Florin Tudose
psiholog

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite