Emil Hurezeanu: Agitaţia lui Băsescu şi Baconschi în jurul aderării s-a dovedit a fi inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu

Analistul Emil Hurezeanu a declarat pentru adevarul.ro că agitaţia în jurul aderării României la Schengen a fost total inutilă pentru că Budapesta nu putea sprijini Bucureştiul în acest context.

"Speranţa în sprijinul ungar nu a fost justificată. Exista speranţa la Bucureşti, în administraţia Băsescu, în colaborarea excelentă dintre Budapesta şi Bucureşti, dintre Traian Băsescu şi Victor Orban, în special; faptul că Ungaria deţine în aceste luni preşedenţia vor fi argumente suficiente pentru modificarea intenţiilor germane şi franceze, de acum câteva săptămâni, de amânare. Acum s-a văzut că Uniunea Europeană, cu Ungaria cu tot, care are şi ea propriile ei probleme interne care au ecou internaţional - legea de control a mass mediei şi alte măsuri care ţin de discriminarea firmelor străine când vine vorba de impozite - toate acestea au contribuit la o decizie anunţată", a afirmat analistul pentru adevarul.ro.

Citeşte şi:
Ministrul maghiar de Interne: Aderarea României la Schengen nu va avea loc înainte de octombrie

Riposta României la dosarul Schengen

Potrivit acestuia, decizia de amânare a fost împinsă de Uniunea Europeană, acceptată de către Preşedinţia ungară şi asumată politic de către preşedintele Băsescu. "Lucrurile sunt mult mai simple decât credeam. S-a observat că agitaţia asta a fost destul de inutilă, şi a domnului Băsescu, de acum câteva săptămâni, când vitupera împotriva comportamentului Uniunii Europene, şi a domnului Baconschi, care trecea la măsuri de retorsiune faţă de ţările vest europene. Toate astea s-au întâmplat chiar înainte ca astăzi martorii să ne spună că amânarea este ireversibilă".

Emil Hurezeanu este de părere că demisia ministrului de Externe Teodor Baconschi ar trebui să aibă loc doar în contextul afirmaţiilor pe care le-a făcut.

Daily Mail: România este unul dintre "partenerii" europeni dezagreabili

"De fapt, domnul Băsescu l-a îmblânzit pe domnul Baconschi, făcându-i inutilă agitaţia, iar intenţia domnului Baconshi de a-şi da demisia doar în situaţia în care primul ministru i-ar cere asta şi doar pentru că MAE ar fi vinovat de asta este iarăşi în afara problemei. Dacă s-ar pune problema demisiei sale, ar trebui să fie legată de afirmaţiile pe care le-a făcut în contextul contramăsurilor româneşti în ceea ce priveşte decizia Uniunii Europene. România este o ţară periferică a UE, asumă împreună cu Bulgaria vicii de întârziere în aplicarea deciziilor pe care şi le-a asumat singură. Conducătorii ei ar fi bine săftuiţi să se abţină de la gesticulaţie oricât ar fi de retorică într-un dosar sau altul", mai spune el.

Analistul opinează că Ungaria este ea însăşi într-o situaţie atât de vulnerabilă încât nu îşi permite "în numele prieteniei cu România" să contrazică voinţa ţărilor pivot ale UE: Franţa şi Germania.

În privinţa aderării României în luna octombrie, Emil Hurezeanu este de părere că ar putea avea loc doar cu diplomaţie şi mult efort. "Cu diplomaţie subtilă şi utilă în exterior, nu cu zgomot de săbii de recuzită ceauşistă. Gălăgia trebuie să fie mai mică, contramăsurile nu trebuie să fie de natură verbală în zona nervozităţii retorice", conchide el.

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a afirmat că România şi Bulgaria trebuie să îndeplinească mai întâi "anumite sarcini"  pentru aderarea la spaţiul Schengen, astfel că termenul fixat pentru intrarea în luna martie nu mai este realist, relatează agenţia germană de ştiri DPA. Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite