Ministrul maghiar de Interne: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc înainte de luna octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a afirmat că România şi Bulgaria trebuie să îndeplinească mai întâi "anumite sarcini"  pentru aderarea la spaţiul Schengen, astfel că termenul fixat pentru intrarea în luna martie nu mai este realist, relatează agenţia germană de ştiri DPA.

Pinter, a cărui ţară  deţine preşedinţia UE de la 1 ianuarie, a mai spus miercuri că sarcinile pe care cele două ţări trebuie să le îndeplinească vor fi fixate până în iunie, astfel că aderarea nu va avea loc înainte de luna octombrie.

Totodată, un oficial UE a afirmat că amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este, de-acum, o “chestiune tranşată”.

Declaraţiile oficialuluide la Budapesta vin în condiţiile în care ministrul ungar de externe, Janos Martony, a declarat, miercuri, că sprijină aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011.

"Trebuie să fim realişti în ceea ce priveşte punerea în practică a obiectivului nostru de extindere cât mai repede posibil a spaţiului Schengen cu Bulgaria şi România", a spus Martony, în contextul criticilor din partea Franţei şi Germaniei la adresa celor două ţări, potrivit cărora acestea nu ar fi pe deplin pregătite să intre în spaţiul Schengen.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a dat ieri un prim semnal pentru amânarea aderării la Schengen a României. „Din păcate, cu sau fără voia noastră, MCV-ul a fost anexat ca o condiţie de acces în spaţiul Schengen. Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în spaţiul Schengen, sunt şeful statului, cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate, în acelaşi timp este evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona justiţiei şi, sub preşedinte, fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are", a precizat şeful statului în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii unde s-a prezentat raportul de activitate pe 2010 al instituţiei.

Câteva ore mai târziu, în cadrul şedinţei de guvern de la Palatul Victoria, preşedintele Băsescu l-a pus la punct pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi (care a lipsit la prima parte a şedinţei de Guvern), dar şi pe aleşii care vor să boicoteze protocolul UE. „România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare (n.r.- aşa cum a anunţat şi Comisia Europeană, marţi). De asemenea, România nu poate condiţiona - poate s-o facă, dar nu este în politica noastră, pentru că am face exact ce ni se întâmplă nouă acum - nu este politica noastră să blocăm accesul Croaţiei", a subliniat preşedintele. Vezi aici mai multe detalii.

În cursul serii, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat la televiziunea naţională că este gata să-şi dea demisia dacă premierul îi va cere acest lucru sau dacă va fi scos responsabil pentru eşecul Schengen. Vezi aici detalii.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite