Efectul Penescu: Victime în politică, sport, administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Cornel Penescu a tras după el 22 de persoane din administraţie, politică, fotbal şi din propriile firme. Patronul magazinelor PIC şi al echipei FC Argeş este, în prezent, liber, iar bunurile sale sunt sub sechestru până când instanţa se va pronunţa definitiv.

Citiţi şi: Mită de la Penescu de peste 66.000 lei. Vezi aici pentru ce infracţiuni a fost reţinut Constantin Nicolescu

UPDATE Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, va fi operat în această seară

Nicolescu: „Vezi că iau pachete serioase de la tine"

Aranjamentele lui Penescu pentru a-şi pune la adăpost afacerile au început să cadă unul după altul, asemenea unui castel din cărţi de joc, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au intrat pe fir.

Amintiri din puşcărie cu Marcel Lică

Pasiunea pentru fotbal a fost cea care i-a venit de hac lui Cornel Penescu, iar  dedesubturile afacerilor sale necurate au început să iasă la iveală pe 13 aprilie 2009.

Atunci, procurorii anticorupţie au decis reţinerea pentru 24 de ore a lui Cornel Penescu, pentru dare de mită, a lui Liviu Făcăleaţă, director al SC PIC SA, pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, a lui Gheorghe Constantin, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, pentru luare de mită, şi a lui Dan Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, pentru luare de mită.

Arbitri blătuiţi

Prima ramificaţie a caracatiţei Penescu s-a îndreptat spre fotbal. Folosindu-se de directorul şi administratorul firmei PIC, respectiv Liviu Făcăleaţă şi Gheorghiţă Pieca, finanţatorul FC Argeş l-a mituit pe Gheorghe Constantin, în perioada septembrie 2007-martie 2009, cu peste 300.000 lei pentru ca acesta să delege la meciurile de fotbal disputate de FC Argeş arbitri agreaţi de Penescu, pe care acesta ulterior i-a cumpărat pentru a favoriza echipa alb-violetă.

Suma primită ca mită de cei şapte arbitri din Liga I se ridică la 54.000 de dolari. Marcel Lică, observator în cadrul FRF, a primit mită 2.000 de dolari şi a stat în arest între 22 aprilie  şi 12 mai 2009, iar arbitrul Sorin Corpodean a primit 15.000 de dolari şi alte bunuri, stând la "răcoare" între 22 aprilie şi 8 mai 2009,  în timp ce Marcel Savaniu s-a ales cu 3.000 de dolari şi a fost încarcerat tot între 22 aprilie şi 8 mai 2009.

Aurelian Bogaciu, arbitru în divizia A, a primit şi el 5.000 de dolari şi 374 de lei, motiv pentru care a fost arestat pe 30 aprilie 2009. Între anii 2006-2009, Cornel Penescu i-a cumpărat şi pe arbitrii Dan Lucian (5.000 de dolari) şi Sorin Caia (2.000 dolari) pentru ca aceştia să favorizeze FC Argeş.  Şi directorul de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea, a închis ochii la amenda pe care Penescu trebuia s-o primească pentru comportamentul său jignitor de la meciuri, contra sumei de 14.000 de dolari.

Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean au fost cercetaţi iniţial în stare de arest preventiv, ulterior fiind eliberaţi sub control judiciar. Arbitrii Ionică Serea şi Marius Martiş au ajuns în spatele gratiilor după ce Penescu i-a oferit primului mită 21.000 de euro, în martie 2009, prin intermediul lui Marius Martiş şi a lui Liviu Făcăleaţă.

Funcţionari publici, mituiţi

Cea de-a doua ramificaţie a caracatiţei Penescu s-a îndreptat spre administraţia locală din oraşele în care acesta îşi desfăşura afacerile. Astfel, omul de afaceri argeşean a oferit mită diverselor instituţii care aveau ca sarcină controlarea hipermarketului PIC, încercând astfel să scape de amenzile usturătoare pe care le-ar fi putut primi dacă inspectorii ar fi descoperit neregulile din firmele sale. Primul care a acceptat mită de la Penescu a fost Dan Cristian Libertatu, directorul OPC Argeş, care, contra sumei de 4.000 de euro, a închis ochii la neregulile din firma PIC SA. Acesta a fost eliberat din penitenciar la 30 iulie 2009.

Cea de-a doua instituţie care trebuia să treacă cu vederea ilegalităţile comise de firmele lui Cornel Penescu era Garda Financiară. Astfel, şeful instituţiei şi alţi doi comisari superiori au fost şi ei gâdilaţi cu mici atenţii. În perioada iunie 2007-decembrie 2008, Aurel Stoian, şeful Gărzii Financiare Argeş, a primit 43.000 de lei şi bunuri în valoare de 1.540 de lei.

În plus, acesta beneficia lunar de 2.000 de lei din partea omului de afaceri piteştean. Stoian a mai primit, în septembrie 2007, suma de 30.000 de lei, iar în noiembrie 2008 suma de 10.000 de lei cu titlul de împrumut, sume restituite parţial. Aurel Stoian a fost arestat pe 22 septembrie 2009, alături de Gheorghiţă Pieca, şi a fost eliberat pe 27 noiembrie în acelaşi an.

În martie 2007, Liviu Mîrţoiu şi Iulian Popescu, în calitate de comisari superiori ai aceleiaşi instituţii, au primit fiecare câte 1.000 de lei pentru a face un control superficial la firmele lui Penescu. La un control ulterior efectuat de Garda Financiară în urma solicitării DNA, a reieşit faptul că firma PIC SA a prejudiciat bugetul de stat, prin evaziune fiscală, cu un milion de euro. Printre funcţionarii mituiţi de finanţatorul FC Argeş se numără şi Florian Anghel, inspector de muncă în cadrul ITM Argeş, care a primit în noiembrie 2006 suma de 1.000 de lei pentru un control superficial la sediul PIC.

Autorizaţii pe bani de la primarul Craiovei

Unul dintre cele mai răsunătoare nume implicate în dosarul Penescu este acela al primarului municipiului Craiova, Antonie Solomon. Acesta a fost arestat pe 3 martie 2010, pentru luare de mită şi fals intelectual, după ce ar fi primit mită 50.000 de euro în anul 2006 pentru emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru hipermarketul PIC Craiova şi emiterea unei aprobări pentru asigurarea transportului public până în zona hipermarketului. Primarul Solomon a fost eliberat pe 8 septembrie 2010.

Consiliul Judeţean Argeş, achiziţii fără licitaţie

Ultimul dosar plecat de la Penescu este cel în care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu (foto), este cercetat pentru că ar fi luat mită 66.558 de lei pentru ca instituţia pe care o conduce să achiziţioneze de la firma PIC pachete de sărbători pentru angajaţi, fără licitaţie.

Nicolescu a fost arestat la 27 ianuarie, fiind cercetat şi în alte două dosare, sub acuzaţiile de prezentare de documente false, fals intelectual şi uz de fals şi instigare la abuz în serviciu referitor la obţinerea de fonduri PHARE pentru reabilitarea a patru şcoli în urma inundaţiilor din 2005.

Ultima oră: Constantin Nicolescu a fost supus, ieri, unei operaţii de by-pass aorto-coronariană. Medicii au susţinut că fără această  intervenţie exista riscul unui accident cardiac masiv.  

În libertate, dar sub control judiciar

Cornel Penescu a fost eliberat pe 20 mai 2010 sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara şi de a participa la competiţiile sportive. Bunurile sale se află sub sechestru asigurător până când instanţa va da o hotărâre în cazul proceselor în care acesta este inculpat.

Până atunci, Cornel Penescu se ocupă de televiziunea şi de ziarul pe care le patronează, fiind prezent zilnic la sediile acestora din Piteşti. Fiul său, Andrei Penescu, se ocupă acum de afacerile legate de echipa de fotbal FC Argeş. 

Conducerea PIC, alături de patron

Printre angajaţii pe care Penescu i-a târât după el în procesele intentate de procurorii anticorupţie se numără şi Cristian Mincă, fostul preşedinte al FC Argeş, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.

Daniela Cîrstina, director în cadrul S.C. PIC S.A., este acuzată că a sustras documente şi a completat dispoziţii de plată şi borderouri de achiziţie pentru justificarea sumelor retrase de către Penescu, încercând astfel să zădărnicească aflarea adevărului.

Alături de cei doi este inculpat şi Dragoş Stancu, director PIC Craiova. Cei trei au fost cercetaţi în libertate. Gheorghiţă Pieca, administrator la PIC, şi Liviu Făcăleaţă, director PIC, au ajuns în spatele gratiilor pentru dare de mită, fiind eliberaţi pe 5 februarie 2010, respectiv 21 mai 2010.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite