E prima dată când Jean Constantin ne face să plângem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare de oameni l-a petrecut ieri, la Constanţa, pe ultimul drum pe actorul de comedie. Funeraliile lui Jean Constantin au blocat circulaţia în oraşul de la malul mării. După un adevărat pelerinaj prin oraş, marele actor şi-a încheiat reprezentaţia în ropote de aplauze.

Uşile Teatrului Fantasio din Constanţa, unde a fost depus catafalcul actorului au stat larg deschise toată noaptea de joi spre vineri, pentru ca admiratorii să vină să aprindă o lumânare şi să depună o floare lângă coşciug.

Mai citeşte şi:

Constanţa: Teatrul Fantasio ar putea purta numele lui Jean Constantin

Jean Constantin, comemorat şi la Bucureşti

Chiar şi treptele teatrului erau pline, ieri-dimineaţă, de flori, iar pe o clădire din apropiere oamenii au scris cu litere mari: „Jean Constantin, nu te vom uita niciodată!".

Sute de constănţeni s-au adunat ieri în faţa teatrului pentru a-l petrece pe ultimul drum pe actor. Catafalcul a fost scos din teatru în ropote de aplauze, iar circulaţia a fost oprită în centrul oraşului. Nici Poliţia Rutieră nu se aştepta la un astfel de aflux de oameni care au ţinut să-l vadă pe maestru.

Aşa cum a promis, impresarul său Anghel Stoian a reuşit să aducă la teatru Fanfara Militară. Pe scările Teatrului Fantasio, fanfara Marinei Militare a oferit un ultim recital în cinstea lui Jean Constantin. Prietenii spun că-i plăcea foarte mult acest gen de muzică şi că, frecvent, asculta înregistrări cu muzica de fanfară.

La Teatrul Fantasio au apărut şi actorii Romică Ţociu şi Cornel Palade. Cei doi au declarat că ultimul film în care au jucat împreună a fost „Meseriaşii". „Odată cu Jean Constantin, Constanţa a pierdut un ambasador", a spus Romică Ţociu. El şi Palade îşi amintesc cum Jean îi chema pe toţi la el. „«Veniţi la mine, la Constanţa» şi chiar îi primea pe toţi actorii la el. Dormeam şi pe jos", au povestit cei doi
actori de comedie.

Drumul aplauzelor

A urmat un drum pe jos al cortegiului pe traseul Teatrul Fantasio - Catedrala Arhiepiscopală, un drum presărat cu sute de flori. Lumea a ieşit din clădiri, din maşini, la un moment dat parcă toată viaţa oraşului s-a oprit în loc, pentru că trecea Maestrul.

Câţiva prieteni au purtat în braţe fotografii de dimensiuni mari ale actorului, în timp ce pe tot parcursul traseului oameni s-au alăturat, în linişte, cortegiului. A fost loc de multe lacrimi din partea unor oameni simpli, sincere „Adio" şi „Nu te vom uita niciodată".

La Catedrala Arhiepiscopală, cortegiul era aşteptat de alte peste 200 de persoane. Au înfruntat căldura, iar în momentul în care alaiul se apropia, a început un nou val de aplauze. O atmosferă emoţionantă, cum rar a mai văzut Constanţa.

„Era ca un copil mare"

„Aţi pierdut ultimul mare talent al Constanţei", a declarat cu vocea tremurândă actorul Ion Dichiseanu. A sosit în mare grabă de la Bucureşti şi s-a oprit direct la Catedrală.

„Uitaţi-vă în jur, câtă lume simplă a venit aici. Realizaţi cât l-aţi iubit şi nu v-aţi dat seama, pentru că a făcut parte din viaţa voastră, a noastră, a tuturor", a spus actorul. „Jean era ca un copil mare: foarte emotiv, însă inegalabil", a mai spus Dichiseanu. Slujba de înmormântare a fost oficiată de arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Teodosie, alături de un sobor format din 15 preoţi şi diaconi, răsunând în toată zona peninsulară a oraşului.

La Cimitirul Central, alte sute de oameni aşteptau deja de peste o oră cortegiul funerar. Şi aici a fost întâmpinat cu ropote de aplauze, la fel cum a fost însoţit tot drumul. Foarte mulţi tineri şi oameni în vârstă aruncau pe locul de veci sute de flori. De altfel, până a apărut trupul neînsufleţit al actorului, locul de veci era asemenea unui pat de flori şi coroane.

Câţiva actori au aprins o lumânare şi la mormintele coregrafului Oleg Danovski şi actorului Gelu Manolache, partener de scenă al lui Jean Constantin, lângă care maestrul a fost înmormântat.

Până în momentul în care a căzut cortina vieţii, actorul a fost însoţit de cei care au râs la glumele lui, care l-au iubit şi care l-au sprijinit. De organizarea funeraliilor s-a ocupat familia Galani, prietenii săi apropiaţi, cei care l-au găsit mort miercuri în locuinţa sa.

Soţia actorului, Elena Jean, l-a jelit sfâşiată de durere. Romică Ţociu şi Cornel Palade au plâns în hohote lângă mormânt. La fel Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Vasile Muraru şi Nae Lăzărescu, care au stat lângă catafalc încă de joi. Au fost ultimele clipe alături de cel mai iubit actor al Constanţei. „Voi ţine doliu şi îi mulţumesc pentru că a existat în viaţa noastră", a spus plângând o constănţeancă, Oana Manole (65 de ani).

Din neam de greci

Jean Constantin s-a născut într-o familie de greci, la 21 august 1927, în Techirghiol, judeţul Constanţa. A debutat pe scenă în 1957, la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde a slujit timp de peste 30 de ani.

Actorul a jucat în circa 80 de filme, celebre fiind „Toate pânzele sus", seria „BD", „Nea Mărin miliardar", printre cele mai recente fiind „Poker" şi „Supravieţuitorul", în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite