Jean Constantin, comemorat şi la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala Palatului este singura instituţie de spectacol din Capitală care onorează memoria maestrului. Marele actor a fost aplaudat pentru ultima dată pe scena Sălii Palatului, în urmă cu o lună şi jumătate, în spectacolul „Frumosul de la malul Mării“. Foaierul sălii este acum loc comemorativ pentru public.

Marele actor de comedie, în vârstă de 81 de ani, a fost găsit fără viaţă ieri după-amiază, în locuinţa sa din Constanţa. Acum, când maestrul ne-a părăsit, Sala Palatului este singura instituţie de spectacol din Capitală care a avut iniţiativa de a onora memoria marelui artist Jean Constantin, prin amenajara unui loc comemorativ pentru public. „Am creat în foaier, un loc in memoriam Jean Constantin, cu gândul la publicul pe care l-a îndrăgit atât de mult.Oamenii care l-au iubit pot păstra o clipă de reculegere în amintirea sa când vor veni la spectacolele care se joacă la noi, în aceste zile“, a declarat directorul general al Centrului pentru Arta Spectacolului „Sala Palatului“, Lucian Iliescu.

Filmul îşi ia adio prin articole de ferpar

Pentru că maestrul va fi înmormântat la Constanţa, mulţi colegi de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ au plecat din Bucureşti pentru a-i duce coroane de flori şi pentru a-şi lua la revedere. „A fost un camarad extraordinar, unul dintre artiştii construiţi cu o modestie şi un respect total faţă de public. De asemenea, avea un bun simţ şi o pudoare cu totul deosebite pe scenă“, a declarat directorul Teatrului „Constantin Tănase“, actorul Alexandru Arşinel. „La noi, la Revistă, nu se va pune o fotografie cu doliu la intrare pentru că, oricât de mare ar fi durerea şi regretul despărţirii de unul dintre colegii noştri, specificul spectacolelor noastre, de divertisment şi de comedie, nu se potriveşte cu astfel de manifestări triste“, a explicat Alexandru Arşinel.
Deşi maestrul Jean Constantin a jucat în 80 de filme, Consiliul Naţional al Cinematografiei va marca în Bucureşti momentul despărţirii de marele actor doar prin articole de ferpar, în presă.

Fire romantică

La rândul său, UNITER îi va spune adio tot printr-un articol de ferpar. Actorul Ion Caramitru, preşedinte UNITER şi director al Teatrul Naţional Bucureşti,a declarat: „Jean Constantin nu a fost membru UNITER, dar a fost unul dintre comicii care, alături de Toma Caragiu, Amza Pellea şi Dem Rădulescu, a făcut parte din marea pleiadă a marilor comici români. Avea o naturaleţe ieşită din comun şi un firesc formidabil. Am jucat împreună în filmul «Instanţa amână pronunţarea» şi păstrez amintirea unor momente foarte nostime cu el. Era şi o fire romantică şi sentimentală şi era foarte generos. Aşa că, o dată cu pierderea unui mare actor am pierdut şi un om deosebit“.

Râsul s-a oprit

Maestrul fusese zărit chiar zilele trecute la o şuetă cu pescarii din Portul Tomis. Starea sa de sănătate era însă vizibil afectată. În ultimul an, problemele cardiace de care suferea îl ţinuseră mai mereu în spitalele din Constanţa şi din Bucureşti.

Catafalcul maestrului Jean Constantin a fost depus astăzi la prânz la casa mortuară a Cimitirului Central din Constanţa, iar de la ora 13.30 a fost mutat în foaierul Teatrului Fantasio Constanţa, acolo unde artistul şi-a început cariera. Înmormântarea va avea loc mâine, la Constanţa. În memoria tuturor, Jean Constantin va rămâne prin personajele pe care le-a jucat, Ismail, Limbă, Patraulea şi Parpanghel. S-a născut la 21 august 1928, la Techirghiol. A jucat în peste 50 de filme, devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)“, unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite