EXCLUSIV Traficantul Shimon Naor îşi va executa restul de pedeapsă în Israel. Condamnat pentru că vindea arme rebelilor africani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficantul de arme Herşcovici Simen, zis Shimon Naor,  va executa restul de pedeapsă  într-un penitenciar din Israel, potrivit unei decizii date de Curtea de Apel Bucureşti.

Magistraţii au mai decis să deducă din condamnarea primită zilele efectuate în arest 25 august 1999 – 4 februarie 2000, de la 07 mai 2010- 01 august 2010 şi de la 02 august2010 la zi. Procurorii români sunt nemulţumiţi de acestă hotărâre şi au declarat recurs, care se va judeca la data de 2 februarie 2012.

Shimon Naor a fost pus în urmărire internaţională pentru a-şi executa un rest de pedeapsă cu închisoarea (10 ani, şase luni şi 20 de zile) rămas din condamnarea pronunţată de Tribunalul Bucureşti pentru trafic de armament. El a fost prins în Franţa şi adus în ţară, în 3 august 2010, cu o cursă de linie de la Paris. A venit însoţit de reprezentanţii Interpol de la Paris.


Povestea traficantului de arme Shimon Naor

Arme româneşti pentru războiaele din Nigeria şi Eritreea


Naor care are dublă cetăţenie, română şi israeliană, deţinea la Tel Aviv  firma „Orient Energy Agencies & Services Ltd" prin intermediul căreia achiziţiona mitraliere şi tunuri antiaeriene de la companiile producătoare din România. Ulterior, pentru a le putea transporta în zone aflate sub embargo, Naor  falsifica documentele care însoţeau marfa.

El măsluia certificatele  de utilizator final pentru a obţine avizele de export ale autorităţilor române. După ce vapoarele cu arme şi muniţie părăseau porturile româneşti acestea părăseau rutele trecute în  acte şi ajungeau în ţări supuse embargoului internaţional cu armament,  precum Nigeria sau Eritreea.


Eliberarea şi fuga din România

Anchetatorii au arătat că Naor a efectuat mai multe transporturi frauduloase în perioada 1998-1999, fiind ajutat de trei complici: Ion Menciu, director general al companiei aeriene „Acvila Air Romanian Carrier", Ion Busuioc, reprezentantul societăţii „Loratel Trading Ltd" din Cipru, şi Jeni Măntescu,  fostă angajată a Ministerului Apărării, pe atunci şefă a reprezentanţei din România a societăţii „Orient Energy Agencies & Services Ltd". Cei trei au fost găsiţi vinovaţi pentru complicitate la contrabandă,  fals şi uz de fals.


În ianuarie 2000, la doar trei luni de la arestare, Shimon Naor a reuşit să scape din mâna autorităţilor române după ce a mituit mai mulţi magistraţi care  se ocupau de dosarul său. Judecătoarea Tatiana Zorilă, de la Tribunalul Bucureşti,  a  dispus la 10 ianuarie 2000 punerea în libertate a lui Naor. La acea vreme, procurorii au atacat decizia, dar Curtea de Apel a „omis” să se pronunţe şi pentru prelungirea măsurii arestării preventive.

Legături cu mafia rusă

Cetăţeanul moldovean Ion Busuioc, unul dintre complicii lui Naor, s-a ascuns şi el o vreme de autorităţile române. Rolul lui Busuioc era de a înlesni contrabanda de arme prin intermediul firmelor sale. Acesta a fost găsit în 2007 chiar în România. SRI l-a monitorizat timp de trei săptămâni înainte de a-l sălta chiar dintr-un hotel bucureştean.

Busuioc era omul de legătură al lui Naor cu rusul Viktor Bout supranumit „vânzătorul morţii", unul dintre cei mai periculoşi mafioţi din lumea contrabandei cu armament. Rusul Bout era cunoscut pentru imensele cantităţi de armament pe care le vindea în anii '90 în ţările africane. După 20 de ani de contrabandă şi tone de armament vândut la negru, Viktor Bout a fost arestat în 2008 la Bangkok.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite