Veniturile pe drepturi de autor, impozitate drastic pentru susţinerea fondului de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuţiile de asigurări sociale se vor plăti şi pentru sumele din contractele de drepturi de autor, de la 1 iunie, sună una dintre măsurile convenite cu FMI. Prin această operaţiune, Ministerul de Finanţe estimează că vor intra la fondul de pensii circa 65 de milioane de lei în semestrul al doilea al anului.

Guvernanţii mai vor să reducă şi suma deductibilă din contractele pe drepturi de autor, de la 40% la 25%. Astfel, bugetul statului ar mai câştiga 11 milioane de lei. În România există 500.000 de persoane care primesc bani pe contracte de drepturi de autor, din care aproximativ 80.000 sunt plătite exclusiv în acest fel.

Citiţi şi:

Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi, ia un salariu lunar de 7.729 de lei

Soluţia patronatelor: reducerea evaziunii

Pentru a nu se ajunge la creşterea taxelor şi impozitelor, dar şi pentru a acoperi necesarul de finanţare curentă, reprezentanţii angajatorilor propun formarea unui fond de garantare alimentat din banii câştigaţi prin reducerea evaziunii fiscale.

Altfel spus, statul ar putea ieşi din criza financiară actuală prin colectarea de bani de la cei care în mod curent nu-şi plătesc taxele.

„Dacă evaziunea s-ar reduce numai cu 50% faţă de nivelul actual, statul ar avea destui bani pentru salarii şi pensii, ca şi pentru asistenţa socială", a explicat Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.

Pe lângă combaterea evaziunii fiscale, conducerea UGIR-1903 mai cere „lichidarea creanţelor pe care statul le are către agenţii economici, prin plăţi directe sau prin compensare cu alte plăţi viitoare". De asemenea, industriaşii mai cer scutiri de taxe pentru investiţiile noi şi pentru crearea de locuri de muncă şi demararea imediată a unor lucrări publice de mare amploare.

Taxe mai mici pe locurile de muncă

Patronatul industriaşilor estimează că şomajul a crescut până la actualele cote de peste 9% din cauză că fiscalitatea pe locurile de muncă este excesiv de mare. Reducerea acestei presiuni ar debloca piaţa forţei de muncă, arată angajatorii.

Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează criza

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite