Drepturile de autor, taxate în trei feluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care obţin venituri din drepturi de autor au fost împărţite în trei categorii şi vor fi impozitate după tot atâtea metode. Normele pentru aplicarea Ordonanţei de modificare a Codului Fiscal vor fi aprobate luni de Executiv, chiar dacă termenul prevăzut în actul normativ a expirat ieri.

NORMELE DE APLICARE A CODULUI FISCAL

CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar

Guvernul a amânat normele la Codul Fiscal, care includ contribuţiile individuale pe venitul din drepturi de autor

Persoanele cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor nu vor plăti CAS

Guvernul a avizat ieri, într-o primă lectură, normele de aplicare a Ordonanţei de modicare a Codului Fiscal prin care sunt impozitate veniturile obţinute din activităţi independente, dar şi bonurile de masă sau tichetele de vacanţă.

Cum se va plăti CAS

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea acestora va fi aprobată într-o şedinţă ce va avea loc luni. Contribuabilii care sunt angajaţi cu carte de muncă şi obţin ocazional venituri în baza unor contracte de drepturi de autor nu vor plăti CAS pentru acele venituri din activităţi independente, a explicat ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta a dat exemplul unui profesor care are carte de muncă, dar care publică trei cărţi pe an. Pentru veniturile obţinute pe cele trei cărţi, acesta nu va achita contribuţiile sociale.

În schimb, persoanele care au carte de muncă, dar au şi venit regulat, lunar, pe drepturi de autor vor achita contribuţiile sociale de 16,5% la suma brută, existând un plafon de cinci salarii medii brute lunar până la care se aplică acest procent. În această categorie intră ziariştii şi alţi angajaţi din domeniul cultural pentru care venitul pe drepturi de autor este o completare la salariul de pe cartea de muncă.

O a treia categorie o constituie cei care sunt remuneraţi lunar pe contracte de drepturi autor, dar care nu au şi contract de muncă pe care plătesc CAS. În această categorie ar intra pictorii, sculptorii, unele categorii de actori etc. Aceştia vor plăti contribuţiile sociale pentru o sumă de maximum cinci salarii medii brute pe an, a mai explicat oficialul de la Guvern. Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei.

Pe lângă reţinerea contribuţiilor sociale asupra drepturilor de autor, actul normativ mai prevede diminuarea cotelor deductibile de cheltuială forfetară pentru aceste contracte, de la 40% la 20%, astfel încât se va aplica cota unică de 16% asupra a 80 la sută din valoarea brută, şi nu asupra a 60%, cum era până acum. De asemenea, se mai introduce impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, de vacanţă şi de creşă şi impozitarea veniturilor obţinute din dobânzi bancare.

Vlădescu, încă un cartonaş galben

Aceste prevederi ar putea suferi modificări până luni, când vor fi analizate din nou de Guvern. Până la acea dată, actul normativ va fi publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe şi va intra în dezbatere publică.

Proiectul de hotărâre în care erau prevăzute aceste norme au iscat discuţii aprinse în cadrul şedinţei de guvern de ieri, ne-au declarat surse guvernamentale. Actul prezentat de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a suferit mai multe modificări importante, mai ales la capitolul impozitarea activităţilor independente. "Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii nu s-au înţeles şi s-au contrazis în privinţa unor prevederi", au mai spus sursele citate.

Mai mult, Vlădescu a fost din nou atenţionat de premierul Emil Boc, care i-a reproşat că, după şedinţa de guvern de acum câteva săptămâni, când a fost aprobată ordonanţa, a prezentat presei informaţii eronate cu privire la modul de aplicare a actului.

Atunci, Vlădescu a precizat că plafonul celor cinci salarii medii brute se va aplica anual pentru jurnalişti, şi nu lunar cum se stabileşte în norme. În urmă cu o săptămână, premierul a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că le acordă cartonaşe galbene miniştrilor care fac declaraţii eronate, Vlădescu fiind deja posesorul unui astfel de avertisment.

Termen depăşit

Textul ordonanţei adoptate de Guvern la sfârşitul lunii iunie prevede că Executivul ar fi trebuit să adopte normele de aplicare într-un termen de maximum 30 de zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial. Mai mult, ordonanţa intră în vigoare de la 1 iulie, astfel încât întârzierea normelor ar putea duce la întârzierea plăţii veniturilor pe drepturi de autor aferente acestei luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite