Două contribuţii la un singur ghişeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luna aceasta, persoanele care au venituri din drepturi de autor nu vor mai face două drumuri pentru a‑şi plăti contribuţiile de asigurări sociale, adică cele datorate fondului de pensii şi celui de şomaj.

Drepturi autor - Ordonanţa 82

Banii pentru ambele conturi pot fi lăsaţi la ghişeele uneia dintre aceste instituţii, care vă este mai la îndemână. Programul de lucru va fi prelungit pentru a nu se mai produce aglomeraţiile de luna trecută.

Mai citeşte şi:

Contribuţiile pe iulie rămân obligatorii

Din octombrie, contribuţiile pe septembrie vor fi reţinute la sursă, aşa cum spune Ordonanţa 82, urmând ca firmele să vireze la pensii şi şomaj banii corespunzători.

Potrivit Ordonanţei 82, cei care au venituri din PFA‑uri rămân la reglementările vechi, din Legea 19/2001, sunt acum obligatorii, în cuantum de 0,5% din venituri. Cei care au carte de muncă, dar obţin şi venituri regulate din drepturi de autor plătesc în fiecare lună contribuţii de 10,5% din valoarea totală a veniturilor pe carte de muncă (CCM) şi alte 10,5% din 80% din suma câştigată pe drepturi de autor (DDM). Contribuţiile lunare cumulate pe CCM şi DDM nu trebuie să depăşească suma datorată pentru cinci salarii medii pe economie. Cei care fac bani exclusiv din drepturi de autor plătesc la pensii 10,5% din venituri, dar în limita a cinci salarii medii pe economie anual.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite