Contribuţiile pe iulie rămân obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ghişeele caselor judeţene de pensii şi ale oficiilor de şomaj, cozile pentru depunerea declaraţiilor lucrătorilor individuali au dispărut. Doar câte doi-trei întârziaţi, care n-au aflat că aceste documente pot fi trimise şi prin poştă, aşteaptă să depună formularele cu veniturile pe luna iulie.

Potrivit OUG 58, de la 1 iulie, persoanele care realizează venituri din contractele de drepturi de autor sunt obligate să-şi achite individual contribuţiile la pensii, şomaj şi sănătate. Plata se face la oficiile acestor instituţii în raza cărora beneficiarul are domiciliul. Procentele care trebuie achitate în baza acestor contracte sunt: 10,5% pentru pensii, 0,5% şomajul şi 5,5% la fondul de sănătate.

Proporţia se aplică la suma câştigată după aplicarea unei deduceri de 20%. Potrivit Ordonanţei, persoanele care nu au achitat contribuţiile până la data de 25 ale lunii următoare încasării venitului vor fi amendate  cu sume între 2.500 şi 5.000 de lei.  

Fostul ministru al Muncii, Mihail Şeitan, le promisese beneficiarilor de venituri din drepturile de autor că nu vor fi trimise amenzi pentru întârzierile din prima lună de funcţionare a ordonanţei.

Amenzile pot apărea oricând

Funcţionarii caselor de pensii nu ştiu acum dacă această scutire mai funcţionează mai ales că nu a sosit de la minister nicio informare în acest sens. Ei îi sfătuiesc pe toţi cei care nu şi-au depus încă declaraţiile să o facă de urgenţă, fie şi prin poştă, chiar dacă plata efectivă se va face mai târziu.  „În această situaţie nu se plătesc decât penalităţile, care sunt infime, în comparaţie cu amenda pentru nedepunerea declaraţiilor", ne-au declarat funcţionarele de la casele de pensii. 

Pentru luna august, mulţi angajatori au preferat să treacă veniturile din drepturile de autor pe cartea de muncă astfel încât angajaţii au scăpat de grija achitării contribuţiilor. Numai că cele pentru luna iulie rămân de plătit, iar închiderea contractelor de activităţi independente trebuie şi ea notificată la aceleaşi instituţii.

Până la 3 septembrie, Casa Naţională de Pensii a înregistrat puţin peste 48.000 de declaraţii (din 550.000 de persoane care obţin venituri de acest tip) pentru contribuţiile la fondul public de pensii, din partea persoanelor care obţin venituri pe Persoană Fizică Autorizată (PFA) şi pe contracte de drepturi de autor.

Noul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a declarat ieri că Executivul va decide în şedinţa de miercuri ce schimbări vor mai fi făcute referitor la contribuţiile independenţilor la fondurile de pensii şi şomaj. În varianta cea mai probabilă, aceste contribuţii vor fi plătite la sursă, nu de către persoana care obţine veniturile. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite