Dosarul Romsilva, închis de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a motivat, săptămâna trecută, achitarea definitivă a deputatului PSD Ioan Dumitru. Concluzia: la Romsilva s-a dat o lecţie de economie de piaţă! Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de achitarea parlamentarului acuzat de un prejudiciu de trei milioane de euro, UE considerând verdictul un precedent periculos.

Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general Romsilva - instituţie de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier naţional - a fost trimis în judecată în anul 2006, alături de şapte membri ai unor comisii de licitaţie cu care, în 2004, ar fi atribuit ilegal opt contracte de achiziţie publică firmelor Alca Hunting Com SRL, Romarmy SRL, Express Trading SRL şi Romtextil Com SRL, controlate de omul de afaceri Alfred Florea, patronul magazinului „Hunter VIP".

Motivarea Completului de 9 judecători ai instanţei supreme care au decis achitarea definitivă a deputatului PSD Ioan Dumitru

Mai citeşte şi:

Scandalos: firmele de stat nu taie din salarii

Acuzaţi de DNA că, în perioada iunie-decembrie 2004, au tocat banii „Romsilva" pe obiecte inutile instituţiei, creând astfel un prejudiciu de 10.000.000 de lei, Dumitru şi presupuşii săi complici au demontat rechizitoriul, iar instanţa supremă i-a considerat promotori ai economiei de piaţă!

Economia de piaţă

Apărările formulate de deputatul PSD au fost luate de bune de toţi judecătorii care au analizat jaful de la Romsilva. Atât completul de trei judecători de la Curtea Supremă, cât şi cel de 9 judecători de la aceeaşi instanţă şi-au motivat decizia de a-l achita pe Ioan Dumitru pentru simplul fapt că parlamentarul nu a comis infracţiuni, ci a aplicat „regulile" economiei de piaţă.

Completul de 9 judecători ai instanţei supreme a demontat toate acuzaţiile aduse lui Ioan Dumitru şi şi-a motivat hotărârea, săptămâna trecută, printr-o decizie aproape trasă la indigo cu aceea dată de Completul de trei judecători ai aceleiaşi instanţe. Magistraţii şi-au însuşit la unison şi apărarea lui Dumitru, conform căreia Romsilva putea face ce dorea cu banii, întrucât nu foloseşte fonduri publice pentru că nu primeşte nimic de la buget, ci se autofinanţează.

În aceste condiţii, expertizele DNA care demonstrau că achiziţiile făcute de Romsilva aveau adaosuri şi de 20.000 la sută nu au fost luate în considerare de cea mai înaltă instanţă din ţară - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Costume pentru şefi

Cartuşele, pistoalele, cravatele, acele de cravată, costumele de vânătoare şi multe alte bunuri-achiziţionate la preţuri halucinante şi fără respectarea legilor privind achiziţiile publice-au fost „justificate" de Ioan Dumitru într-o manieră uluitoare. Spre exemplu, el a explicat instanţei că instituţia avea nevoie de costume, chiar dacă adaosul comercial era de peste 1.000 la sută, pentru „diferenţierea ierarhică, inclusiv prin vestimentaţie".

Şi pentru acele de cravată (luate de firmele intermediare cu 10 lei bucata şi revândute la Romsilva cu 210 lei) sau pentru cravate (achiziţionate cu 6 lei bucata şi vândute la Romsilva cu 540 de lei), parlamentarul a găsit o explicaţie: au fost făcute cadou angajaţilor.

Muniţia interzisă în România

Ancheta DNA în dosarul „Romsilva" a scos la iveală şi faptul că majoritatea obiectelor achiziţionate erau inutile. Bunuri de peste 4 milioane de lei sunt nefolosite şi în prezent.

Un exemplu în acest sens ar fi achiziţionarea, din dispoziţia lui Ion Dumitru, a unor cartuşe de vânătoare cu elice de calibru 5,1 milimetri, muniţie pentru care în România nu există armament şi care este interzisă prin lege.

Probleme şi de la un tanc

Ion Dumitru trebuie să se prezinte mâine în instanţă, fiind judecat într-un alt dosar, cunoscut sub denumirea „Romsilva II". El a fost trimis în judecată în iulie 2007, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Deputatul a fost acuzat, printre altele, că a aprobat achiziţionarea unui tanc, modificat în buldozer cu macara. Tancul ar fi fost achiziţionat cu un adaos de 1.744%. El a fost vopsit portocaliu, iar în prezent zace în curtea Centrului de Fructe de Pădure din Târgovişte.

Verdict: Achitare!

Cei 9 judecători care au decis achitarea definitivă a deputatului PSD:

-Lidia Bărbulescu
-Anton Pandrea
-Rodica Aida Popa
-Gheorghe Florea
-Nicu Jidovu
-Georgeta Teodorescu
-Gilica Ciucă
-Mariana Cârstocea
-Iuliana Rîciu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite