Directorii din companiile de stat revin la salariile nesimţite de 20.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu a prelungit şi pentru 2011 OUG, adoptată în luna martie de către Executiv, prin care salariile directorilor companiilor de stat să fie plafonate pe tot parcursul anului 2010 la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat.

UPDATE În şedinţa de Guvern de astăzi s-a semnat un memorandum prin care se menţin salariile plafonate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, potrivit Realitatea TV.

Citiţi şi:

Guvernul Boc se laudă că a depăşit planul la austeritate

2011: „Dacă statul nu îşi ia în serios rolul de investitor, nu va merge“

"Directorii generali şi reprezentanţii statului în aceste Consilii de Administraţie primesc indemnizaţii în cuantumurile stabilite pentru 2010 până când vor fi aprobate de către Guvern bugetele de venituri şi cheltuieli pentru 2011. Miniştrii, în activitatea lor cotidiană, acţionează în baza unui mandat primit din partea Guvernului. Dacă nu îşi respectă acest mandat sau dacă îl încalcă plătesc cu funcţia. La fel şi reprezentanţii statului în cadrul Consiilor de Administraţie al acestor operatori economici acţionează de fiecare dată pentru fiecare decizie pe care o iau în baza unui mandat.  Acest mandat a fost conferit în această seară prin memorandum", a spus Ioana Muntean

Memorandumul nu are puterea unei legi, astfel că rămâne la latitudinea companiilor să menţină salariile tăiate.

Întrebată de ce nu a fost dată o OUG, purtătorul de cuvânt al Executivului a spus că în această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă întrucât Parlamentul este în vacanţă.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi. Totodată, a anunţat că salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

În martie 2010, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an.

"Aceste persoane din fruntea companiilor de stat trebuie să facă front comun şi să fie solidare cu efortul populaţiei. Chiar dacă s-ar justifica uneori, la societăţile unde este perfomanţă, un salariu mai mare, din solidaritate menţinem salariul la nivel de secretar de stat pentru directorii companiilor naţionale”,afirma premierul Emil Boc în luna martie.

Executivul a uitat însă să prelungească şi pentru 2011 OUG, valabilă doar până la 31 decembrie, în condiţiile în care bugetarii au în continuare salariile tăiate cu 25%.

Astfel, directorii de regii, agenţii şi companii de stat au salarii chiar şi de cinci ori mai mari din ianuarie 2011.

Câteva dintre salariile din companii şi regii:

- Director SC Hidroelectrica 4.800 la 27.000

- Director Societatea de Gaze Naturale Romgaz Mediaş 4.800 la 28.000

- Director Autoritatea Aeronautică Civilă Română 4.800 la 19.650

- Director  Registrul Auto Român 4.800 la 20.000

- Director Administraţia Fluvială a Dunării de Jos   4.800 la 18.000

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite