Guvernul Boc se laudă că a depăşit planul la austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetar pe anul 2010 s-a încadrat sub ţinta fixată cu finanţatorii externi - de 6,8% din PIB - la 6,6% din PIB, au declarat, pentru „Adevărul", oficiali din Ministerul Finanţelor Publice. Aceştia au subliniat că o bună parte din deficitul rămas pe final de an s-a făcut prin plata arieratelor.

„Potrivit datelor preliminate, am înregistrat un deficit puţin sub 6,6% din PIB pe tot anul. Aproximativ un miliard de lei a fost plătit, în ultima parte a anului, în contul arieratelor", au declarat sursele citate.

Pregătiri pentru board

2011: „Dacă statul nu îşi ia în serios rolul de investitor, nu va merge“

Măsurile asumate de Executiv, pentru anul trecut, în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene au fost, de altfel, şi pe agenda discuţiilor de ieri, de la Palatul Victoria.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Emil Boc şi conducerea Ministerului Finanţelor au analizat derularea acordului de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, având în vedere reuniunea Board-ului FMI programată pentru vineri, în care va fi luată în discuţie eliberarea celei de-a şaptea tranşe. „În acest context, premierul a precizat că Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile convenite cu instituţiile financiare internaţionale", se arată în document. Acesta precizează că un alt punct al discuţiilor s-a referit la execuţia bugetară pentru 2010. Comunicatul anunţă doar că ţinta de deficit bugetar a fost respectată, fără să detalieze modul în care statul a reuşit să se încadreze în limita de cheltuieli. „Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, Guvernul se încadrează în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI de 6,8% din PIB", a transmis Executivul.

România s-a angajat în faţa finanţatorilor externi să menţină deficitul sub 6,8% din PIB în 2010 şi să-l reducă la 4,4% din PIB în acest an. Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul a mai reuşit o performanţă, respectiv reducerea numărului de bugetari la 1,27 de milioane, faţă de 1,29 de milioane conform înţelegerii cu FMI.

Împrumuturi mai ieftine

Ministerul Finanţelor a reuşit să coboare costul împrumuturilor statului de la băncile comerciale. Ieri, instituţia a atras aproape un miliard de lei, la un randament de 6,9% pe an, în condiţiile în care dobânda plătită în ianuarie 2010 pe instrumente similare (titluri de stat cu scadenţa la un an) era de peste 8,8% pe an.

Citiţi şi:

Isărescu: România îşi va "netezi singură drumul" spre zona euro, dar data adoptării s-ar putea amâna 1-2 ani

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite