Cum au ascuns cei de la Spiru Haret că învâţământul ID nu este acreditat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de absolvenţi ai universităţii lui Bondrea au probleme şi anul acesta la concursul profesorilor întrucât le-au fost respinse dosarele. Pentru a ascunde că învăţământul la distanţă (ID) nu este acreditat, „Spiru Haret“ a redenumit ID-ul în „centre tehnologice de acces la platforma de examinare e-learning“.

Carmen Săndoiu, absolventă a Facultăţii de Litere, forma ID, a fost respinsă de inspectoratul de la Sectorul 6 din Capitală, pe motiv că diploma obţinută în 2007 nu este valabilă. „Eu m-am înscris la facultate în 2003, la frecvenţă redusă, dar în 2004 m-am transferat la învăţământ la distanţă (ID) şi aşa am făcut patru ani de studii în total şi nu cinci, cât aş fi făcut iniţial.

Până acum am predat timp de 2 ani, ca suplinitor la limba română. Anul acesta am fost respinsă de la inspectorat pe motiv că diploma mea nu e valabilă. Am întrebat la facultate şi ne-au spus că noi am terminat o specializare acreditată, dar cu toate acestea nu e recunoscută de minister", a spus Carmen.

Citiţi şi:

Studenţii români din Spania de la „Spiru Haret“: „Ne-au păcălit!“

Buzău: Dosare respinse la titularizare pentru absolvenţii de la „Spiru Haret”

Ploieşti: Absolvenţii „Spiru Haret“, neprimiţi la titularizare

Absolvenţi ai Universităţii “Spiru Haret”, forma IDD îşi iau “adio” de la posturile în învăţământ


Învăţătorii cu diplomă de la „Spiru Haret”, obligaţi să dea înapoi salariile!

Focşani: Absolvenţi ai Universităţii “Spiru Haret”, forma IDD îşi iau “adio” de la posturile în învăţământ

În situaţia lui Carmen ar putea fi alţi 100.000 de absolvenţi care ar vrea să devină profesori, care au absolvit Universitatea „Spiru Haret" începând cu 2007.

„Inspectoratele sunt de vină"

Reprezentanţii instituţiei patronate de Aurelian Bondrea susţin că de vină sunt inspectorii din diverse judeţe care au interpretat diversele ordine şi legi privind universitatea. Într-un comunicat de presă, „Spiru Haret" precizează că atât diplomele, cât şi adeverinţele de absolvire sunt legale.

„În ceea ce priveşte situaţia absolvenţilor, aceasta va fi remediată, pentru că relaţia cu Ministerul Educaţiei şi cu ministrul au fost îmbunătăţite în ultima perioadă. Iar de la începutul anului, ARACIS-ul (Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) a vizitat toate specializările noastre", au declarat surse de la universitate.

Ordin de la ministru

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că acum este în vigoare o ordonanţă adoptată de Guvern în august anul trecut prin care instituţiei de învăţământ superior i s-a interzis să şcolarizeze pentru specializările şi programele de studii de la forma de ID. Gabriel Ispas, directorul Departamentului Juridic şi Contecios de la Educaţie, a declarat pentru „Adevărul" că la 29 iunie ministerul a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul împotriva lui „Spiru Haret", prin care universitatea cerea anularea actului normativ prin care nu mai avea voie să organizeze ID.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, a declarat săptămâna trecută: "Cât priveşte situaţia de la Universitatea Spiru Haret, se va intra în legalitate, adică se va face acreditarea programelor. Acestea vor fi monitorizate pe o perioadă de zece ani de zile, iar studenţii cu statut incert vor fi reexaminaţi".

De altfel, Ministrul Educaţiei a semnat la 25 iunie un ordin de ministru prin care „Spiru Haret" e monitorizată pe o perioadă de 3 ani, începând cu august 2009.

Cum a început scandalul

- Iunie 2008. Ministerul Educaţiei nu include toate specializările de la „Spiru Haret" în legea universităţilor acreditate.

- Septembrie 2008. Universitatea „Spiru Haret" dă în judecată Ministerul Educaţiei.

- Iunie 2009. „Spiru Haret" nu a fost cuprinsă în Hotărârea de Guvern cu reţeaua universităţilor care aveau dreptul să organizeze examen de admitere pentru licenţă. De asemenea, Ministrul Educaţiei a refuzat să semneze 56.000 de diplome de licenţă.

- August 2009. A fost adoptată ordonanţa de urgenţă prin care universitatea este monitorizată timp de 3 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite