UPDATE Diplomatul Silviu Ionescu nu se mai întoarce în Singapore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Ionescu reprezintă România în Singapore
Silviu Ionescu reprezintă România în Singapore

Însărcinatul cu afaceri Silviu Ionescu, suspect în accidentul mortal din Singapore, a fost surprins, ieri, într-un amplasament secret al Serviciului de Informaţii Externe. Diplomatul român s-a deplasat ieri către baza SIE într-o maşină de teren neagră, la primele ore ale dimineţii.

UPDATE: Silviu Ionescu, diplomatul român, care se presupune că ar fi fost implicat în accidentul din Singapore soldat cu un mort, şi-a schimbat declaraţia, spunându-le jurnaliştilor din România că nu se va mai întoarce în Singapore.

Abia rechemat în ţară de către oficialii Ministerului Afacerilor Externe, diplomatul Silviu Ionescu, suspect în cazul accidentului mortal de la mijlocul lunii decembrie din Singapore, a făcut, ieri, o vizită extrem de matinală la una dintre bazele secrete ale Serviciului de Informaţii Externe, aflată în apropierea Capitalei.

Singapore: George Yeo: "Trebuie să existe un proces corespunzător în cazul Ionescu"

Accident diplomatic mortal în Singapore

Silviu Ionescu a fost surprins de fotoreporterii ziarului „Click!" plecând de la locuinţa sa, din centrul Capitalei, într-un Land Rover negru, cu numărul B-22-WXM.

La ieşirea din satul Islaz, comuna Brăneşti, Ilfov, autovehiculul acestuia a făcut la stânga şi a pătruns pe un drum marcat cu semnul de „Sens interzis". După alte câteva sute de metri, a intrat direct în curtea unităţii serviciilor secrete, unde a petrecut câteva ore bune.

Ipoteza „tuturor mijloacelor"

Vizita lui Ionescu este cu atât mai importantă cu cât, încă de la începutul acestei săptămâni, surse oficiale singaporeze avansau ideea unei posibile muşamalizări a cazului, printr-o înţelegere între diplomatul român şi serviciile de informaţii române. Ipoteza era întărită şi de o declaraţie a soţiei victimei accidentului mortal, Yenny Young:

„Aşa cum a plecat din ţară, imediat după producerea accidentului, şi s-a ascuns după un alibi prostesc, cum că maşina ambasadei a fost furată, sunt convinsă acum că domnul Ionescu se va folosi de toate mijloacele ca să iasă basma curată. Pentru mine e clar că, dacă intervin serviciile secrete româneşti, adevăratul vinovat de moartea soţului meu va rămâne nepedepsit", spunea soţia lui Tong Kok Wai, persoana ucisă în accidentul în care a fost implicată maşina lui Silviu Ionescu.

Imediat după declaraţiile acesteia, autorităţile române au anunţat rechemarea în ţară a lui Ionescu şi mutarea anchetei privind presupusa vinovăţie a diplomatului de la MAE către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe motiv de lipsă de competenţă.

Silviu Ionescu urcă în maşina de teren în faţa casei

No title

Fostă şcoală a DIE

Locul unde s-a deplasat ieri Silviu Ionescu se află între ieşirea din satul Islaz, care face parte din comuna Brăneşti, şi intrarea în comuna Belciugatele, judeţul Călăraşi. Apartenenţa bazei la SIE este atestată şi printr-o hotărâre emisă şi publicată în Monitorul Oficial, în 15 iunie 2009, în care erau pomenite 41 de amplasamente ale Serviciului de Informaţii Externe.

Potrivit acestui act, SIE ar deţine în zona respectivă opt clădiri şi un teren de 242.527 de metri pătraţi, toate dobândite în cursul anului 1998. Dispozitivul din zona Brăneşti fusese, până în 1989, sediul Şcolii de Ofiţeri al Departamentului de Informaţii Externe (DIE).

Misterele cazului „Silviu Ionescu"

După satul Islaz, autovehiculul a virat la stânga, pe interzis

No title

Traseul urmat de diplomatul român la Singapore în seara de 14, spre 15 decembrie 2009 ridică încă semne de întrebare în privinţa modului în care maşina oficialului a dispărut din faţa sediului ambasadei. În lipsa unor reacţii oficiale, ziarul „Adevărul" a încercat, în zilele de după accident, să refacă o parte din traseul urmat de Silviu Ionescu în acea noapte.

Povestea traseului parcurs de Silviu Ionescu a pornit de la conducerea spre casă a unei femei care se afla în dreapta şoferului. Acest lucru se petrecea în jurul orei 1.55 a nopţii de 14 spre 15 decembrie, potrivit propriilor mărturii ale oficialului român.

Intrarea în clădirile SIE de la Belciugatele

No title

Deşi un presupus martor din Singapore a afirmat că persoana condusă de Ionescu acasă era o asiatică în jur de 20 de ani, diplomatul afirmă că era, de fapt, o  persoană „respectabilă", cu vârsta de aproximativ 40 de ani.

Ionescu a adăugat că ar fi discutat cu această doamnă detalii despre  aducerea unor artişti români la Singapore. După ce a lăsat femeia acasă, Silviu Ionescu a declarat că a plecat cu maşina spre reprezentanţa diplomatică, parcând-o în faţa ambasadei.

Traseul marcat cu roşu reprezintă drumul urmat de Ionescu către sediul SIE

No title

Iar de aici încep alte semne de întrebare. Tot diplomatul a mărturisit că în jurul orei 3.00 ar fi ieşit din sediu pentru a lua nişte acte din maşină. Atunci ar fi constatat lipsa autoturismului. Ionescu susţinea că atunci a luat un taxi pentru a se deplasa la poliţie pentru a reclama furtul maşinii.

Cu toate că cel mai apropiat sediu al poliţiei se afla la numai 800 de metri de ambasadă, adică trei minute de mers cu maşina, diplomatul a petrecut în taxi mai mult de 10 minute. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite