Accident diplomatic mortal în Singapore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, Silviu Ionescu, alături de maşina implicată în accident
Însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, Silviu Ionescu, alături de maşina implicată în accident

Reprezentantul României la Singapore, Silviu Ionescu, este anchetat de poliţia locală pentru comiterea unui accident mortal. Presa din Singapore susţine că diplomatul român Silviu Ionescu şi-a înscenat furtul maşinii implicate în accidentul soldat cu un mort şi doi răniţi. Diplomatul neagă.

VEZI AICI FOTOGALERIE!

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe din Singapore, George Yeo, a subliniat necesitatea unui proces corespunzător pentru soluţionarea accidentului în care a fost implicată maşina ambasadei României în această ţară, în care diplomatul Silviu Ionescu rămâne suspect, relatează site-ul channelnewsasia.com.

UPDATE: Jurnaliştii de la publicaţia "Lianhe Zaobao" au precizat pentru adevărul.ro că doi martori la accidentul rutier în care este suspectat diplomatul român în plasează pe acesta în maşina ambasadei în momentul accidentului. Potrivit acestora, unul dintre martori a declarat că l-a văzut pe Silviu Ionescu la volanul maşinii după ce a lovit doi dintre cei trei pietoni, în timp ce celălalt a declarat că l-a văzut pe însărcinatul cu afaceri externe al României la Singapore coborând din maşina ambasadei (un Audi A6, negru, implicat în accidentul în urma căruia o persoană a decedat) chiar în zona Sungei Kadut, unde maşina a fost luterior descoperită abandonată.

Silviu Ionescu (49 de ani), diplomatul român suspect în accidentul de maşină din Singapore, la 15 decembrie 2009, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte două sunt grav rănite, s-a reîntors în România la trei zile după eveniment.

Mai citeşte şi:

Românii din Singapore sunt indignaţi de accidentul diplomatului Silviu Ionescu
O petiţie online cere Guvernului român arestarea diplomatului Silviu Ionescu
Diplomat român suspectat că a fugit de la locul unui accident mortal în Singapore

Deşi presa singaporeză a acuzat autorităţile locale că i-ar fi permis diplomatului să părăsească ţara la trei zile de la accident, acestea nu puteau să-l reţină fără dovezi clare. Conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, Ionescu beneficiază de imunitate.

Diplomatul român face în prezent obiectul unei anchete a MAE, conform procedurilor internaţionale. „MAE are în derulare propria sa verificare internă asupra evenimentelor care s-au produs la Singapore, în paralel cu ancheta desfăşurată de autorităţile locale", au precizat, ieri, surse din minister.

Dacă va fi găsit vinovat, Silviu Ionescu va răspunde în ţară pentru fapta sa, deoarece între România şi Singapore nu există tratat de extrădare.

Ionescu: „Deţin detalii clare ale nevinovăţiei"

Ieri, Silviu Ionescu a povestit pentru „Adevărul" varianta sa asupra evenimentelor în urma cărora a devenit principal suspect al tragediei petrecute în zona Bunkit Panjang Road.

„Eu deţin detalii foarte clare ce restabilesc realitatea", susţine însărcinatul cu afaceri al României la Singapore. El spune că aceste detalii vor fi prezentate după ce Ministerul Afacerilor Externe va adopta o poziţie oficială clară.

Filmul accidentului

Noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009.

Ora 1.55. Diplomatul Silviu Ionescu conduce acasă o persoană. „E vorba de o doamnă care locuieşte în apropierea ambasadei. Pe drum am discutat despre aducerea unor artişti la Singapore. Nu ne-am înţeles şi, după ce am lăsat-o acasă, am mers spre misiunea diplomatică. În jurul orei 02.00 am ajuns la ambasadă", povesteşte Ionescu. Potrivit ziariştilor de la ziarul „The Temasek Review", diplomatul român ar fi parcat maşina în faţa instituţiei.

Ora 3.00. Potrivit propriei mărturii, Ionescu descoperă, la ieşirea din ambasadă, că maşina i-a fost furată.

Voiam să iau un document lăsat în maşină. Atunci am descoperit că automobilul nu se mai află în faţa ambasadei. După cinci minute am luat un taxi, din spatele misiunii, şi ­i-am cerut şoferului să mă ducă la cea mai apropiată secţie de poliţie", povesteşte Silviu Ionescu.

Ora 3.10. Maşina lui Silviu Ionescu este implicată în accidentul mortal care s-a produs în zona Bunkit Panjang Road, aflată în zona central-vestică a oraşului.

Ora 3.20. Diplomatul român renunţă la presupusul taximetrist, pe motiv că „de la misiunea diplomatică şi până la cea mai apropiată secţie de poliţie sunt câteva minute, însă acel taximetrist m-a plimbat mai bine de 10 minute. ­I-am spus să oprească, am plătit şi am coborât". Potrivit surselor noastre din Singapore, Ionescu a coborât din primul taxi în zona industrială Sungei Kadut, din nord-vestul oraşului. Dimineaţă, poliţia avea să găsească maşina ambasadei, abandonată, tot în zona Sungei Kadut.

Ora 3.33. Aflat încă în zona Sungei Kadut, Silviu Ionescu se urcă în maşina unui alt taximetrist, cel prezentat în presa locală sub numele de „Neo". Acesta avea să declare presei că clientul său l-a plimbat pe la mai multe adrese, apoi i-a cerut să-l ducă acasă, răstimp în care s-a interesat cum poate să sune la Poliţie ca să raporteze furtul unei maşini. „În cel de-al doilea taxi am cerut să fiu dus acasă. Voiam să anunţ Poliţia, dar eram obosit de la plimbările cu taxiul şi avusesem o scădere bruscă de glicemie", spune diplomatul.

Ora 4.05.Taxiul îl lasă pe Ionescu în faţa propriei locuinţe. Câteva ore mai târziu, o echipă de poliţişti a anunţat Ambasada României că maşina Audi a fost găsită abandonată în Sungei Kadut.

Silviu Ionescu e în România

Diplomatul român crede că limuzina Audi a fost furată destul de uşor. „Nu prezenta semne de forţare şi nici nu avea geamul spart. Probabil că au reuşit cumva să deschidă uşa şi au găsit cheia de rezervă, care se afla în interiorul maşinii", spune diplomatul român. Acesta afirmă că, după ce poliţiştii au găsit maşina, a fost declanşată o expertiză tehnică.

Autoturismul era lovit, dar uşor. Accidentul a fost grav, dar maşina nu avea urme adânci. Cheia de rezervă nu s-a mai găsit, iar cheia originală se află la Ambasada României, împreună cu maşina care a fost predată de autorităţile singaporeze", a precizat diplomatul. Acesta a menţionat că maşina de serviciu este parcată, de regulă, în faţa sediului Ambasadei României la Singapore, deşi în curtea misiunii este spaţiu de parcare. „De regulă, acolo sunt alte autoturisme parcate, iar Audiul este parcat în faţa sediului ambasadei", mai spune diplomatul român.

Semne de întrebare

Bonul cursei cu taxiul a lui Silviu Ionescu între orele 3.33-4.05

Bonul cursei cu taxiul a lui Silviu Ionescu între orele 3.33-4.05

Locul în care a fost găsită maşina abandonată este în apropierea zonei din care Silviu Ionescu a luat al doilea taxi. Ora accidentului - 3.10 dimineaţa, este aproximativ aceeaşi oră la care diplomatul susţine că s-a urcat într-un prim taxi (3.05), căruia i-a cerut să-l ducă la Poliţie şi care l-a plimbat, ca să încarce comanda, timp de 12 minute. Ionescu ar fi coborât pentru ca, peste alte 5 minute, adică la 3.17, să se urce într-un al doilea taxi, căruia i-ar fi cerut însă să-l ducă „acasă", şi nu la Poliţie, cum intenţionase iniţial.

Diplomatul neagă faptul că s-ar fi urcat în al doilea taxi în zona accidentului, dar este contrazis de taximetrist. Şoferul spune că l-a luat pe diplomat din apropierea locului accidentului la ora 3.33 şi că acesta a coborât la adresa cerută la ora 4.05. În acest sens, taximetristul a prezentat şi bonul fiscal.

O altă întrebare este: de ce ar fi fost lăsată cheia de rezervă în maşină, astfel încât presupuşii hoţi să poată porni fără probleme? Diplomatul susţine că aşa cer regulamentele, însă acestea spun că cheile de rezervă ale maşinilor trebuie lăsate „pe teritoriu românesc" - adică putea fi lăsată inclusiv în ambasadă.

Recomandarea generală este exact inversă: cheile de rezervă nu se lasă niciodată în maşină, tocmai pentru a nu se putea înscena cu uşurinţă un furt. Silviu Ionescu a fost diagnosticat cu diabet în luna octombrie 2009. Se află în România încă din 18 decembrie, după trei zile de la producerea accidentului mortal, pentru analize medicale.

Singapore: „Tigrul Asiatic"

Oraşul-stat Singapore este republică parlamentară

Se întinde pe o suprafaţă de 705 kilometri pătraţi, neacoperind nici 50% din suprafaţa judeţului Ilfov, care are 1.505 kilometri pătraţi.

Are una dintre cele mai dezvoltate economii de piaţă din lume, făcând parte, alături de Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan, din sistemul supranumit "Cei patru tigri asiatici". În septembrie 2007, economia din Singapore a fost desemnată de către Banca Mondială ca fiind "cea mai propice pentru încheierea afacerilor".

Populaţia din Singapore este de 4, 9 milioane de locuitori, de aproximativ cinci ori mai mică decât cea a României.

CV - Silviu Ionescu

S-a născut la 8 aprilie 1960, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi băieţi, de 22, respectiv 23 de ani.

Silviu Ionescu

A absolvit, pe rând, Academia de Studii Economice din Bucureşti, cursul de master al Universităţii din Craiova şi doctoratul Universităţii din Bucureşti.

După Revoluţie a fost redactor economic la "Evenimentul zilei" (1992-1994) şi "Libertatea" (1994-1995), consilier la Ministerul Economiei, trimis la post în SUA şi în Grecia. Este diplomat din 2000 şi se află în Singapore din 2006.

Femeia misterioasă din maşină

Tong Kok (30 de ani) - victima accidentului, alături de soţie

Tong Kok (30 de ani) - victima accidentului, alături de soţie

Accidentul de la Singapore a cunoscut duminică noi evoluţii: un nou martor susţine că a văzut un bărbat ce semăna cu diplomatul român certându-se cu o tânără chinezoaică în maşina cu număr diploamatic, în dimineaţa de 15 decembrie, relatează portalul Temasek Review.

Silviu Ionescu a declarat pentru "Adevărul" că o conducea pe femeie acasă, după ce eşuase negocierile cu ea pentru aducerea unor artişti români în Singapore.

Martorul ocular, identificat drept dl Tay, susţine că a văzut Audiul A6 negru aparţinând Ambasadei României, în stânga sa într-o intersecţie în faţa clădirii Jian An. Dl Tay l-a descris pe şoferul Audiului drept un bărbat cu chelie, cu faţă rotundă şi purtând un tricou alb şi o haină de culoare închisă - imagine care corespunde celei a diplomatului Silviu Ionescu. Pe scaunul de lângă el se afla o tânără chinezoaică de aproximativ 20 de ani, cu păr lung şi cu un strat gros de machiaj pe faţă. Ambii păreau că sunt beţi şi că se ceartă.

Când lumina semaforului din intersecţie s-a făcut verde, maşina ambasadei nu a pornit. Într-un final, Audiul a demarat în direcţia clădirii Bukit Timah, adică înspre zona Bukit Panjang în care a avut loc accidentul cu autor necunoscut soldat cu un mort şi doi răniţi.

Câteva zile după data de 15 decembrie, în parcul Bukit Panjang, nu departe de locul accidentului, a fost descoperit cadavrul în stare avansată de descompunere al unei tinere. Nu au fost găsite niciun fel de documente care să ajute la identificarea cadavrului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite