Dezgheţ timid pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în recrutare spun că numărul de oferte de angajare e în creştere în această toamnă şi că previziunea se va păstra până la sfârşitul anului. Studiile superioare sau specializarea nu mai garantează un venit ridicat. Meseriaşii sunt însă căutaţi atât în ţară, cât şi în străinătate. 

„După scăderea sezonieră  din perioada de vară, numărul de anunţuri a crescut şi avem semnale că această tendinţă se va păstra până la sfârşitul anului", a declarat Carmen Hădărău, specialist în recrutare la BestJobs.

Mai citeşte şi:

Vor să îmbătrânească la primul job pe salarii mai mari ca ale ungurilor

O situaţie echilibrată a angajărilor au prevăzut şi reprezentanţii a 751 de firme care au fost intervievaţi în ultimul studiu realizat de compania Manpower şi care are ca subiect evoluţia de pe piaţa muncii ultimele luni ale lui 2010. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, previziunile de angajare s-au îmbunătăţit cu 11%.

„Ne aflăm într-o fază incipientă a redresării pieţei forţei de muncă şi, chiar dacă mai avem o cale lungă de parcurs, avem semnale că trendul este unul pozitiv", a explicat  Camelia Stănculescu, manager al Manpower România. 

Studiu arată că, în ultimele trei luni ale acestui an, se va înregistra o creştere mai mare a angajărilor din industria prelucrătoare (textile, încălţăminte etc.), finanţe - asigurări şi bănci.

Pe site-ul de recrutare

BestJobs, cele mai multe posturi vacante în momentul de faţă sunt în vânzări, peste 5.000 de locuri de muncă. De asemenea, un reviriment semnificativ este aşteptat să se producă în privinţa angajărilor din domeniul  software ori în serviciile cu clienţii.

Unde se fac angajări

Firmele de recrutare consideră un semnal bun continuarea investiţiilor anunţate de marile companii. De exemplu, firma Procter&Gamble selectează personal pentru fabrica de şampoane ce va fi inaugurată, la 29 septembrie, la Urlaţi, în judeţul Prahova.

S-au primit peste 4.000 de CV-uri, dintre care au fost selectate 150. Până la sfârşitul anului însă numărul angajaţilor va urca la 300-350.
Un alt domeniu în expansiune este cel al asigurărilor. La Cluj-Napoca, Divizia de asigurări de viaţă a ING va deschide un centru regional de servicii pentru ţări din Europa Centrală precum: Cehia, Ungaria, Grecia, România, dar şi pentru Spania.

Centrul are în prezent 120 de angajaţi, iar până la sfârşitul anului numărul lor va creşte la 300. Până acum, firma a angajat vorbitori de cehă şi slovacă, urmând ca în lunile care vin să se facă angajări pentru vorbitorii de maghiară. Managerul general al centrului, Koen Vanvinckenroye, a declarat că până în 2013 organigrama va ajunge la 1.000 de angajaţi. 

Criza, departe de a lua sfârşit

Această creştere timidă a angajărilor este însă departe de a rezolva criza de pe piaţa muncii. Disponibilizările vor continua, mai ales în domeniul bugetar. Şomajul va creşte de la 7,3% cât este acum la 8,3% la finalul lui 2010. Nici pentru 2011 veştile nu sunt prea îmbucurătoare. „Disponibilizările de bugetari vor duce la o scădere a consumului, iar acest lucru va angrena o reducere a producţiei în privat", a explicat analistul economic Liviu Voinea.

Diploma nu garantează salariul mare

Adela Râpeanu, specialist în recrutare la Netbridge, atrage atenţia asupra unei tendinţe care se manifestă în ultimul timp pe piaţa muncii. „Studiile superioare sau specializarea nu mai garantează un venit ridicat, În prezent, în şofer profesionist sau un electrician poate câştiga mai mult decît un economist sau un inginer", a declarat Râpeanu. Ea a adăugat că  diferenţele sunt şi mai mari dacă vorbim de medici, profesori sau funcţionari. 

Statistică

În România, numărul şomerilor a ajuns în august 2010 la 739.000 de persoane. Rata şomajului a fost la sfârşitul verii de 7,3%, faţă de 6,6% anul trecut. În luna martie 2010 s-a înregistrat cea mai înaltă rată a şomajului din ultimii şapte ani: 8,6%.  Scăderea ratei şomajului din ultimele luni a fost determinată de ieşirea din evidenţe a persoanelor care primeau indemnizaţii.

"Ne aflăm într-o fază incipientă a redresării pieţei forţei de muncă."
Camelia Stănculescu
manager
Manpower România


Europa îşi revine mai repede

Piaţa europeană a muncii îşi revine încet, potrivit atât statisticilor Eurostat, cât şi unui studiu recent al Manpower.

Potrivit acestuia din urmă, creşteri remarcabile ale numărului de angajări apar în Elveţia, Germania şi Norvegia, mai ales în domeniul bancar şi cel al asigurărilor.

În rest, Europa înaintează timid, declara de curând preşedintele CEO al Manpower Inc, Jeffrey Joerres: „Piaţa europeană a muncii nu şi-a turat încă motoarele, în mare parte din cauza incertitudinilor din Grecia şi Italia".

Oricum, previziunile privind angajările din ultimul trimestru al lui 2010 s-au îmbunătăţit semnificativ în 15 ţări europene, mai arată studiul Manpower.

Analistul Liviu Voinea explică ruptura de ritm dintre România şi celelalte state europene prin modul diferit în care s-a abordat criza.

Dacă europenii au ales investiţiile pentru crearea de locuri de muncă, Guvernul Boc s-a concentrat pe reducerea deficitului şi, implicit, a cheltuielilor cu personalul: „Afară s-au băgat bani în crearea de locuri de muncă. La noi se încearcă ieşirea din criză prin tăieri", spune Voinea. 

"Afară s-au băgat bani în crearea de locuri de muncă. La noi se încearcă ieşirea din criză prin tăieri."
Liviu Voinea
analist economic

image

Previziuni pentru 2010

Ofertă mare

-Industria prelucrătoare (textile, încălţăminte)    l Finanţe, bănci     
-Imobiliare

Ofertă redusă

-Administraţia publică şi servicii
-Construcţii
-Transport

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite