Ce costuri presupune noua declaraţie unică a contribuţiilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua modalitate de plată a contribuţiilor sociale este un pas înainte pentru eliminarea birocraţiei, însă presupune şi costuri. Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc sau la Primărie în format electronic, însă, pentru acest lucru, angajatorii trebuie să plătească pentru un certificat digital. 

Persoanele fizice şi firmele vor plăti contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat prin completarea unui singur formular, care va fi transmis online sau va fi depus pe suport de hârtie, a precizat ieri Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice.

Citiţi şi:

Tănăsescu: relaxarea fiscală trebuie uitată

Statul le declară război „săracilor“ bogaţi în 2011

Mai exact, declaraţiile pentru impozitul pe venit, contribuţia pentru şomaj, sănătate şi pensie, care până acum erau depuse la sediile instituţiilor respective, vor fi înlocuite de un singur formular ce se va depune la Fisc sau trimis direct de acasă, online.

În formularul 112 au fost integrate informaţiile care se regăseau în declaraţiile fiscale depuse de angajatori, precum şi în declaraţiile privind evidenţa nominală a asiguraţilor. Pentru acest lucru însă, angajatorii trebuie să obţină de la Ministerul Finanţelor un certificat digital care poate costa între 50 şi câteva sute de euro, în funcţie de firma producătoare.

"Declaraţia unică este bine-venită, însă presupune şi costuri suplimenare ce pot fi importante pentru mici angajatori", a declarat Emilian Duca, consultant fiscal din cadrul BDO România. El consideră că termenul de 25 ianuarie, dată până la care toţi contribuabilii vor trebui să completeze declaraţia unică, este prea strâns.

"Angajatorii trebuie să obţină certificatul digital şi apoi să folosească un program pentru completarea acestei declaraţii unice. Aceşti paşi sunt obligatorii, însă, după parcurgerea lor, viaţa contribuabilului va fi semnificativ uşurată", mai spune expertul fiscal.

La Fisc sau la primărie

Angajatorii vor putea depune declaraţiile unice privind plata impozitului pe venit şi contribuţiile sociale şi la alte instituţii, nu numai la administraţiile fiscale din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Spre exemplu, un contribuabil arondat la o administraţie fiscală din reşedinţa de judeţ ar putea depune declaraţia la o primărie, dacă aceasta este agreată de Fisc.

Un pas înainte pentru eliminarea birocraţiei

Expertul fiscal Gabrile Biriş, partener al casei de avocatură Biriş-Goran, a declarat pentru „Adevărul" că declaraţia unică "deschide uşa Codului Fiscal pentru contribuţiile sociale". El crede că este un pas înainte pentru relaxarea birocraţiei, însă consideră că povara birocraţiei trebuie uşurată şi pentru celelalte categorii de contribuabili.

De altfel, Gheorghe Ialomiţianu a declarat în cadrul conferinţei de presă de ieri că, în ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate (PFA), speră ca la sfârşitul primului trimestru din 2011 şi acestea să poată depună numai la Fisc declaraţiile către Casa de Pensii şi Casa de Sănătate.

Ce spun angajatorii

Angajatorii prezenţi în „Forbes 500 Miliardari" au declarat pentru „Adevărul" că măsura luată de autorităţi le înlesneşte activitatea, însă se aşteaptă şi la alte măsuri de relaxare fiscală.

Teodor Ancuţa, preşedinte Sibex, majoritar la Păltiniş SA, spune că declaraţia unică va genera în timp baze de date bine puse la punct. „E drept, nu toţi vor fi mulţumiţi, pentru că, astfel, vor dispărea evaziunea şi corupţia. Micşorarea îndatoririlor la buget ar fi principala soluţie pentru încurajarea mediului de afaceri", spune acesta. ; Raluca Bâra,
Oana Grecea

"N-am văzut formularul, dar departamentul nostru de contabilitate este pregătit. "
Ştefan Poienaru
Agrofam, 250 de angajaţi

"Teama mea este să nu aibă loc o revenire. S-a mai luat o măsură în 2008 şi s-a revenit la ea în 2009.  "
Maria Grapini
Pasmatex, 400 de angajaţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite